Kuinka puhua vihaiselle lapselle? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka puhua vihaiselle lapselle?

Raivoavan lapsen rauhoittaminen on yksi haastavimmista tilanteista äideille. Seuraavassa on muutama suositus kuinka rauhoittaa tilanne. 
Kuinka puhua vihaiselle lapselle?

Viimeisin päivitys: 12 elokuuta, 2018

Vihaiselle lapselle puhuminen voi olla todella vaikeaa. Kun lapsellasi on kiukkukohtaus, on usein mahdotonta neuvotella tai käydä järkevää keskustelua hänen kanssaan. Kun lapsen raivo estää häntä kuuntelemasta mitä tahansa hänelle sanotkin, mitä on tehtävissä?

Kuinka puhua vihaiselle lapselle

Vanhemmat eivät usein tiedä, miten reagoida kun lapsi on vihainen, saatika kuinka puhua hänelle. Kun lapsi suuttuu, alkaa itkeä, muuttuu aggressiiviseksi tai alkaa heittää tavaroita, vanhemmat usein kimpaantuvat ja rankaisevat häntä ankarasti.

Ennen kuin vanhemmat lähtevät mukaan lapsen kiukunpuuskaan, heidän on hyvä ottaa huomioon asiantuntijoiden neuvot positiivista kurinpitoa koskien. Nämä neuvot auttavat ylläpitämään terveellistä vanhempi-lapsi -suhdetta ja hyvää vuorovaikutusta.

kuinka puhua vihaiselle lapselle

1. Vältä pahoinpitelyä

Kun lapset ovat raivon vallassa, vanhemmat sortuvat usein huutamiseen, rankaisuun, fyysiseen kuritukseen tai komentavaan äänensävyyn, joka aiheuttaa säröjä perhesuhteisiin.

Lapset ovat hyvin älykkäitä ja ymmärtävät kyllä hyvin, mitä heille sanotaan.

Siksi onkin parasta tarjota lapsille hyviä arvoja, kuten kunnioitusta ja toisten hyvää kohtelua.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö lapset tarvitsisi kurinpitoa. Rajojen opettaminen on myös tärkeä tekijä heidän kehityksensä kannalta.

Jotkut luulevat, että fyysinen kurittaminen on lapsenkasvatuksen kulmakiviä. Heidän mielestään kurinpito tarkoittaa fyysistä kurittamista oikeiden arvojen opettamiseksi.

Tämä tie ei kuitenkaan ole lapsesi oppimisen kannalta hyväksi.

“Viha on happo, joka voi aiheuttaa enemmän vahinkoa alukselle, jossa sitä säilötään kuin millekään, mihin sitä kaadetaan.” – Mark Twain

2. Välitä lapsesi tunteista

Nuoressa iässä lapset ovat täynnä raakaa tunnetta. He eivät ole vielä oppineet, kuinka hallita tunteita kuin aikuiset.

Siksi he ilmaisevat kiukkua ja turhautumista ilman itsehillintää, heittäytyen lattialle potkien ja huutaen.

Äidin ja isän tehtävänä on tarjota esimerkki lapselle. Heidän täytyy pystyä pitämään tunteensa kurissa, eikä tulisi reagoida impulsiivisesti. Muuten heidän reaktionsa voivat vahingoittaa lasten emotionaalista kehitystä ja aiheuttaa pitkäkestoisen trauman.

3. Ole hyvä esimerkki

Jos ajattelet, että lapsille huutaminen auttaa heitä hallitsemaan tunteitaan, olet väärässä.

Vanhempien täytyy ensin oppia hillitsemään omaa kiukkuaan, koska aggressiiviset ilmaukset, suulliset tai fyysiset, osoittavat vain lapsellesi väkivaltaa esimerkin kautta.

Lapsesi ovat käymässä läpi omaa kehitystään. He tarkkailevat, kuinka aikuiset käyttäytyvät vihaisina ollessaan. Muista siis, että se miten hillitset omaa turhautumistasi, jättää pitkäkestoisen jäljen lapseesi.

Jos esimerkiksi huutamisen sijaan sanot: “Puhuisitko hiljempaa, en ymmärrä sinua? Kertoisitko minulle, mistä on kyse ilman huutamista, niin yritetään ratkaista ongelma yhdessä.”

Tämä auttaa laskemaan tilanteen jännitystä, ja se helpottaa keskustelua lapsesi kanssa.

4. Kuuntele

Jos lapsesi yrittää kertoa, mitkä asiat häiritsevät häntä, hän saattaa ilmaista itseään huutamalla ja itkemällä. Tämä saattaa aiheuttaa epätoivoisen tilanteen.

Säilytä malttisi, laskeudu lapsesi tasolle ja pyydä häntä selittämään, mistä on kyse. Tämä saa aikaan turvallisen ympäristön, jossa lapsi kokee tulevansa kuunnelluksi ja että hänestä välitetään.

Näin toimimalla lapsesi kiukku karisee, sillä tarjoat ratkaisun hänen ongelmiinsa.

Älä jätä lastasi huomiotta tai vastaa sarkastisesti. Osoita sen sijaan kiinnostusta ja huolenpitoa häntä kohtaan. Tämän avulla lapsesi oppii vastaamaan positiivisesti.

kuinka puhua vihaiselle lapselle

5. Vähemmän draamaa

Tämä ei tarkoita, että antaisit periksi lapsen jokaiselle päähänpistolle tai oikulle. On tärkeää pitää yllä tasapainoa. Jos lapsesi pahoittaa mielensä usein pienistä asioista, sinun täytyy auttaa häntä näkemään asiat eri näkökulmasta.

Älä lähde mukaan lapsesi pikkuasioiden dramatisointiin.  

6. Lopeta kaikki väkivalta

Jos lapsesi alkaa lyödä tai tilanne riistäytyy käsistä, rauhallinen keskustelu voi olla vaikeaa. Tässä tapauksessa on parasta pitää lasta käsistä ja katsoa häntä silmiin.

Kerro hänelle, että et salli väkivaltaista käytöstä kotonasi (tai missä oletkin). On tärkeää pysyä lujana ja vakuuttavana tämän asian esittäessäsi. 

7. Vedä syvään henkeä

Kun lapsesi ei tottele, voit kokea tarvetta vastata huutamalla tai vihaiseen äänensävyyn. Tässä tilanteessa on parasta siirtyä toiseen huoneeseen, vetää syvään henkeä ja palata takaisin rauhallisessa mielentilassa.

Positiivinen kurinpito on suositeltavaa. Esimerkiksi: “Noniin, päätit olla korjaamatta lelujasi lattialta. Tämän päätöksen takia et voi leikkiä niillä.”

8. Puhu rauhallisesti

Sen kertominen lapsellesi, että ymmärrät miltä hänestä tuntuu, on hyvä tapa lieventää jännitystä. Kerro lapsellesi, että joskus sinustakin tuntuu vihaiselta ja turhautuneelta, mutta et ala potkia ja kirkua.

Tämä voi auttaa lastasi rauhoittumaan ja pohtimaan tilannetta.

Tuohtuneelle lapselle rauhallisesti puhuminen voi auttaa tätä tyyntymään. Voit myös silittää hänen selkäänsä, koskea hänen hiuksiaan, halata tai muuta vastaavaa auttaaksesi häntä rauhoittumaan. 

Lapsesi voi itse asiassa oikutella saadakseen huomiota.

Positiivinen kurinpito on yksi perheterapeuttien eniten suosittelemista keinoista, jotta voitaisiin auttaa lasta pohtimaan tilannetta rauhassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.