Kuinka tunnistaa lapsen lähestyvä kiukkukohtaus? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka tunnistaa lapsen lähestyvä kiukkukohtaus?

Kiukkukohtaukset ovat normaali osa lapsiperheen elämää, mikä ei kuitenkaan tee niistä miellyttäviä millekään osapuolelle. Kun vanhemmat oppivat tunnistamaan, mitkä asiat voivat johtaa kiukkukohtauksiin, he osaavat toimia tehokkaasti niiden estämiseksi.
Kuinka tunnistaa lapsen lähestyvä kiukkukohtaus?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On olemassa tiettyjä merkkejä, jotka kertovat siitä, että lapselle on iskemässä iso kiukkukohtaus. Kun vanhemmat oppivat tunnistamaan nämä merkit, he pystyvät estämään kiukkukohtaukset ainakin osittain.

Lapsen tukeminen hänen kiukutellessaan on yksi suurimmista päivittäisistä haasteita, joita vanhemmat joutuvat kohtaamaan. Kaikki lapset kiukuttelevat toisinaan, mikä tarkoittaa, että jokainen vanhempi joutuu joskus kohtaamaan lapsensa emotionaalisen kriisin. Lapsen käydessä läpi itselleen vaikeaa tilannetta, myös vanhempi kokee helposti turhautumista ja jopa toivottomuutta, mutta omat tunteet kannattaa pyrkiä siirtämään tällaisena hetkenä syrjään.

Vanhempien on tärkeää ymmärtää, että kiukkukohtaus on normaali lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvä asia ja että heidän tulee olla valmiita käsittelemään sitä oikeaoppisesti ja tarjoamaan lapselle kaikki hänen tarvitsemansa tuki. Lapsi ei kiukuttele ärsyttääkseen vanhempiaan tai saadakseen heidät suuttumaan, vaan kiukkukohtaus on hänen tapansa osoittaa, että hän kokee tunteidensa ottavan vallan ja tarvitsee tukea ja lohdutusta. Tapa, jolla vanhemmat reagoivat lapsen kiukkukohtaukseen, vaikuttaa paljon myös siihen, miten lapsen käytös paranee jatkossa.

Lapsen saadessa kiukkukohtauksen vanhempi saattaa kokea tilanteen johtuvan itsestään tai jostain, mikä hän teki tai sanoi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kiukkukohtaukset ovat normaali osa lapsen kehitystä, eivätkä ne johdu siitä, että äiti tai isä on huono vanhempi tai tehnyt jotain väärin.

Pysy rauhallisena lapsen saadessa kiukkukohtauksen

Mitkä asiat vaikuttavat lapsen kiukkukohtauksen syntyyn?

Lapsen kiukkukohtaus voi johtua esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Nälkä. Nälkä ja verensokerin lasku voivat tehdä niin lapset kuin aikuisetkin kiukkuisiksi. Vanhempien onkin pyrittävä varmistamaan, että lapsi syö säännöllisesti, eikä nälkäkiukku pääse iskemään. Kodin ulkopuolella liikuttaessa mukana kannattaa kuljettaa terveellisiä ja täyttäviä välipaloja, joita voi tarjota lapselle, kun edellisestä ateriasta on kulunut aikaa.
  • Väsymys. Mitä väsyneempi lapsi on, sitä enemmän hänelle tuottaa vaikeuksia selviytyä hankalista tilanteista keskustelemalla ja järkevästi ajattelemalla.
  • Houkutus. Kuljettamalla lapsi karkkihyllyn ohi – etenkin hänen ollessaan nälkäinen – ilman, että hänelle suostutaan ostamaan mitään, vanhemmat asettavat itsensä alttiiksi katastrofille.
  • Huomionhakuisuus. Lapsi voi kiukutella yksinkertaisesti halutessaan syystä tai toisesta lisää huomiota. Tämän taustalla voi olla esimerkiksi kateus sisarusta kohtaan tai se, että lapsi tuntee olonsa syrjityksi tai eristetyksi.
  • Haluttomuus tehdä tietty asia. Tämän tyyppiset kiukkukohtaukset ovat tavallisia esimerkiksi hetkinä, jolloin lapsen pitäisi mennä nukkumaan, lähteä päiväkotiin tai suorittaa jokin hänelle määrätty tehtävä.
Kuinka tunnistaa lapsen lähestyvä kiukkukohtaus?

Kuinka tunnistaa lapsen lähestyvä kiukkukohtaus?

Kommunikaatiovaikeudet

Lapsen suuttumus johtuu usein siitä, että hänellä ei ole vielä työkaluja ilmaista itseään tai tulla selkeästi ymmärretyksi. Jos lapsella on vaikeuksia saada ilmaistua tietty asia, tarpeensa tai tunteensa, voi tilanne eskaloitua kiukkukohtaukseksi. Tämän vuoksi vanhempien kannattaa pyrkiä aktiivisesti auttamaan lasta ilmaisemaan omia tarpeitaan ja mielipiteitään.

Turhautumisen fyysiset merkit

Kun lapsi alkaa lätkiä käsiään leluihin tai lattiaan, hakata ympäristöä leluilla, heittää esineitä tai nostaa kätensä ylös turhautumisen merkiksi, voi edessä olla isompi myrsky. Ärsyyntyminen ja mitan täyttyminen alkavat näkyä pikkuhiljaa fyysisinä merkkeinä lapsen kehon jännittyessä.

Äänenvoimakkuuden lisääntyminen

Äänenvoimakkuuden lisääntyminen voi olla merkki siitä, että lapsi käy sisäistä emotionaalista taistelua. Kun hän alkaa korottaa ääntään tai huutaa ilmaistakseen ärtyneisyyttään ja turhautumistaan, on vanhempien syytä yrittää katkaista tilanne ennen kuin se muuttuu entistä huonommaksi.

Kuinka tunnistaa lapsen lähestyvä kiukkukohtaus?

Asioiden tai ihmisten lyöminen ja potkiminen

Lyöminen, potkiminen ja jopa pureminen ovat kaikki melko yleisiä pienten lasten tekemiä asioita ja osa lasten tapaa oppia toimimaan muiden lasten parissa siinä vaiheessa, kun heidän kielellinen kehityksensä on vielä hyvin rajoittunutta. Toisten fyysinen vahingoittaminen voi kertoa turhautumisesta tilanteessa, jossa lapsi ei saa haluamaansa. Hän saattaa myös yrittää saada toisen lapsen epämieluisan käytöksen loppumaan. Tällaisen stressin seurauksena lapsen henkinen kuorma kasvaa niin paljon, että hän tuntee mittansa tulleen täyteen.

Keskittymisen herpaantuminen

Pieni lapsi ei vielä jaksa keskittyä pitkään yhteen asiaan ja voi turhautua, jos hänen odotetaan tekevän tiettyä asiaa pitkään. Kun lapsi alkaa osoittaa turhautumisen merkkejä, häntä kannattaa yrittää harhauttaa jollain häntä kiinnostavalla asialla. Parhaassa tapauksessa tämä pysäyttää kiukkukohtauksen ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan.

Hallinnan menettämisen tunne

Aikuisten tavoin myös lapset voivat tuntea olonsa epämukavaksi kokiessaan, että eivät pysty hallitsemaan tilannetta. Se, että lapsi on tilanteessa, jossa hänellä ei ole valinnanvaraa, voi nostattaa pintaan tunteita, joita lapsi ei vielä kunnolla ymmärrä, mikä puolestaan johtaa kiukkukohtaukseen.

Lapsi voi muuttua jännittyneeksi, ryhtyä itkemään tai toistaa itseään yhä uudelleen ja uudelleen, jos hän kokee olonsa turvattomaksi. Myös lapset voivat ahdistua, kun heidän päivittäinen rutiininsa muuttuu yhtäkkiä ennalta arvaamattomaksi. Kaikki nämä ovat mahdollisia merkkejä kiukkukohtauksen lähestymisestä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.