Koulupukujen hyödyt ja haitat - Äitiyden Ihme
 

Koulupukujen hyödyt ja haitat

Koulupukujen hyödyt ja haitat
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Suomessa oppilaat pukeutuvat kouluun oman mielensä mukaan, mutta monessa muussa maassa – kuten Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Ranskassa – tilanne on toinen, ja lasten odotetaan pukeutuvan koulupukuun, joka on siis kouluissa käytettävä työasu. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat tärkeimmät koulupukujen hyödyt ja haitat.

Koulupukujen hyödyt

Aloitetaan koulupukujen positiivisista puolista. Näiden asujen tarkoituksena on estää oppilaiden liian rento tai muilla tavoin epäsovinnainen pukeutuminen. Niiden käytöllä on myös tarkoitus estää eriarvoisuuden tunnetta oppilaisen kesken niin varallisuuden suhteen kuin muutenkin.

1. Yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuus lienee eniten käytetty sana, mitä tulee koulupukujen käytön puolustamiseen. Se, että jokainen oppilas pukeutuu samalla tavoin, vähentää eriarvoisuutta. Ketään ei esimerkiksi kiusata hänen vanhanaikaisten tai tyylittömien vaatteidensa vuoksi.

2. Tunne yhteenkuuluvuudesta

Yksi syy siihen, että osa ihmisistä kannattaa koulupukujen käyttöä, on niiden oppilaille synnyttämä tunne siitä, että he kuuluvat joukkoon. Tämä ei ole uusi ajatus, vaan väittämä, joka on ollut olemassa jo vuosisatojen ajan. Ryhmään tai instituutioon kuuluminen vaatteiden, tunnusten tai värien kautta on synonyymi ylpeydelle, arvolle ja sille, että on osa jotain itseään suurempaa.

3. Käytännöllisyys

Vanhempien elämä saattaa olla helpompaa ja käytännöllisempää, jos lapsi käyttää koulupukua. Tämä johtuu tietenkin siitä, että heidän ei tarvitse huolehtia erilaisten kouluun sopivien vaatteiden hankkimisesta ja huoltamisesta. Koska koulupuku on sama ympäri vuoden, ei vanhempien tarvitse hankkia erillisiä vaatteita jokaiselle vuodenajalle.

Lisäksi monissa tapauksissa nuoremmat sisarukset perivät vanhempien sisarustensa koulupuvut, mikä säätää vanhempien rahaa ja aikaa.

Koulupukujen hyödyt ja haitat

4. Kuri

Ei ole mikään salaisuus, että lasten keskittyminen saattaa herpaantua oppitunnin aikana, ja yksi tekijä, joka voi kääntää lapsen ajatukset pois opetuksesta, ovat vaatteet. Jos lapset esimerkiksi vertailevat ulkoasuaan keskenään, he eivät huomioi opettajaa.

Kurin ja järjestyksen ylläpito onkin yksi koulupukujen käytön tärkeimmistä hyödyistä. Monet sanovat lasten käyttäytyvän paremmin koulupuku päällään – tai ainakin miettivän kahdesti ennen kuin käyttäytyvät huonosti.

Ryhmään tai instituutioon kuuluminen vaatteiden, tunnusten tai värien kautta on synonyymi ylpeydelle, arvolle ja sille, että on osa jotain itseään suurempaa.

Koulupukujen haitat

Vaikka koulupukujen käytöllä on hyötynsä, siinä on myös tiettyjä negatiivisia puolia.

1. Kulut

Vaikka koulunkäynti itse ei maksaisikaan, monessa maassa koulupuvun hankintakulut jäävät vanhempien maksettavaksi, ja koulupuvut ovat selvästi kalliimpia kuin tavalliset vaatteet. Joissain kouluissa koulupuku täytyy uusia joka lukukauden päätteeksi. Myös koulupuvun puhtaanapito ja huolto on perheen vastuulla.

2. Vapauden puute

Joissain maissa on valittavana sekä oppilaitoksia, joissa käytetään koulupukuja, että kouluja, joissa opetukseen osallistutaan omissa vaatteissa. Monet vanhemmat päättävät olla lähettämättä lapsiaan kouluihin, joissa koulupuku on pakollinen, koska heidän mielestään tällainen määräys vähentää lasten autonomiaa.

Koulupukujen hyödyt ja haitat

Se, että koulut homogenisoivat koko oppilaskunnan, vie lapsilta mahdollisuuden ajatella itse. He eivät saa tehdä päätöksiä omia vaatteitaan koskien, eikä heillä ole mahdollisuutta nauttia siitä, että he ovat erilaisia ja ainutlaatuisia.

3. Seksismi

Jotkut vanhemmat pitävät koulupukuja seksistisinä ja jäänteinä menneisyydestä. Se, että tyttöjen vaaditaan käyttävän hameita ja poikien housuja, ei kuulu moderniin yhteiskuntaan.  Osa kouluista vaatii oppilaita käyttämään samaa pukua ympäri vuoden, jolloin pojat usein saavat käyttää talvella pitkiä housuja, kun taas tytöt joutuvat palelemaan lyhyessä hameessa.

4. Vaarat

Moniin koulupukuihin kuuluu kravatti, joka voi pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi välitunneilla tai muina leikkihetkinä.

Koulupuvun perusteella on myös helppo päätellä, mitä koulua lapsi käy. Tänä päivänä kenen tahansa ei haluta saavan tätä tietoa haltuunsa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.