Opeta lapsesi toimimaan oikein, kun toinen lapsi lyö
Mikään toinen tilanne ei saa äitiä tuntemaan oloaan yhtä surulliseksi ja voimattomaksi kuin se, kun lapsi tulee koulusta kotiin kertoen, että joku toinen lapsi lyö häntä. Olet varmasti huolissasi ja vihainen, että lapsesi on päätynyt kiusaamisen uhriksi. Mietit, miten sinun pitäisi opettaa häntä toimimaan oikein näissä tilanteissa.
Jotkut lapset osoittavat aggressiivista käyttäytymistä – kuten nipistämistä, potkimista, puremista, läpsimistä tai muuta vastaavaa – joko vahingossa tai toistuvasti. Sitä on monissa erilaisissa tilanteissa, kuten vaikka koulussa, leikkipuistossa tai lomilla.
Vanhempana on sinun vastuullasi opettaa lapsesi toimimaan oikein, kun toinen lapsi lyö häntä. Vanhempien tulisi tuntea tehokkaimmat tavat lopettaa väkivaltainen käytös omaa lasta kohtaan, ja heidän tulisi tehokkaasti hallita näitä tilanteita, jotka ovat harmillisen yleisiä.
Vinkkejä vanhemmille: näin lapsestasi ei tule väkivaltaista
On muutamia vinkkejä, joita kuka tahansa vanhempi voi hyödyntää oman lapsen väkivaltaisen käytöksen välttämiseksi. Voit hyödyntää vinkkejä myös silloin, kun opetat lastasi toimimaan oikein tietyissä tilanteissa, esimerkiksi jos toinen lapsi lyö häntä.
- Kuten aina, vanhempien pitäisi toimia roolimallina, sillä lapset omaksuvat käyttäytymismalleja kodistaan. Tämän takia vanhempien tulisi välttää kaikkia väkivallan muotoja, jotta lapset eivät oppisi käyttäymään aggressioita tai fyysistä rankaisemista selviytymiskeinona.
- Toinen vinkki vanhemmille, jotka haluavat välttää lasten aggressiivista käyttäytymistä, on opettaa lapsille miten tällainen käytös voi vahingoittaa muita. Voit käyttää kasvojen ilmeitä ilmaistaksesi kipua tai suuttumusta lyödyksi tulemisesta, mutta kannattaa aina selittää mahdollisimman selkeästi, miltä kiusatusta tuntuu.
- Jos toinen lapsi lyö lastasi edessäsi, älä anna periksi. Tarkoitamme tällä sitä, että älä anna pienelle kiusaajalle sitä, mitä hän haluaa – oli se sitten lelu tai keinu, jota oma lapsesi on käyttämässä. Periksi antaminen voi olla seuraavanlainen merkki molemmille lapsille väkivallasta: lyömällä saat, mitä haluat.
- Älä ikinä opeta lastasi vastaamaan väkivaltaan väkivallalla. Älä omaksu silmä silmästä -periaatetta, äläkä “vahvimman selviytymistä”.
- Voit kurittaa huonosti käyttäytyvää lasta laittamalla hänet jäähylle nurkkaan muutamaksi minuutiksi. Jäähyt voivat olla tehokkaita, jos lapsesi käyttäytyy aggressiivisesti.
- Kun oma lapsesi lyö leikkikaveria joko vahingossa tai tarkoituksella, sinun pitää opettaa hänelle, että hän teki ilkeästi ja nyt pitää pyytää anteeksi. On hyvin tärkeää, että lapset oppivat tämän pienestä pitäen. Samalla pitää huolehtia lapsesta, jota lyötiin. Älä kuitenkaan korosta lyödyksi tulleen haavoittuvuutta, jotta et aseta häntä uhrin asemaan.
Miten lapsesi tulisi reagoida, kun toinen lapsi lyö?
- Kuuntele. Ennen kuin suutut, kuuntele lastasi tarkkaan ymmärtääksesi täysin, mihin ja milloin häntä lyötiin ja keitä oli osallisena. Ota selvää, oliko kyseessä pienempi lapsiporukka vai kenties vihamielinen ympäristö, jossa kiusaaja ja kaikki muut kiusaavat yhtä tiettyä uhria.
- Esitä kysymyksiä. Älä pyri syyttämään ketään, äläkä kuulustele. Yritä vain ymmärtää paremmin lapsesi kokemusta ja ympäristöä, jossa muut lapset lyövät häntä.
- Käytä läsnäoloasi rajojen asettamiseen. Opeta lastasi kommunikoimaan, jotta hän voi toimia neuvottelijana ja ratkaista konflikteja. Etsithän aina reiluja ratkaisuja ja olet sen puolella, joka on oikeassa. Älä kuitenkaan syytä tai nöyryytä toista osapuolta.
- Tarjoa lapselle sanoja, joilla hän voi ilmaista itseään. On tärkeää, että opetat lapsellesi eri termejä, joilla voidaan identifioida ja kiteyttää tunteita sanoiksi, jotta lapsi voi käsitellä tilanteita. Kyky artikuloida omia tunteita on lapsen ensimmäinen askel itsensä puolustamiseen ja vakuuttamiseen.
- Ehdota lapsellesi mahdollisia ratkaisuja. “Minkä ajattelet olevan paras ratkaisu tähän tilanteeseen?” voi olla hyvä apu teille molemmille ongelman pohtimiseen ja ongelman ratkaisemiseen. Rakentava keskustelu on paljon parempi tekniikka kuin se, että kehotat lastasi “vetämään niitä turpaan”, jos toinen lapsi lyö lastasi. Saatat hyvin todennäköisesti yllättyä pikkuisesi vastauksesta kysymykseen.
- Kerro lapsellesi, mitä eri vaihtoehtoja hänellä on. Anna tilaa ajatella ja harjoitella ratkaisuja, jotta tilanne ei lähde lapasesta. Anna lapselle eri tapoja selviytyä tilanteesta leikkikaverien kanssa, ja voit ottaa mukaan vaikka roolileikkejä kotona ennen tilannetta.
- Rohkaise suulliseen viestintään. Puhe riittää varsin hyvin ratkaisemaan minkä vaan ongelman. Opeta lapsesi asettamaan rajoja ja saamaan kunnioitusta puhumalla, jopa silloin, kun lapsi on turhautunut.
- Erota lapset toisistaan välittömästi, jos näyttää siltä, että tilanne kehittyy tappeluksi. Päätä tilanne olemalla jyrkkä ja päättäväinen, mutta vältä olemasta liian kova. Vältä huutamista ja loukkauksia.
- Luota lapseesi. Jos toinen lapsi lyö lastasi, ja hän tulee luoksesi turhautuneena tapahtuneesta, anna hänelle itseluottamusta ja -varmuutta rohkaisemalla. Tee selväksi, että tuet lastasi tilanteessa kuin tilanteessa, mutta hän saa itse päättää miten tilanne tulisi ratkaista – oli se sitten käyttämällä omia sanoja, ystävien apua tai jonkun vanhemman apua. Jos lapsi yrittää selviytyä vaikeista tilanteista itse, vahvistat hänen itsevarmuuttaan ja ongelmanratkaisukykyään.
- Korosta jämäkkyyttä reaktiona aggressioihin. Tämä vaihtoehtoinen tekniikka tarkoittaa omien oikeuksien puolustamista selvällä, jämäkällä ja itsevarmalla tavalla hyökkäämättä toisen osapuolen kimppuun.