Miksi japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia?
 

Miksi japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia?

Japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia kulttuurille tyypillisen kasvatuksen ja perhekeskeisyyden vuoksi. Jos haluat tietää aiheesta lisää, lue tämä artikkeli.
Miksi japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia?
Mara Amor López

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Mara Amor López.

Kirjoittanut Mara Amor López

Viimeisin päivitys: 31 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan kuullut, että japanilaisilla lapsilla ei ole kiukkukohtauksia? Tämä pitää paikkansa, vaikka sitä onkin vaikea uskoa. Japanilaisessa kulttuurissa on olennaista, että äiti viettää aikaa lastensa kanssa, ja tämä on yksi syy siihen, miksi japanilaisilla lapsilla ei ole kiukkukohtauksia. Lapsuudesta aikuisuuteen he ovat rauhallisia, kunnioittavia ja rakastavia ihmisiä. Mutta mistä tämä johtuu?

Japanilaiset hallitsevat hyvin tunteitaan, jopa vaikeina hetkinä tai tragedioissa. He kunnioittavat muita ihmisiä suuresti ja kykenevät vaikuttavan hyvin tiimityöhön. Tästä huolimatta on todella hämmästyttävää, miten japanilaiset lapset käyttäytyvät niin hyvin kotona ja koulussa. Miten näin voi olla? Kerromme aiheesta lisää tässä artikkelissa.

Syitä, miksi japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia

Vanhemmuus Japanissa on täysin erilaista kuin lännessä, ja tästä syystä japanilaisilla lapsilla ei ole kiukkukohtauksia. Mutta mistä tämä tarkalleen ottaen johtuu? Katsotaanpa.

Sukupolvien väliset suhteet perustuvat kunnioitukseen

Lapset ja nuoret ovat helliä ja empaattisia vanhuksia kohtaan. Myös iäkkäämmät ihmiset itse ovat erittäin kärsivällisiä ja rakastavia lapsia ja nuoria kohtaan, sillä he tiedostavat, että lapset ovat vasta oppimassa. Nämä kahden sukupolven väliset suhteet tarjoavat lapsille rauhaa ja kunnioitusta, jota he tarvitsevat ollakseen parempia ihmisiä.

Japanilainen isoisä lapsenlapset sylissään.
Japanilaisille lapsille vanhukset ovat viisaita ja erittäin kunnioitettavia ihmisiä pitkän elämän suoman kokemuksen ansiosta. Toisaalta myös aikuiset ovat rakastavia ja kunnioittavia lapsia kohtaan.

Huutaminen ja uhkailu eivät kuulu japanilaisten vanhempien kasvatustyyliin

Japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia, koska heidän vanhempansa pohjaavat kasvatuksensa kiintymykseen ja yhteiseen ajanviettoon. Tällä tavalla lapset kasvavat ja kehittyvät rauhallisessa ympäristössä, joka edistää oppimista.

He osoittavat lapsille katseella, että nämä ovat tehneet jotain väärin

Japanilaiset vanhemmat opettavat lapsensa suhtautumaan muihin ihmisiin hienotunteisesti ja kunnioittavasti. Kun lasten käytös ei ole asiallista, aikuiset moittivat heitä tyytymättömällä katseella tai eleillä. Näin lapset ymmärtävät, että heidän käytöksensä on sopimatonta ja että se on korjattava.

Jos japanilaiset lapset rikkovat jotain, vanhemmat eivät vetoa sen aineelliseen arvoon, vaan sen toimintaan

Jos lapsi rikkoo jotain, vanhemmat käyttävät tietoisuusmenetelmää. He turvautuvat lauseisiin kuten “sinä satutit sitä” tai “sitä sattui”. He pyrkivät korostamaan rikotun asian toiminnallisuutta, mikä tekee lapsista siitä tietoisia. Tällä tavalla lapset ymmärtävät, että heidän huono käytöksensä voi satuttaa, eikä sitä siksi voi toistaa.

Perhetapaamiset perustuvat kommunikointiin ja menneiden muistelemiseen

Tämä on yksi syy siihen, miksi japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia. Perhejuhlissa kerrotaan menneitä tarinoita, jotka antavat lapsille tunteen identiteetistä. Kasvaminen rauhallisessa ympäristössä, jossa kaikki kunnioittavat toisiaan ja jossa he tuntevat olevansa rakastettuja ja saavansa hoivaa, estää heitä olemasta räjähdysherkkiä. Yksi tärkeimmistä asioista on se, että he kykenevät hallitsemaan tunteitaan, joten he eivät koskaan käytä huutamista kommunikointitapana.

Jokainen täyttää velvollisuutensa

Japanilaisissa perheissä jokaisen henkilön velvollisuudet on tarkoin määritetty. Jokainen tietää omat velvollisuutensa ja täyttää ne. Tämä mahdollistaa perheen jatkuvan sosiaalisen tasapainon.

Japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia: mitä he saavat vanhemmiltaan

Japanilainen perhe hymyilee kävelyllä puistossa.
Japanilaiset vanhemmat onnistuvat aina järjestämään perheaikaa ja viettämään laatuaikaa lastensa kanssa.

Mainitsimme jo edellä muutamia syitä siihen, miksi japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia. Kaikkien näiden lisäksi voidaan myös sanoa, että japanilaisista perheistä ei koskaan puutu seuraavia:

  • Perheen yhteinen laatuaika: Vanhemmat etsivät arjen velvoitteiden keskeltä hetkiä viettääkseen laatuaikaa lastensa kanssa. Heille tämä on prioriteetti.
  • Nätit sanat ja läheinen side: Japanilaiset vanhemmat eivät ymmärrä, kuinka lapsille voidaan huutaa tai heitä voidaan haukkua. Heille tärkeintä ovat kiintymys, kunnioitus ja hellät sanat.
  • Perheen seura: Japanilaisessa kulttuurissa arvostetaan perheen seuraa ja taitoa oppia kuuntelemaan, mitä muilla on sanottavanaan.
  • Rakkaus ja kunnioitus vanhuksia kohtaan: Vanhemmat ihmiset ovat viisaita, he ansaitsevat kaiken kunnioituksen ja voivat opettaa monia asioita.
  • Tunteiden hallinta: Japanilaiset hallitsevat hyvin tunteitaan eivätkä anna itsensä räjähtää. He pysyvät aina rauhallisina ja säilyttävät malttinsa, jopa hankalissa tilanteissa.

Miksi japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia

Kuten olet nyt nähnyt, japanilaiset lapset eivät saa kiukkukohtauksia, ja tämä johtuu heidän kulttuurilleen tyypillisestä kasvatuksesta ja koulutuksesta. Japanilaisessa kulttuurissa kasvatus perustuu kaikkien ihmisten kunnioittamiseen, rakkauteen ja perhekeskeisyyteen. Japanilaiset vanhemmat eivät huuda tai uhkaile lapsiaan estääkseen huonoa käytöstä. Jo pelkästä katseesta lapset ymmärtävät tehneensä jotain väärin ja korjaavat käytöstään.

Länsimaalaisten tulisi ottaa tällaisesta kasvatustyylistä mallia soveltaakseen sitä omiin lapsiinsa. Ja ennen kaikkea meidän tulisi huomioida laatuajan viettäminen perheen kesken. Vaikka tämä saattaa tuntua hassulta, se on erittäin tärkeää lasten emotionaalisen kehityksen kannalta. Miksei emme siis toteuttaisi sitä käytännössä?

“Paras isän tai äidin jättämä perintö lapsilleen on antaa heille hieman ajastaan joka päivä.”

-Leon Battista Alberti-


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.