Miten totuttaa lapsi nukkumaan yksin? - Äitiyden Ihme
 

Miten totuttaa lapsi nukkumaan yksin?

Miten totuttaa lapsi nukkumaan yksin?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monilla vanhemmilla on vaikeuksia totuttaa lapsi nukkumaan yksin omassa sängyssään, mutta vaikka tehtävä voikin olla vaikea, se ei suinkaan ole mahdoton.

Miksi lapsi ei halua nukkua yksin?

Ehkä et ole saanut lastasi omaan sänkyynsä nukkumaan siksi, että hän haluaa olla kanssasi öisin. Kenties hän näkee toistuvasti painajaisia, mikä on hyvä syy hiipiä vanhempien makuuhuoneeseen keskellä yötä. Tai ehkä perheen rutiiniin on tullut muutos – esimerkiksi loman vuoksi – ja lapsi on tottunut siihen, että hän saa nukkua kanssanne.

Yksin nukkuminen on yksi avainasioista lapsen kehityksen kannalta. Näin hän kasvaa itsenäisemmäksi ja oppii hallitsemaan pelkojaan. Tiedämme kuitenkin, että tämä ei tapahdu yhdessä yössä.

Siihen, että lapsi ei halua nukkua yksin omassa sängyssään, on monia syitä. Tavallisin lienee se, että lapsi kaipaa rakkauden osoituksia. Hän saattaa myös pelätä pimeää, mikä on melkoisen tavallista etenkin alle 4-vuotiailla lapsilla. On myös lapsia, jotka ovat joutuneet kokemaan traumaattisia tilanteita, mikä voi tehdä nukkumisesta vaikeaa ja sekoittaa unirytmin.

Yksi mahdollinen syy on yksinkertaisesti pinttynyt tapa. On tavallista, että ihmiset pitävät kiinni kaikesta, mikä tekee olon turvalliseksi ja varmaksi, ja näin tapahtuu myös lapsilla. Lapsi voi miettiä, miksi hän nukkuisi yksin, kun hänen olonsa on niin hyvä äidin ja isän välissä.

Jossain vaiheessa jokaisen lapsen täytyy kuitenkin siirtyä nukkumaan omaan huoneeseensa ja oppia olemaan yksin. Tämä on hyödyllistä niin lapselle itselleen kuin hänen vanhemmilleenkin, jotka myöskin tarvitsevat yksityisyyttä ja katkeamatonta lepoa.

Miten totuttaa lapsi nukkumaan yksin?

Miten totuttaa lapsi nukkumaan yksin?

Joissain tapauksissa lapsen yksin nukkumaan totuttuminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Sinnikkyyden, pitkäjänteisyyden ja jämäkkyyden avulla lapsi saadaan kuitenkin ymmärtämään, missä hänen on hyvä viettää yönsä – ja miksi näin on.

Ensimmäinen tavoite: Makuulle meneminen ja nukahtaminen

Tämä tarkoittaa lapsen viemistä omaan huoneesensa ja hänen kanssaan olemista, kunnes hän nukahtaa. Muista, että se, mikä antaa lapselle lohtua, ei ole oma sänky, vaan se, että sinä olet hänen rinnallaan. Jos lapsi tietää, että ei ole mitään pelättävää, hänen on helpompi nukahtaa.

Odota, kunnes olet varma siitä, että lapsi on täysin unessa. Joskus lapsi voi huijata tai olla niin kevyessä unessa, että kun liikahdat hän avaa silmänsä ja alkaa itkeä. Kun lapsi nukkuu, nouse hitaasti ja poistu huoneesta. Lapsen huoneen ovi kannattaa jättää raolleen.

Yksin nukkuminen on yksi avainasioista lapsen kehityksen kannalta. Näin hän kasvaa itsenäisemmäksi ja oppii hallitsemaan pelkojaan.

Toinen tavoite: Lapsi ei hiivi vanhempien huoneeseen

Jokainen vanhempi on kokenut sen, että lapsi hiipii keskellä yötä vanhempien viereen nukkumaan. Tällaisessa tilanteessa tehtäväsi on viedä lapsi rauhallisesti takaisin omaan sänkyynsä.

Jotkut lapset ovat äärimmäisen hiljaisia ja pystyvät vaihtamaan sänkyä ilman, että vanhemmat huomaavat. Jos heräät yöllä ja löydät lapsen viereltäsi, kanna hänet omaan huoneseensa ja toista ensimmäisessä kohdassa kuvaamamme prosessi, jos hän herää matkalla.

Miten totuttaa lapsi nukkumaan yksin?

Kolmas tavoite: Lapsi nukahtaa yksin

Tässä vaiheessa lapsen ei enää tulisi herätä yöllä ja siirtyä vanhempien huoneeseen. Nyt voit olla hiukan lepsumpi hänen nukkumaanmenonsa ja unirytminsä suhteen. Yksi esimerkki tästä on se, että jätät valon päälle, kunnes lapsi nukahtaa. Voit myös viedä hänelle lelun tai jopa antaa perheen lemmikin nukkua hänen vieressään. Näin lapsen olo on turvallinen, vaikka et olekaan hänen vierellään.

Lapsen saaminen nukkumaan omassa sängyssään ei ole helppo tehtävä, ja se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. On tärkeää aloittaa hitaasti ja edetä pikkuhiljaa päivä päivältä. Käytä tähän niin paljon aikaa kuin on tarpeen, olipa kyse sitten päivistä, viikoista tai jopa kuukausista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.