Parhaat viikonloppuaktiviteetit koko perheelle

18 toukokuu, 2020

Erilaiset hauskat viikonloppuaktiviteetit ovat erinomainen tapa vähentää stressiä ja viettää laatuaikaa perheen kanssa. Arkena perheen yhteinen aika on usein kortilla, kun työ, koulunkäynti, kotitehtävät ja harrastukset täyttävät kalenterin. Tämän vuoksi lauantaiden ja sunnuntaiden hyödyntäminen onkin erityisen tärkeää.

Viikonloppu on ihanteellinen aika pitää hauskaa yhdessä perheenä. Jutella, rentoutua sekä samalla vahvistaa kaikkien perheenjäsenten välisiä tunnesiteitä. Perheviikonloppu voi olla haaste vanhemmille, koska se vaatii suunnittelua ja luovuutta. Siksi jaammekin tänään ideoita koko perheen yhteisiin viikonloppuaktiviteetteihin. Voit myös toki sisällyttää joukkoon lisäksi muitakin sukulaisia, kuten isovanhempia, serkkuja jne.

Viikonloppuaktiviteetit ulkoilmassa

Lapsille rutiinista eroaminen ja meneminen sellaisiin paikkoihin, joissa he harvoin käyvät, voi tuntua seikkailulta. Tässä on muutamia hyviä ideoita ulkoiluun yhdessä perheen kanssa, joita kannattaa harkita:

Teemapuistot

Teemapuistot tarjoavat yllin kyllin hauskanpitoa niin lapsille kuin aikuisillekin. Siellä lapsesi saavat jännittäviä ja unohtumattomia kokemuksia.

Maaseudulle matkustaminen

Kaikille niille, jotka asuvat kaupungissa, päivän viettäminen maaseudulla voi olla hauska ja rentouttava tapa viettää aikaa. Luonnon kanssa kosketuksessa olemisella on useita psykologisia ja fyysisiä etuja. Se antaa koko perheellesi mahdollisuuden hengittää raitista ilmaa, nauttia erilaisesta maisemasta, sekä liikkua avoimissa tiloissa. Pienet lapset voivat  hyvin juosta ympäriinsä ja tutkia, pyöriä nurmikolla, ajaa pyörällä ja muuten vain nauttia luonnosta.

Päivä rannalla

Jos sinulla on ranta kodin lähettyvillä, sinulla onkin perheesi käytettävissä useita eri mahdollisuuksia viikonloppu aktiviteetteihinne. Lapset voivat tuoda mukanaan rannalle esineitä kotoa hiekkalinnojen ja veistoksien rakentamiseen.

Valtameret ja järvet ovat loistava paikka hauskanpidolle kuumina kesäkuukausina. Jos sinulla on vielä mahdollisuus viipyä myöhempään illalla, voitte katsella yhdessä perheen kanssa auringonlaskua ja ehkä jopa rakentaa nuotion.

Eläintarhassa tai kotieläintilalla vierailu

Lapset rakastavat eläimiä. Eläintarhassa vieraileminen antaa lapsille mahdollisuuden tarkkailla eläimiä, joita he eivät muuten tapaisi missään toisessa yhteydessä tai ympäristössä. Erilaiset kotieläintilat järjestävät vierailumahdollisuuksia etenkin kesäisin. Myös niissä perheen pienimmät pääsevät nauttimaan eläinten seurasta.

Urheilutapahtumat

On olemassa useita erilaisia urheilutapahtumia, joita järjestetään ulkoilmassa, ja jotka tarjoavat hauskan kokemuksen koko perheellenne. Näitä ovat esimerkiksi autokisat, pesäpallopelit, jalkapallo-ottelut jne.

Lapsesi tulee nauttimaan kaikesta tuollaisissa näytöksissä ja otteluissa tapahtuvasta jännityksestä ja ilmapiiristä. Lisäksi, urheilun katseleminen ja siitä oppiminen kannustaa myös omia perheenjäseniäsi liikkumaan ja pysymään fyysisesti kunnossa.

Kulttuuriin liittyvät tai opettavaiset aktiviteetit

Viikonloppu aktiviteetit lasten kanssa ovat loista tilaisuus ei pelkästään yhteiselle ajanvietolle, mutta samalla myös uusien asioiden oppimiselle. Vaihtoehtoja on monia, mutta tässä niistä muutama:

Museot

Vaikka museot ovatkin äkkiseltään enemmän aikuisten mieleen, voi niistä löytyä vaikka mitä mielenkiintoista kaiken ikäisille lapsille. Motivoi lastasi oikealla tavalla, ja heistä kasvaa kiinnostuneita, ja he jopa nauttivat oppimisesta.

Historialliset paikat

Lähiympäristön historiallisten paikkojen läpi käyminen on myös loistava keino auttaa lapsia samaistumaan paikkaan, jossa he asuvat, sekä sen historiaan. Tämän kaltainen viikonloppu aktiviteetti opettaa lapsille historiasta, perinteistä, sekä auttaa heitä kehittämään eräänlaista joukkoon kuuluvuuden tunnetta.

Viikonloppuaktiviteetit kotona

Aina ei tarvitse olla menossa jonnekin, vaan myös omassa kodissa voi keksiä kaikenlaista hauskaa puuhaa perheen viikonlopun viettoon, tässä muutamia ideoita:

Elokuva-maratoni

Oman kotiteatterin luominen on loistava idea, josta varsinkin lapsesi innostuvat varmasti. Anna jokaisen perheenjäsenen osallistua katsottavien elokuvien valitsemiseen, vaikka siten, että jokainen valitsee oman lempielokuvansa (tietysti niissä rajoissa, että elokuva soveltuu kaikille perheenjäsenille, myös perheen pienimmille).

Viettäkää sitten viikonloppu yhdessä kotona elokuvia katsellen. Voitte tehdä yhdessä lasten kanssa popkornia, juoda limsaa sekä syödä karkkia tai jäätelöä.

Erilaiset kilpailut

Valitse sellaisia viikonloppu aktiviteetteja, joihin kaikki perheenjäsenet pystyvät osallistumaan, ja nauttimaan niistä. Voit valita vaikkapa korttipelien, lautapelien, tanssikilpailun, asukilpailun, kesäolympialaisten, ja sen sellaisten aktiviteettien väliltä.

Käytä luovuutta! Jos tarvitset enemmän tilaa kilpailunne toteuttamiseksi, kuin kotipiha sallii, lähtekää vaikka yhdessä kävellen lähipuistoon.

Erityinen ateria

Keittiö tuo ihmiset yhteen. Perheen kesken voitte suunnitella joukolla aterian, tehdä yhdessä kauppareissun raaka-aine ostoksille, sekä valmistaa annokset.

Voitte myös vaikkapa koristella pöydän jollakin tietyllä tyylillä, ihan niinkuin vaikka syntymäpäiväjuhlilla tekisitte. On oleellista, että kaikki perheenjäsenet ottavat osaa aktiviteetteihin.

Joukolla siivoaminen

Anna jokaiselle perheenjäsenelle oma tehtävä, ja keksikää vaikka pieniä palkintoja motivaatioksi perheen pienimmille. Siivoaminen ja kodin siistiminen rohkaisee tiimityöskentelyyn sekä ottamaan vastuuta. Se lisäksi painottaa yhteistyön tärkeyttä, sekä vahvistaa positiivisia tapoja arkea varten.

Askartelu

Taide ja askarteleminen ovat täydellinen viikonloppu aktiviteetti koko perheelle. Ne tarjoavat lapsille mahdollisuuden käyttää luovuuttaan sekä mielikuvitustaan, ja lisäksi he samalla parantavat hienomotorisia taitojaan.

Sosiaalinen media

Ottakaa yhteiskuva perheen kanssa, muistoksi yhteisestä viikonlopustanne.

Kun viikonloppu on ohi, istukaa vielä yhdessä alas perheen kanssa ja valitkaa mieleisin kuva. Luokaa sitten sosiaaliseen mediaan jonkun perheenjäsenen tilille oma valokuvakansio, johon lisäätte kuvia yhteisistä viikonloppu aktiviteeteistanne.

Muita suosituksia koko perheen viikonloppuaktiviteetteihin

Jokainen perhe on erilainen. Tässä kuitenkin muutama yleinen ohje, jotta viikonloppunne sujuisi mutkattomasti:

  • Valitse sellaisia viikonloppu aktiviteetteja, jotka sopivat vuodenaikaan ja ilmastoon. Sääolosuhteet voivat olla joissain maissa rajoittava tekijä perheen onnistuneeseen viikonlopun viettoon, ja erityisesti ulkoilma-aktiviteeteille.
  • Pidä mielessä minkä ikäisiä lapset ovat. Kaikilla on varmasti hauskempaa silloin, kun myös perheen nuorimmat jäsenet ovat tyytyväisiä.
  • Valmistaudu hyvin. Jos lähdette ulos kotoa, muista pakata mukaan jotakin evästä, vettä, vaihtovaatteita ja muuta tarpeellista aktiviteetista riippuen. Pidä huoli, että pystytte täyttämään retkellänne perheenjäsentenne eri tarpeet, sekä välttämään komplikaatioita.