Vauvan ensimmäinen hiustenleikkuu - mitä tulee tietää?
Moni vanhempi kysyy itseltään, milloin lapsen tukka tulisi leikata ensimmäisen kerran. Nyt annamme muutamia hyviä vinkkejä tämän askareen helpottamiseksi.
Lapsesi ensimmäinen hiustenleikkuu ei ole mikään lääkäritoimenpide, ja toisin kuin usein luullaan, lapsen tukan leikkaaminen ei myöskään saa sitä kasvamaan nopeammin.
On kiinni vanhemmista, milloin vauvan hiukset päätyvät ensimmäisen kerran saksien käsittelyyn.
Vauvat syntyvät yleensä pieni määrä tukkaa päässään. Joillakin on paljon tukkaa, kun taas toisilla vauvoilla on vain muutama ohut suortuva.
Tämä ero on perintötekijöistä johtuva. Paksu tukka vauvalla ei ole mikään takuu siitä, että myöhemin elämässä ihminen ei voisi kaljuuntua.
Aivan kuten koskee ihoa ja kynsiäkin, vastasyntyneen hiukset ovat hauraat. Usein ne irtoavat ensimmäisten päivien aikana, ja etenkin takaraivolla käy juuri näin vauvan lepoasennon vuoksi.
Milloin on oikea aika vauvan ensimmäiselle hiustenleikkuulle?
Ei ole mitään yhtä ja ainoaa hetkeä, jolloin tukka tulisi leikata ensimmäistä kertaa. Päätös tulee riippumaan vanhemmista, ja tietysti sen tulisi olla kiinni myös maalaisjärjestä.
Yksi tärkeä asia, joka tulisi muistaa, on se että vauvat säätelevät lämpöään juuri päänsä kautta. Kun vauvasi ensimmäinen hiustenleikkuu on tehty, ole siis varovainen että et altista lastasi kylmälle.
Toinen seikka, joka on syytä muistaa, on se kuinka paljon muutoksia vauvat käyvät lävitse syntymän jälkeen.
Heti kun ne ovat tottuneet kohdun ulkopuolella elämiseen, vauvat joutuvat altistumaan sadoille uusille stimulaatioille.
Tästä syystä jotkut asiantuntijat suosittelevat yhden tai kahden kuukauden odottamista ennen kuin vauvan tukka leikataan ensimmäistä kertaa.
Yksi hyvä syy lykätä hiukan vauvan ensimmäistä hiustenleikkuuta on se, että kolmesta kuukaudesta eteenpäin lapset oppivat pitämään päätään ylhäällä.
Tämä tekee koko prosessista hiukan helpomman, etenkin 5-6 kuukauden iässä, kun lapsi pystyy istumaan ilman apua.
Kuinka vauvan tukka tulee leikata?
Jotkut vanhemmat haluavat leikata hiukset itse ja kotona, ja toiset taas menevät tähän erikoistuneen kampaajan luokse.
Itse asiassa muutaman latvan siistimiseen ei tarvita kuin tavalliset sakset ja vakaa käsi.
Yksi tapa leikata vauvan tukka on käyttää sähköleikkuria. Sen avulla saat helposti sellaisen pituuden, jonka haluat.
Kun käytät leikkuria, varmista että etenet hitaasti, ja vältä kohdistamasta vauvan päähän painetta.
Paras aika vauvan ensimmäiselle parturoinnille on se vaihe, jolloin hän jo istuu mukavasti.
Hyvät hetket hiustenleikkuulle ovat niitä, kun lapsi on juuri syönyt tai leikkii onnellisena jollakin lelulla. Et joudu kastelemaan tukkaa ennen leikkaamista, sillä suortuvat ovat hyvin ohuita.
Ei ole mitään oikeaa aikaa vauvan ensimmäiselle hiustenleikkuulle – tämä riipppuu vanhempien tahdista, ja maalaisjärkeä on syytä käyttää.
Suosituksia vauvan ensimmäiseen tukanleikkuuseen
- Turvallisuus on tärkeintä. Vaikka vauvan hiusten leikkaaminen ei olekaan erityisen vaarallista, on tärkeää muistaa eräät varotoimenpiteet. Sinun tulisi pitää päätä tukevasti paikoillaan, jotta voit estää äkillisiä liikkeitä. Toinen aikuinen lähellä voi olla tarpeen ensimmäisellä kerralla.
- Varmista, että pidät sakset tai leikkurin lapsesi ulottumattomissa. Tämä on erityisen tärkeää, jos hän jo liikkuu ympäriinsä ilman apuasi.
- Odota oikeaa aikaa. Leikkurin ääni tai saksien liike voi olla vauvoille häiritsevää. Tämän vuoksi on paljon helpompaa leikata lapsen tukka silloin, kun hän on rentoutunut. Jos hän itkee, jätä leikkuu toiselle päivälle.
- Laita pyyhe lapsesi harteille saadaksesi putoilevat suortuvat siihen. Voit myös antaa vauvalle kylvyn leikkuun jälkeen. Tämä auttaa välttämään epämukavuutta leikattujen hiustenpätkien vuoksi.
- Vältä partateriä. Teriä ei tule käyttää vauvan tukan leikkaamisessa missään tilanteessa. Partaterä on liian raju herkällä iholla, ja voit vahingoittaa hänen herkkää päänahkaansa.
Vauvan päänahan karsta ja hiustenleikkuu
Karsta on kerros, joka voi ilmaantua vauvan päänahkaan ensimmäisten kuukausien aikana.
Kukaan ei tiedä, mikä tämän ilmiön aiheuttaa, mutta on selvää, että se on kuitenkin täysin haitaton. Karsta voi näyttää hilseeltä, mutta on yleisesti ottaen kellertävää väriltään.
Vaikka sen ei tulisikaan vaikuttaa vauvasi ensimmäiseen hiustenleikkuuseen, joskus karstakerros voi jäädä ihoon kiinni.
Siten on hyvä idea ottaa yhteyttä asiantuntijaan ennen kuin yrität leikata vauvasi tukkaa, jos karstaa on näkyvissä.
Yksi tapa päästä eroon karstasta on hieroa hellävaraisesti vauvan päänahkaa pehmeäharjaksisella hiusharjalla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Kenny, P. (2016). Llanto excesivo en los primeros meses de vida: Revisión. Archivos argentinos de pediatría, 114(4), 368-374. http://www.scielo.org.ar/pdf/aap/v114n4/v114n4a16.pdf
- Azcona, L. (2003). Higiene diaria del bebé. Farmacia Profesional, 17(10),62-27. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-higiene-diaria-del-bebe-13054585
- Vilarrasa, E., & Puig, L. (2008). La piel del recién nacido. Atención especial. Farmacia Profesional, 22(11), 36-42. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-la-piel-del-recien-nacido–13130746
- Pérez-Machado, J., Rodríguez-Fuentes, G. (2013). Relación entre la postura en prono y la adquisición del sostén cefálico a los 3 meses. Anales de Pediatría, Asociación Español de Pediatría, 79(4), 241-247. https://www.analesdepediatria.org/en-relacion-entre-postura-prono-adquisicion-articulo-S1695403313000180