Älä tee näitä virheitä, kun lapsi lausuu sanoja väärin - Äitiyden Ihme
 

Älä tee näitä virheitä, kun lapsi lausuu sanoja väärin

Älä tee näitä virheitä, kun lapsi lausuu sanoja väärin
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 29 elokuuta, 2021

Lapsen opetellessa puhumaan eteen tulee väkisinkin huvittavia tilanteita, kun tämä ei vielä osaa lausua tai käyttää sanoja oikein. Nauramisen tai lapsen kiusaamisen sijaan nämä hetket kannattaa käyttää siihen, että lasta autetaan kehittämään kielitaitoaan. Tavoitteena on, että lapsi oppii ilmaisemaan itseään sanallisesti siten, että hänen puheensa on selkeää, oikeaoppista ja helposti ymmärrettävää. Alla listaamme muutamia asioita, joita ei kannata tehdä, kun lapsi lausuu sanoja väärin.

Vanhemman esimerkin tärkeys

Kielen ja kaikkien sen eri vivahteiden opettaminen ei ole ainoastaan koulun vastuulla, vaan osa kuuluu myös vanhemmille. Vanhempina meidän tulee tehdä aktiivisesti yhteistyötä lastemme kanssa kaikilla eri osa-alueilla, mukaan lukien kielen kehityksen osalta. Lisäksi on tärkeää pitää mielessä se tosiasia, että vaikka lapsi lausuu sanoja väärin, se ei tarkoita automaattisesti sitä että hän on huono koulussa, tai että hän kärsisi jostain henkisestä vajaavuudesta. Joissain tapauksissa vanhemmat ylireagoivat näihin tilanteisiin, ja paisuttelevat tapahtunutta.

Vanhempana voit itse osallistua lapsen puheen opettelemiseen monilla yksinkertaisilla tavoilla. Voit esimerkiksi rohkaista lasta lukemaan, laulamaan lauluja tai kertomaan tarinoita ääneen. Vaikka nämä voivat vaikuttaa yksinkertaisilta menetelmiltä, ne ovat varsin tehokkaita silloin, kun haluat auttaa lastasi kehittämään kielen oppimistaan.

Älä tee näitä virheitä, kun lapsi lausuu sanoja väärin

Älä tee näitä virheitä, kun lapsi lausuu sanoja väärin

Mikäli vanhemmat eivät tiedä kuinka reagoida silloin, kun lapsi lausuu sanoja väärin, he voivat omalla reaktiollaan haitata lapsen kehitystä. Tässä on muutamia yleisimpiä virheitä joita vanhemmat tekevät tässä tilanteessa:

  1. Väärin lausutusta sanasta tehdään tapa. Kun lapset vielä opettelevat puhumaan, on olemassa sellaisia sanoja, joita he eivät pysty vielä lausumaan oikein, johtuen heidän kehittymättömästä kielellisestä kyvystään. Vaikka se voikin kuulostaa oudolta, on vanhempien tehtävä korjata väärinlausuttu sana, jotta siitä ei muodostu lapselle tapaa.
  2. Diminutiivisten sanojen käyttäminen. Vaikka haluatkin ilmaista hellyyttäsi silloin, kun lapsesi lausuu väärin sanoja, diminutiivien avulla kommunikoiminen lapsen kanssa ainoastaan viivästyttää heidän kehitystään, sekä ilmaisutaitojaan.
  3. Jätetään puheesta pois artikkeleita tai prepositioita. Tämä aiheuttaa lapselle sekä hämmennystä, että vaikuttaa heidän kielioppitaitojensa kehitykseen.
  4. Vältellä kasvokkain puhumista. Puhuttuun kieleen kuuluvat lisäksi kasvojen ilmeet, jotka merkitsevät tunteita, sekä tuntemuksia. Lapset oppivat esimerkin avulla. Kun puhut heidän kanssaan, sinun täytyy asettua lapsen silmien tasolle. Tämä tarjoaa lapselle parhaimman mahdollisuuden oppia kuinka lausua sanoja oikein.
  5. Oikeiden sanojen korvaaminen keksityillä sanoilla. Se kieli, jota käytät kommunikoidessasi lapsesi kanssa, tulee olla ymmärrettävää. Sinun tulee kutsua jokaista esinettä, eläintä, tai asiaa niiden oikeilla nimillään.

Toimi näin auttaaksesi lasta

Esimerkillä johtaminen on aina tärkeää silloin, kun on kyse lapsista. Muista, että sinun täytyy näyttää hyvää esimerkkiä, jotta lapsesi voisi oppia ilmaisemaan itseään oikein. Tässä on siihen muutamia lisävinkkejä:

Keskustele lapsen kanssa

Yritä keskustella lapsesi kanssa päivittäin, vaikka vain muutaman minuutin ajan. Pyri tarjoamaan lapsellesi terveellinen ja turvallisen oloinen kasvuympäristö, jossa lapsi tuntee olonsa aina mukavaksi ilmaistaakseen itseään. Terveellinen ilmapiiri kotona auttaa sinua myös korjaamaan lastasi oikein, ja rakentavalla tavalla. Näin säästät lapsesi turhalta nolostumiselta, tai jopa mahdollisilta lapsuuden traumoilta, kun hän tekee virheitä ja lausuu sanoja  väärin.

Älä tee näitä virheitä, kun lapsi lausuu sanoja väärin

Ole kärsivällinen

Jos lapsellasi on vaikeuksia lausua oikein jotain yhtä tiettyä sanaa, laskeudu hänen kasvojen tasolleen ja lausu sana hitaasti siten, että lapsesi pystyy kopioimaan äänen lisäksi myös kielesi sekä suusi liikkeitä. Omien eleidesi korostamisen lisäksi voit pyytää lastasi toistamaan vaikean sanan kaksi tai kolme kertaa.

Hanki tarvittaessa ammattiapua

Jos uskot lapsen vaikeuden lausua sanoja johtuvan jostain fyysisestä kehitysongelmasta, sinun täytyy hakea apua ammattilaiselta. Hän pystyy auttamaan sinua kuinka toimia tilanteessa oikein, ja millaisia mahdollisia ratkaisuja tapauksessanne on saatavilla. Joissain tapauksissa väärin lausumisen aiheuttajana ovat ongelmat kielijänteessä. Mikäli tästä on kyse teidän tapauksessanne, lapsi voi joutua käyttämään apunaan erikoislaitetta, tai erityisiä ääntämisharjoituksia.

Käytä aikaa ongelman ratkaisemiseksi

Mikäli huomaat, että lapsi lausuu sanoja väärin, älä jätä asiaa huomiotta. Korjaa hänen virheensä selkeällä ja ytimekkäällä tavalla, mieluiten siten, että asetut lapsen tasolle ja katsot häntä silmiin. Muista että sinun tehtäväsi on auttaa häntä selvittämään ongelma, ei rangaista häntä virheestä. Vanhemmille on yleistä tehdä huomaamattaan sellaisia virheitä, kuten nauraa lapselle silloin kun kuulee tämän lausuvan jonkun sanan väärin. Vaikka tämä onkin aivan normaali reaktio, yritä välttää sitä, mikäli haluat olla ennemmin apuna lapsellesi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.