4 sääntöä, joiden avulla opetat lasta jakamaan asioita - Äitiyden Ihme
 

4 sääntöä, joiden avulla opetat lasta jakamaan asioita

4 sääntöä, joiden avulla opetat lasta jakamaan asioita
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa jaamme neljä vinkkiä siihen, kuinka opettaa lasta jakamaan asioita.

4 sääntöä, joiden avulla opetat lasta jakamaan asioita

Jos kyseessä on ainoa lapsi, opeta hänet jakamaan asioita kuin hänellä olisi sisaruksia

Vaikka tämä ei pädekään kaikissa tapauksissa, ainoan lapsen on usein vaikeampi oppia jakamaan asioita luonnostaan kuin sisarusten kanssa kasvaneen lapsen, sillä hän on syntymästään lähtien vanhempiensa elämän keskipiste. Jos sinulla siis on ainoastaan yksi lapsi, älä kasvata häntä niin, että hän alkaa kuvitella ansaitsevansa kaiken mahdollisen tai että hän kokee, että muiden tulisi kohdella häntä kuin kuninkaallista. Kaikkien perheenjäsenten tulisi esimerkiksi ottaa poikkeuksetta osaa kotitöiden tekemiseen, ja kotiin tuotavat herkut tulisi aina jakaa koko perheen kesken.

4 sääntöä, joiden avulla opetat lasta jakamaan asioita

Älä kuitenkaan pakota lasta jakamaan

Vaikka lasta opetetaan jakamaan asioita, häntä ei saa koskaan pakottaa siihen. Kun ihminen yritetään pakottaa tekemään jotain, on reaktio usein juuri päinvastainen halutusta. Pakottamiseen vastataan usein kapinoimalla, ja vaikka saavuttaisitkin tällä asenteella toivottuja tuloksia, se saattaa pahimmillaan maksaa lapsen onnellisuuden. Ethän siis koskaan pakota lastasi väkisin jakamaan asioita muiden kanssa.

Jos lapsesi ei esimerkiksi halua ystäviensä leikkivän suosikkipikkuautollaan, älä hae lelua lapsen piilopaikasta tai anna muiden lasten leikkiä autolla. Tällaisella toiminnalla saavutat vain kiukunpuuskia ja saatat menettää lapsen luottamuksen.

Paras vaihtoehto olisi keskustella lapsesi kanssa mahdollisesta lelujen jakamisesta jo ennen, kuin muut lapset saapuvat. Muistuta heitä kaikista niistä kerroista, kun he ovat itse vierailleet kavereidensa luona ja saaneet leikkiä heidän hienoilla leluillaan.

Käytä kaikki mahdolliset keinot suostutteluun, jotta saisit lapsesi tuntemaan itsensä luottavaiseksi silloinkin, kun hän näkee muiden leikkivän lempilelullaan. Jos tämä ei kuitenkaan onnistu, älä pakota lastasi jakamaan, jos hän ei niin tahdo.

Tulet pääsemään päämääräänne lelujen jakamisen suhteen myöhemmin, ole kärsivällinen.

Opeta lasta oman esimerkkisi kautta

Lapset oppivat ympärillä olevilta aikuisilta jatkuvasti. Opetat lapsesi jakamaan siis helpoiten näyttämällä itse hyvää esimerkkiä.

Sinä itse olet paras opettaja lapsellesi. Jos olet siis usein itsekäs, sekä omistushaluinen tavaroistasi, et voi olettaa lapsesi käyttäytyvän yhtään eri tavalla.

Tästä syystä, opettaaksesi lastasi olemaan vähemmän omistushaluinen leluistaan ja tavaroistaan, sinun täytyy tehdä samoin itse.

Jos kyseessä on jokin kallisarvoinen tai helposti rikki menevä esine, jota lapsesi on kiinnostunut tutkimaan, voit näyttää sitä hänelle turvallisessa paikassa, esimerkiksi sängyn päällä. Näin vältyt mahdollisilta onnettomuuksilta ja hermostumiselta ja lapsesi pääsee tutkimaan, katselemaan ja pitelemään esinettä rauhassa.

Pidä mielessäsi, että ensin lapsen tulee nähdä omin silmin, kuinka hyvältä tuntuukaan jakaa omia lelujaan ja kuinka hyvältä tuntuu, kun asioita jaetaan myös heidän kanssaan ja heihin luotetaan myös arvokkaimpien esineiden kohdalla.

Jaa myös positiiviset tunteet

4 sääntöä, joiden avulla opetat lasta jakamaan asioita

Kun puhutaan jakamisesta, ajattelemme usein ainoastaan tavaroitamme tai vaikkapa ruoan jakamista ystäviemme kanssa. Myös tunteiden jakaminen on tärkeää, aivan kuten materiankin. Tämä on tärkeää kun opetat lapsesi jakamaan asioita.

Halaukset, suukot, syleilyt, hellyttelevät sanat, kehaisu.. Kaikki nämä toiminnot kertovat siitä, että myös rakkautta osoittavia tunteenilmaisuja täytyy jakaa muiden kanssa.

Lapsesi tulisi tietää, miltä tuntuu tuntea itsensä rakastetuksi, ja mikä saa ihmiset jakamaan hellyydenosoituksia toistensa kanssa, vaikkapa halauksen tai suukkoja hyvästejä jättäessä, tai hyvän teon yhteydessä kiitoksena.

Jos heille sattuu kohdalleen tilaisuus jakaa onnellisuutta jonkun kanssa jakamalla vaikka ilouutisia toisen osapuolen kanssa, niin he myös tekevät. Tämäkin on osa muiden kanssa jakamista.

Kaikki sisällämme olevat hyvä tulisi jakaa muiden ympärillä olijoiden kesken, myös tuntemattomien kanssa.

Lopulta, kun opetat lapsesi jakamaan asioita elämässä, kerro heille, että muiden pahoja tekoja ei tule koskaan tukea. Ja että heidän ei tule perustaa omia päätöksiään ja tekemisiään siihen, mitä muut tekevät, tai eivät tee.

Ne jotka ovat oppineet jakamaan asioita elämässään, elävät onnellisempina kuin sellaiset jotka eivät koskaan näin tee.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.