Vauvan nännihämmennys - Äitiyden Ihme
 

Vauvan nännihämmennys

Vauvan nännihämmennys
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nännihämmennys tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että vauva ei tiedä, miten imeä äidin rintaa oikealla tavalla. Tämä johtuu yleensä siitä, että lasta on ruokittu sekä imettämällä että pullolla, jolloin erilaiset ärsykkeet aiheuttavat vauvalle nännihämmennyksen. Tuttipullo saattaa hankaloittaa vauvan tarttumista rintaan, koska pulloa imiessä imuote on erilainen kuin äidin rintaa imiessä. Nännihämmennystä esiintyy toisinaan myös keskosilla.

Mitä vauvan nännihämmennys tarkoittaa ja mikä sen aiheuttaa?

Vauvan nännihämmennys syntyy, kun vauva vastustelee äidin rinnasta syömistä. Vauva syö mieluummin tuttipulloa, koska sen imeminen vaatii vähemmän vaivaa saadakseen maitoa. Tämä ongelma syntyy usein silloin, kun vauvaa syötetään samaan aikaan niin tuttipullolla kuin imettäen. Tämä lähettää vauvalle ristiriitaisia viestejä ja hämmentää häntä imemisen suhteen.

Monet äidit käyttävät tuttipulloa vauvan syöttämiseen, koska heillä ei ole muita vaihtoehtoja. Ongelmana voi kuitenkin olla se, että se hämmentää vauvaa silloin kun hän yrittää imeä tuttipullon tuttia tai äidin nänniä.

Vauvan nännihämmennys vaivaa erityisesti sellaista vauvaa, joka on erotettu vastasyntyneenä äidistään ratkaisevalla hetkellä. Näin voi olla myös silloin, jos vauvaa on syötetty keinotekoisin menetelmin silloin, kun äiti ei ole ollut saatavilla. Tämä voi aiheuttaa vauvalla niin kutsuttua rintalakkoilua tai rintaraivareita.

Vauvan nännihämmennys

Rintalakkoilu voi vaikuttaa äidin maidontuotantoon, mikä taas voi aiheuttaa rintatulehduksen. Jos rintatulehdusta ei pystytä hoitamaan ajoissa, se voi tarkoittaa äidin imetyksen lopettamista ennenaikaisesti.

Miten nännihämmennys on estettävissä?

Yksi tapa ehkäistä vauvan nännihämmennystä on välttää antamasta vauvalle tuttia tai tuttipulloa. Vältä niiden tarjoamista vauvalle ainakin ensimmäiset kuusi kuukautta, mutta voit olla tarjoamatta niitä laisinkaan, mikäli se ei ole välttämätöntä. Jos äidin on esimerkiksi palattava töihin, tai kolmannen osapuolen tulee pitää huolta vauvasta, on suositeltavaa aloittaa vauvan syöttäminen sellaisella tuttipullolla, jonka tuttiosa säännöstelee maitoa hitaasti.

Toinen keino on käyttää syömisen apuvälineenä ruiskua. Äiti voi asettaa keskisormensa vauvan suuhun koskien kitalakea, jota vauva voi imeä, ja samalla ruiskuttaa maitoa suuhun.

Kuinka ruokkia vauvaa ruiskun avulla?

  • Vauvan ruokkimiseen voi käyttää alle 60 mm ruiskuja.
  • Syöttääksesi vauvaa ruiskun avulla, aseta keskisormesi vauvan suuhun niin, että se koskee vauvan kitalakea. Kun vauva alkaa imeä sormea, ruiskuta maitoa keskisormeasi pitkin vauvan suuhun.
  • Äidin on hyvä olla istuallaan mukavassa asennossa käyttäen molempia käsiä. Vauvan on tärkeää olla rauhallinen.
Vauvan nännihämmennys

Tämä menetelmä sopii hyvin keskosvauvojen sekä sellaisten vauvojen syöttämiseen, jotka sekoittavat nännin ja tuttipullon tutin keskenään. Vauvan nännihämmennys on voitettavissa, mutta siihen vaaditaan kärsivällisyyttä ja omistautumista.

Kuten aiemmin mainitsimme, asiantuntijat suosittelevat, että vauvalla ei käytettäisi tuttia tai tuttipulloa. On myös suositeltavaa imettää vauvaa silloin, kun hän on rauhallinen. Vauvaa ei tulisi yrittää imettää silloin kun olet hädissäsi vauvan nälästä, sillä vauva yrittää totutella nänniin uudelleen. Samaten, jos äiti pelkää ettei häneltä tule tarpeeksi maitoa, olisi äidin hyvä ennen vauvan syöttöä pumpata rintapumpulla muutaman minuutin ajan, jotta äidin rinnat ovat täynnä maitoa hänen imettäessään vauvaansa.

Milloin rintapumppua kannattaa käyttää?

Rintapumppu on hyödyllinen apuväline esimerkiksi silloin, kun äiti kokee rintojensa olevan liian täynnä maitoa, sillä maitoa tuotetaan enemmän kuin vauva syö sitä. Tästä syystä voi olla tarpeen tyhjentää hieman rintoja. Tämä tarjoaa myös isälle mahdollisuuden osallistua vauvan ruokintaan. Äidin tulee vain antaa isälle tuttipullollinen maitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bandara, Sandya & Nyqvist, Kerstin & Musmar, Samar & Procaccini, Diane & Wang, Shu-Fang. (2012). Use of Alternative Feeding Methods in the Hospital. Journal of human lactation : official journal of International Lactation Consultant Association. 28. 122-4. 10.1177/0890334412437706.
  • National Health and medical Research council (2012). Infant Feeding Guidelines. Canberra: National Health and medical Research council.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.