Mitä eroa on au pairilla, lastenhoitajalla ja lapsenvahdilla? - Äitiyden Ihme
 

Mitä eroa on au pairilla, lastenhoitajalla ja lapsenvahdilla?

Mitä eroa on au pairilla, lastenhoitajalla ja lapsenvahdilla?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 01 elokuuta, 2021

Niin au pairin, lastenhoitajan kuin lapsenvahdinkin tehtävä liittyy lasten hoitamiseen, mutta näissä rooleissa on tiettyjä selviä eroja, joista puhumme alla.

Mitä eroa on au pairilla, lastenhoitajalla ja lapsenvahdilla?

Työn ja perhe-elämän tasapainottaminen ei ole aina helppoa. Joskus voi tuntua siltä, että sinulla ei ole tarpeeksi aikaa tai voimia edes perheen vaativiin perustehtäviin. Jos haluat vähän vapaa-aikaa myös itsellesi, kannattaa ehkä harkita jonkun palkkaamista avuksi auttamaan lasten hoidossa. Mutta kuka on paras valinta tähän työhön? Mitä eroa on au pairilla, lastenhoitajalla ja lastenvahdilla?

Meillä on tapana käyttää ilmaisuja kuten au pair, lastenvahti, sekä lastenhoitaja erottelematta näitä keskenään. Ne eivät kuitenkaan ole täysin samoja asioita. Jokaisella näistä töistä on merkittäviä eroja, vaikka niiden keskeisin tehtävä liittyy tietenkin lasten hoitamiseen.

Ennen kuin harkitset tarkemmin kustannuksia, sinun on tiedettävä näiden kolmen roolin erot ja sen perusteella ensin päätettävä, mikä palvelu vastaa parhaiten juuri sinun ja perheesi tarpeita. Sen jälkeen on aika etsiä paras henkilö vahtimaan lastasi. Jokainen perhe on erilainen ja jokainen perhe tarvitsee erityyppisen lastenhoidon tarjoajan.

Mitä eroa on au pairilla, lastenhoitajalla ja lastenvahdilla?

Lastenhoitaja on täysipäiväinen työntekijä

Lastenhoitajat palkataan työskentelemään tietyllä sovitulla aikataululla. Toisin sanoen, he työskentelevät säännöllisillä työtunneilla. Tämä vahvistetaan erillisellä työsopimuksella ja kunkin maan työlailla. Siksi myös heidän palkkansa on oltava vähintään maan vähimmäispalkan mukainen.

Lastenhoitajien kanssa voit asettaa kiinteän työaikataulun. Heidän työnsä koostuu pääasiassa lasten hoidosta, tarkkailemisesta ja viihdyttämisestä. Mutta ota huomioon se, että lastenhoitajasta tulee ajan kanssa pysyvä osa lapsesi kasvattamista ja opettamista. Hyvä lastenhoitaja on sellainen, joka pystyy huolehtimaan myös vauvoista. On hyvä idea palkata tehtävään sellainen henkilö, jolla on erityiskoulutus tähän työhön. Esimerkiksi joku, joka on opiskellut joko varhaiskasvatusta, lastenhoitoa tai vaikkapa hoitotyön avustajaksi.

Lastenvahti on paras valinta, kun apua tarvitaan silloin tällöin

Toisin kuin au pair tai lastenhoitaja, lastenvahdit työskentelevät tiettyinä aikoina. He ovat henkilö jolle soitat silloin kun joudut esimerkiksi lähtemään hoitamaan asioita, tai viettämään vapaailtaa, ja tarvitset jonkun vahtimaan lapsiasi vaikka yhdeksi illaksi. Joskus kyseessä voi olla hätätilanne ja sinun on poistuttava kotoa. Lastenvahti työskentelee yleensä lyhyitä aikoja, joten heille myös maksetaan sovitulla tuntipalkalla.

Mitä eroa on au pairilla, lastenhoitajalla ja lastenvahdilla?

Heidän tehtävänsä on yksinomaan vahtia ja viihdyttää lapsia tiettyjen sovittujen tuntien ajan, sillä välin kun vanhemmat ovat poissa kotoa. Tai jos lapset nukkuvat, lastenvahti jää heidän luokseen, kunnes vanhemmat palaavat takaisin kotiin. Normaalisti nuorista ja teini-ikäisistä tytöistä tulee lastenhoitajia. Tämä johtuu siitä, että heitä tarvitaan vain silloin tällöin ja lyhyitä aikoja kerrallaan. Tämä järjestely toimii hyvin teini-ikäisen kouluaikataulujen kanssa. Lastenvahdin pääominaisuuksiin tulisi kuulua vastuullisuus, sekä luotettavuus.

Au pair on avuksi monin tavoin

Au pair on henkilö, joka asuu ulkomailla perheessä hoitaen perheen lapsia ja tehden kotitöitä. Suomalainen au pair voi asua ulkomailla joko suomalaisen tai muun maalaisen perheen luona. Au pairiksi voi hakeutua lehti-ilmoituksen perusteella, internetin foorumeiden tai työvoimatoimistojen kautta tai organisoitua au pair -välitystä käyttäen.

Au pairit ovat tyypillisesti nuoria, 17-25-vuotiaita. Virallista yläikärajaa ei ole, mutta au pairit ovat yleensä enintään noin 30-vuotiaita. Au pair siis asuu ja ruokailee perheen luona. Hän ei välttämättä saa työstään varsinaista palkkaa, mutta edut vaihtelevat perheittäin ja sen mukaan, millaista työsuoritusta odotetaan. Monet au pairit saavat pienen rahallisen korvauksen kuukausittain, minkä lisäksi isäntäperhe saattaa tarjota au pairille esimerkiksi puhelin- ja internetliittymän ja julkisen liikenteen matkalipun. Au pair on kuin osa perhettä, ja au pairit valitaankin yleensä tarkkaan ja heidät palkataan pidemmiksi ajanjaksoiksi, usein vuodeksi kerrallaan.

Mitä eroa on au pairilla, lastenhoitajalla ja lastenvahdilla?

Apu tilanteen mukaan

Kuten aiemmin mainitsimme, ennen kuin valitset jonkin näistä palveluista, sinun on itse tiedettävä mitä juuri sinun perheesi tarvitsee. Jokainen perhe on ainutlaatuinen ja jokaisella perheellä on erilaiset olosuhteet sekä tarpeet. Tarpeistanne riippuen voit sitten päättää, onko teille oikea vaihtoehto juuri au pair, lastenhoitaja vai lastenvahti. Suurin ero näiden ammattien välillä on se, kuinka kauan he työskentelevät ja kuinka he ovat organisoituneita. On kuitenkin pidettävä mielessä monia eri vivahteita.

Kun olet valinnut teidän perheellenne parhaiten sopivimman ammatin, vaikein päätös on kuitenkin valita juuri oikea henkilö huolehtimaan lapsistasi. Ennen kaikkea haluat olla varma, että hän on valmis työhön, vastuuntuntoinen, omistautunut, sekä luotettava.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.