Haluan lapselleni rauhoittumispurkin!
Onko ikinä tuntunut siltä, että menetät kaiken kontrollin lapsesi kasvattamisessa, kun keskellä itku- tai raivokohtausta hän alkaa itkeä epätoivoisesti ja kyltymättömästi? Jos et ole vielä löytänyt keinoa, jolla saisit lapsesi rauhoittumaan välittömästi, älä huolestu äläkä lannistu… On olemassa salaisuus, jota kannattaa harkita: rauhoittumispurkki.
Rauhoittumispurkin idea on hyvin yksinkertainen, mutta tehokas – se on kokeiltu ja toimiva menetelmä, jonka on suunnitellut hyvin tunnettu italialainen kasvatustieteilijä Maria Montessori. Tässä artikkelissa opit rauhoittumispurkin hyödyistä ja siitä, miten voit hyödyntää tätä työkalua itse, jotta reagoisit hyvin, kun joudut kohtaamaan lapsesi epätoivon.
Mikä ihmeen rauhoittumispurkki?
Rauhoittumispurkin takana on paljon muutakin kuin vallankumouksellinen idea lapsen rauhoittamiseen silloin, kun hänellä on itkukohtaus päällä. Se on myös mielenkiintoinen työkalu vanhempien rauhoittamiseksi. Vanhemmat voivat tällä Montessori-idealla pysäyttää lastensa raskaaksi käyvän käytöksen.
Itsessään tämä kiehtova, ihmeellinen ja tehokas työkalu toimii samankaltaisella tavalla kuin jooga, meditointi tai kynttilän liekin tuijottaminen. Toisin sanoen se on tekniikka, jolla voidaan kontrolloida stressiä ja auttaa sekä lapsia että vanhempia tyhjentämään ajatukset.
Rauhoittumispurkki on yksinkertainen muovipurkki, joka on täytetty vedellä, liimalla ja glitterillä. Lapset ja aikuiset, jotka tuntevat olonsa surullisiksi, itkuisiksi, stressaantuneiski tai vihaisiksi, voivat ravistaa purkkia ja tuntea olonsa rauhoittuvan tarkkailemalla huolellisesti glitterin kauneutta ja sen erilaisia muotoja.
Samaan aikaan kun pikkuisesi käyttää rauhoittumispurkkia, voit auttaa häntä rauhoittumaan puhumalla tyynellä ja ystävällisellä äänensävyllä, viestien paljon rakkautta ja hellyyttä. Toinen hyvä lisä rauhoittumispurkin kanssa käytettäväksi on ehdottaa lasta hengittämään sisään ja ulos rauhallisesti.
Yllättävin piirre tässä ihmeellisessä työkalussa on se, ettei se tehoa pelkästään akuutteihin, hetkellisiin raivokohtauksiin, vaan sillä on myös pidemmän ajan vaikutuksia, sillä se opettaa vähitellen lastasi tarkkailemaan omaa hengitystään. Ja tietenkin joka kerta kun lapsesi on poissa tolaltaan, hän hakee itse apua rauhoittumispurkin luota.
Mikä sitten on kaikkein parasta tässä purkissa? Rauhoittumispurkki on rangaistuksen vastakohta. Se on terapeuttinen työkalu, joka vie ajatukset muualle ja rauhoittaa lasta samalla kun se auttaa kiinnittämään huomiota keskittymiseen ja hengitykseen.
Se myös mahdollistaa lapsen palaamisen hauskanpitoon siinä vaiheessa, kun hän on päässyt turhautumisestaan yli.
Mitkä ovat rauhoittumispurkin hyödyt tarkemmin ottaen?
Toisaalta rauhoittumispurkin luoja Maria Montessori – ensimmäinen nainen Italiassa, joka saavutti tohtorinarvon lääketieteessä – selitti, että tämä keksintö auttaa 2-5-vuotiaita lapsia organisoimaan keskushermostoa konkreettisilla stimuluksilla. Toisaalta tiede on osoittanut, että kun lapset tuntevat olonsa stressaantuneiksi, sekä heidän sydämenlyöntinsä että hengitystahtinsa nopeutuvat, ja samalla heidän mielensä menevät “lukkoon”.
Toisin sanoen he menevät jumiin. Jos lapsi kuitenkin pystyy keskittymään glitteriin, kun se hiljalleen valuu purkissa alaspäin, aivojen lähettämä käsky alitajuisesti alentaa lapsen kokemaa ärtymystasoa. Toisin sanoen rauhoittumispurkki on osoittanut, että on olemassa tietty suhde näköhavaintojen ja rauhantunteen välillä. Siten purkki pystyy stimuloimaan lapsen keskittymiskykyä ja vakauttamaan energiatasoja.
Juuri siitä syystä rauhoittumispurkkia suositellaan matkustamiseen tai muihin hetkiin, jotka vaativat pitkää odottamista. Tämä ihmeellinen purkki on niin tehokas, mitä mielen rentouttamiseen tulee, että se voi toimia suurena toivon lähteenä niille vanhemmille, joiden lapset ovat yliaktiivisia ja jatkuvasti liikkeellä.
Sinun kannattaa kuitenkin olla tarkkana, kun valitset purkkiasi. Varmista, että se on sopivan kokoinen ja tehty materiaalista, joka soveltuu lapsesi ikään ja kykyihin.
Haluan lapselleni rauhoittumispurkin! Miten valmistan sellaisen?
Ei ole epäilystäkään, ettetkö jo nyt pohtisi, miten voisit valmistaa tällaisen purkin itse! Nyt saat selville, mitä materiaaleja tulet tarvitsemaan ja miten purkki luodaan vaihe vaiheelta. Tulet huomaamaan, kuinka helppoa rauhoittumispurkin valmistaminen onkaan. Muista käyttää puoleensavetäviä materiaaleja, kirkkaita värejä ja purkkia, joka ei ole liian suuri tai painava lapsellesi.
Materiaalit
- Läpinäkyvä kannellinen muoviastia
- 2 ruokalusikallista glitterliimaa
- 4 ruokalusikallista glitteriä (valitsemassasi värissä)
- 1 tippa elintarvikeväriä
- Kuumaa vettä
- Läpinäkyvää lastenshampoota
- Kuumaliimapyssy
Ohjeet
- Sekoita ainesosat keskenään purkissa, jättäen hieman tilaa purkin yläosaan, jotta aineksilla olisi tilaa liikkua purkin sisällä.
- Laita purkin sisälle mukaan leluja tai pieniä esineitä (tähtiä, eläimiä, sydämiä, jne). Toinen hyvä vaihtoehto on lisätä hohtavaa värillistä maalia. Pidäthän huolta, ettei mikään ainesosista ole myrkyllistä.
- Liimaa kansi kiinni purkkiin kuumaliimapyssyllä varmistaen, että se on täysin tiivis ja kunnolla suljettu. Näin varmistat, ettei mitään läiky ulos. Se siitä! Rauhoittumispurkkisi on jo valmis käytettäväksi!
Onko tämä uusi menetelmä itsellesi, vai oletko jo ottanut rauhoittumispurkin kokeiluun? Älä odota enää yhtäkään päivää! Lapsesi tulee rakastamaan purkkiaan, ja sinä tulet yllättymään positiivisesti sen tehokkuudesta. Mikä tahansa asia, joka varmistaa onnellisemman ja terveellisemmän lapsuuden pikkuisillemme, on vaivan arvoinen!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Romera Marín, C. (2017). Mindfulness en el aula: un proyecto para educar niños conscientes. http://repositori.uji.es/xmlui/bitstream/handle/10234/168801/TFG_2017_RomeraMarin_Carmen.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Díaz-Caneja, P. (2015). Un bosque tranquilo. Madrid, España: Ediciones Argentina.
- Kabat-Zinn, J. (2013). Mindfulness para principiantes. Numancia, Barcelona: Kairós
- Mañas, I., Franco, C., Gil, D. & Gil, C. (2014).Educación consciente: Mindfulness (Atención Plena) en el ámbito educativo. Educadores conscientes formando a seres humanos conscientes. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4859791
- Wernicke, C. G. (1994). Educación holística y pedagogía Montessori. Educación Hoy, 10. https://www.holismo.org.ar/images/articulos/37%20EdHolPedMont%20(1).pdf