Lapsen opettaminen vastuulliseksi - Äitiyden Ihme
 

Lapsen opettaminen vastuulliseksi

Lapsen opettaminen vastuulliseksi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsen opettaminen vastuulliseksi onnistuu helpommin eräiden neuvojen avulla. Nyt kerromme siis kolmesta suosituksesta, jotka mielestämme sopivat ihanteellisesti lapsen kasvattamiseen tässä mielessä.

On tietysti niin, että jokaisessa kodissa on oma tyylinsä, ja vanhemmat kasvattavat ja antavat lapsilleen arvoja omaan tapaansa. Me kuitenkin uskomme, että seuraavat neuvot on hyvä ottaa osaksi mitä tahansa kasvatuksen tyyliä.

Me todella toivomme, että tämä artikkeli auttaa sinua opettamaan lastasi vastuulliseksi ja että se jollakin tapaa auttaisi sinua etenemään sillä vaikealla ja niin arvokkaalla polulla, joka lapsen kasvattaminen on.

Anna hänelle töitä kotona

Kotityöt ovat askare, joka tulisi jakaa kaikkien perheenjäsenten kesken, ihan nuorimmasta lapsesta lähtien.

Lapsesi tulisi olla vastuussa siitä, että hän järjestää oman huoneensa ja laittaa lelut pois. Ei ole oikein, että äiti ja isä käyttävät koko päivän heidän lapsensa aikaansaaman sotkun siivoamiseen.

Nuoret lapset on hyvä opettaa siihen, että huoneet ja lelut eivät ole ne ainoat vastuut. On myös muita kodin askareita, joiden hoitaminen on koko perheelle hyödyksi.

Siten nämä askareet tulisikin ottaa jaetuksi vastuuksi. Niitä ovat esimerkiksi nämä: siivoaminen, ruoanlaitto, tiskaaminen, roskien vienti ulos, kierrätys ja nurmikonleikkuu.

Työ tekee lapsista jaloja, ja se myös opettaa heitä vastuullisiksi. Siten onkin tärkeää, että lapsesi alkaa auttaa kotona aikaisin, jo vuoden vanhana.

Tässä on yksi esimerkki: jos lapsesi on vuoden ikäinen, hän voi auttaa sinua keräämään vaatteet, jotka tulee pestä. Hän voisi siirtää niitä sängyltä kaappiin ja laittaa likaiset vaatteensa pyykkikoriin.

Voit myös pyytää häntä auttamaan sinua laittamaan ostokset autosta sisälle: teepussit, pieni jogurttipurkki, jäätelö, leipä ja niin edelleen.

Tämä auttaa lasta olemaan vastuullinen sitten kun hän on vanhempi. Sinun kannattaa opettaa häntä auttamaan kotona jo siitä lähtien, kun lapsesi alkaa kävellä.

Opeta lapsellesi muiden huolenpitoa

Kun lapsi on 2-4-vuotias tai vanhempi, hänen tulisi oppia pitämään huolta muista. Hänen tulisi olla halukas auttamaan toisia, kun he tarvitsevat apua. Tällä tavalla tulet opettamaan lapsesi olemaan vastuullinen kavereiden suhteen.

Suurin vastuu on kuitenkin se, että lapsi oppii ja opettelee jotakin uutta joka päivä. Hänen tulisi tietää, että ympärillä olevat tarvitsevat yhtä paljon kuin hän itsekin. Jos äidin pää on kipeä ja hän makaa sängyssä, hän voi olla äidin rinnalla ja silittää otsaa, jotta olo paranisi.

Lasten opettaminen rakastamaan muita on myös tärkeää heidän oman tunnetason ja fyysisen hyvinvointinsa kannalta.

On tärkeää, että lapsi oppii että hän ei aina ole perheen huomion keskipiste. Hänen tulee ymmärtää, että muut perheenjäsenet ovat aivan yhtä tärkeitä kuin hän.

Palkitse lapsi hyvästä käytöksestä

Lopuksi vielä sellainen aihe kuin lahjojen antaminen lapsen kasvatuksessa vastuulliseksi. Näiden lahjojen tulisi siis auttaa lasta olemaan vastuullisempi.

Muista, että kun tässä puhutaan lahjoista, emme tarkoita pyörää, tablettia, puhelinta tai mitään muuta aineellista lahjaa. Tarkoitamme itse asiassa lasten palkitsemista ylistyksellä, rakkauden ilmaisemisella ja itsetunnon parantamisella.

Lapsen, joka käyttäytyy vastuullisesti itseään ja muita kohtaan, tulisi saada ylistystä hänen ympärillään olevilta aikuisilta. Meidän tulisi korostaa lapsen hyviä tekoja ja käytöstä.

Tämä tulisi kaikki tietysti tehdä järkevästi, jotta voisit estää sitä, että lapsestasi tulee eräällä tavalla itsekeskeinen.

Esimerkiksi sen lisäksi, että lapsellasi on tavallliset velvollisuudet – kuten läksyt, roskien ulosvienti, lelujen nostaminen pois lattialta omassa huoneessa – jos hän auttaa vaikkapa äitiä laittamaan illallisen tai isää leikkaamaan rikkaruohoa, hän ansaitsee suuren kehun.

“Mikä vastuullinen lapsi! Kasvat niin nopeasti! Tosi hyvä, noin se tehdään! Kiitos paljon…”

Sillä lapsesi, aivan kuten kaikki muutkin ihmiset, tarvitsee myönteisen palautteen saamista, jotta hän tietäisi olevansa arvostettu oikeiden asioiden tekemisen voksi.

Muista, että lapset rakastavat kehujen saamista ja hyödylliseksi itsensä tuntemista. Pusu, taputus olalle, halaus tai rohkaiseva lause – “Miten hyvä lapsi olet!”.

Auttaapa lapsesi paljon äitiään! Miksipä et kertoisi hänelle, mitä tunnet? Ja kukapa olisi parempi henkilö ylistämään lastasi kuin sinä itse?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.