Pienten lasten pahantuulisuus: syitä ja ratkaisuja
On lapsia, joilla on vahva luonne ja taipumus suuttua herkästi. Tässä artikkelissa kerromme, mistä pienten lasten pahantuulisuus johtuu ja mitä asialle voi tehdä.
On tärkeää, että opetamme lapset säilyttämään malttinsa jo pienestä pitäen. Pienten lasten pahantuulisuus on heidän tapansa viestiä, että jokin mättää. Syynä voi olla esimerkiksi ongelma koulussa, jokin huoli, sisaruskateus tai tahto saada jotakin välittömästi. Tämä asenne on pidettävä kurissa, koska jos vain annamme sen mennä ohi, lapsesta voi myöhemmin tulla ailahteleva nuori.
Mistä pienten lasten pahantuulisuus johtuu?
Pienten lasten pahantuulisuus saa alkunsa heidän elin- ja kasvuympäristöstään. Se alkaa muovata heidän luonnettaan. Siihen vaikuttaa usein vanhempien kasvatustyyli.
- Erittäin autoritaariset tai ankarat vanhemmat. Lapset ottavat mallia siitä käytöksestä ja asenteesta, jota he näkevät jatkuvasti ympärillään. Tämän seurauksena he ovat usein huonolla tuulella.
- Liian sallivat vanhemmat. Tällaiset vanhemmat antavat lapsilleen kaiken mitä nämä haluavat, jo ennen pyytämistä. Tällöin lapset herkästi suuttuvat, jos heidän toiveensa eivät toteudu välittömästi, tai kiukuttelevat vain saadakseen vanhempiensa huomion.
- Ulkopuoliset seikat, kuten koulu. Pienten lasten pahantuulisuus voi johtua huonoista väleistä joihinkin luokkatovereihin tai siitä, että heillä on erittäin vaativa tai pahantuulinen opettaja.
- Lasten kanssa vietetty aika. Pienten lasten pahantuulisuus voi johtua siitä, että vanhemmat eivät vietä tarpeeksi aikaa heidän kanssaan. Lapsi, joka saa viettää aikaa vanhempiensa kanssa päivittäin, on rauhallisempi ja kertoo huolistaan, sillä hän tietää vanhempiensa olevan läsnä kuuntelemassa.
Mikä neuvoksi, kun pienet lapset ovat huonolla tuulella?
Kun lapsi on pahalla päällä, vanhempien tulee ensimmäiseksi miettiä sen mahdollista syytä. Tämä auttaa heitä löytämään ratkaisun. Lisäksi tilanne kannattaa kääntää nurin vitseillä ja huumorilla. Hymy ja kiukku eivät sovi yhteen. Voimme auttaa lapsiamme seuraavilla tavoilla:
- Kasvata heitä positiivisella mielialalla.
- Aina kun he käyttäytyvät asianmukaisesti, kehu heitä. Näin he ymmärtävät, että hyvä ilmapiiri syntyy kun olemme hyvällä tuulella.
- Opeta heitä pyytämään anteeksi. On tärkeää, että he oppivat asettumaan toisten ihmisten asemaan, ja jos he ovat tehneet jotain väärin tai loukanneet jotakuta, heidän tulee pyytää sitä anteeksi.
- Hassuttelu voi saada pahantuulisuuden katoamaan. Se alkaa lopulta hymyilyttää, jolloin he pääsevät kiukkunsa yli nopeammin. Ja vähän vanhempina he sitten käyttävät huumoria keventääkseen kireää tunnelmaa.
- Opeta heitä olemaan vahvatahtoisia. Esimerkiksi kyetäkseen tekemään läksynsä ajallaan, odottamaan tarvittaessa tai syömään valittamatta.
- Älä kiukustu lapsia enemmän, kun he ovat huonolla tuulella. Tämä on haitallista, koska he oppivat näkemään kiukun keinona ratkaista konflikteja, emmekä halua lastemme ajattelevan näin.
- Älä sano heille, että he ovat aina pahalla päällä. Muutoin he voivat tuntea olonsa huonoksi ja surulliseksi siitä, että ovat sellaisia.
- Ole kärsivällinen. Meidän ei tule huutaa lapsille tai menettää malttiamme. On tärkeää, että puhumme heille hitaasti, jämäkästi ja rauhallisesti.
- Selvitä, mikä on vialla: Meidän on tärkeää tietää, miksi he ovat huonolla tuulella.
- Näytä rakkautesi entistä voimakkaammin. Hellyyden ja rakkauden osoittaminen on paras vastalääke huonolle mielialalle.
Pysy positiivisena, kun lapset ovat pahantuulisia!
Pienten lasten pahantuulisuus menee ohi. Mitä aiemmin opetamme heitä hallitsemaan sitä, sitä parempia tuloksia saamme. Meidän ei tule ottaa heidän huonoa tuultaan henkilökohtaisesti, eikä loukata tai moittia heitä siitä. Tukemme on nopein tapa saada lapset jälleen rauhoittumaan.
Jos lapsesi on usein huonolla tuulella, selvitä mistä kiikastaa. Ja mikä tärkeintä, älä koskaan menetä malttiasi. Voit hyödyntää tässä artikkelissa antamiamme vinkkejä helpottaaksesi tilannetta ja saadaksesi lapsesi rauhoittumaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Shapiro, L. E., & Tiscornia, A. (1997). La inteligencia emocional de los niños. Buenos Aires: Javier Vergara.