Kuinka toimia, kun vauva kääntyy nukkuessaan vatsalleen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun vauva kääntyy nukkuessaan vatsalleen?

Kuinka toimia, kun vauva kääntyy nukkuessaan vatsalleen?

Viimeisin päivitys: 02 maaliskuuta, 2019

Monet vanhemmat, etenkin ensimmäisen lapsensa juuri saaneet, pohtivat, kuinka toimia, kun vauva kääntyy nukkuessaan vatsalleen. Vaarantaako tämä asento vauvan hengen?

Jätät vauvan viideksi minuutiksi pinnasänkyynsä, ja hän kääntyy unissaan vatsalleen. Jos lapsi tekee näin usein, häntä kannattaa tarkkailla hänen nukkuessaan.

Nouseeko kätkytkuoleman riski, kun vauva kääntyy nukkuessaan vatsalleen?

Lääkärit liittävät vatsallaan nukkumisen kätkytkuolemariskiin. Tilastojen mukaan kätkytkuoleman kokee vuosittain maailmanlaajuisesti noin kymmenen tuhatta lasta. Suomessa kätkytkuolemien määrä on vähentynyt tasaisesti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, ja vuoden 2005 jälkeen kätkytkuolema on merkitty kuolinsyyksi 6-17 vauvalla vuosittain.

Vatsallaan tai kyljellään nukkuminen nostaa oksennukseen tukehtumisen riskiä. Tyypillisimpiä kätkytkuoleman uhreja ovat kahdesta neljään kuukauden ikäiset vauvat. 90% kätkytkuolemaan kuolleista lapsista on alle puolen vuoden ikäisiä.

Kysymys siitä, miten vauva nukkuu, on kuitenkin monimutkaisempi kuin voisi olettaa. Onneksi olemassa on toimenpiteitä, joita vanhemmat voivat tehdä pitääkseen pienokaisensa turvassa.

Mitä kätkytkuolema tarkoittaa?

Kätkytkuolema viittaa alle yksivuotiaan terveen lapsen yhtäkkiseen ja yllättävään kuolemaan. Kätkytkuolema on edelleenkin mysteeri tieteelliselle yhteisölle.

Useimmissa kätkytkuolematapauksissa kuolinsyylle ei löydy selittävää syytä, vaikka ruumiinavaus on suoritettu. Jotkut tutkijat uskovat, että on olemassa kuitenkin tiettyjä elementtejä, jotka saattavat olla osallisena kätkytkuolemassa, mutta nämäkin ovat vain teorioita aiheesta.

Monimutkaisimpien teorioiden mukaan vastasyntyneen mikroheräämisen järjestelmässä on jonkinlainen poikkeavuus, mistä kätkytkuolema voisi johtua. Toiset tutkijat sen sijaan ovat sitä mieltä, että kätkytkuoleman täytyy johtua tukehtumisesta, jonka aiheuttaa jokin ulkoinen tekijä, kuten vatsallaan nukkuminen.

Nouseeko kätkytkuoleman riski, kun vauva kääntyy nukkuessaan vatsalleen?

Alle neljän kuukauden ikäistä vauvaa on tärkeä tarkkailla läpi yön, jotta näin ei pääse käymään. Vanhempien ei tule jättää lastaan nukkumaan vahtimatta koko yöksi, vain koska lapsi ei itke.

Kaikkein riskialttiimpia kätkytkuolemalle ovat alle neljän kuukauden ikäiset vauvat. Vanhempien on kuitenkin suositeltavaa tarkkailla lapsensa nukkumisasentoja ainakin siihen asti, kunnes lapsi on vuoden ikäinen.

Tarkastuksia kannattaa tehdä läpi yön, jotta voidaan varmistua siitä, että lapsella on kaikki hyvin.

Perhepeti ja muut nukkumistavat

Perhepetiä kannattavien mielestä lapsen aktiivinen tarkkailu on yksi tämän nukkumistavan etuja. Kuten jo aiemmin mainitsimmekin, säännölliset tarkistukset yön aikana on paras tapa auttaa ehkäisemään kätkytkuolemaa.

Jos vauva kääntyy nukkuessaan vatsalleen, on hyvä korjata vauvan asentoa. Näin vauva välttyy omaksumasta vaarallisia ja epämukavia nukkumisasentoja.

Kun vauva nukkuu kasvot patjaan päin, sinun tulee vaihtaa vauvan asentoa. Vauvan nukkuminen kasvot ylöspäin on se hänelle turvallisin asento nukkua.

Jotkut vanhemmat laittavat vauvansa mieluiten nukkumaan vatsalleen. Heidän mielestään lapsi nukkuu silloin paremmin, mutta se ei ole kuitenkaan suositeltavaa lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Yksi hyvä vaihtoehto on asettaa lapsen kasvot osoittamaan sivulle. Jos vauva nukkuu tässä asennossa, on kuitenkin tärkeää vaihtaa asentoa aina välillä, jotta vauvalle ei tule niskakipuja. Yksi suositelluimmista nukkumisasennoista on sikiöasento.

On myös tärkeää tarkkailla vauvan pään muotoutumista ensimmäisten kuukausien aikana. Jos lapsi nukkuu kasvot ylöspäin pitkiä aikoja, plagikefalian eli vinokalloisuuden riski kasvaa.

On suositeltavaa, että vauva nukkuu kasvot ylöspäin.

Tärkeitä toimenpiteitä kätkytkuoleman ehkäisyyn

  • Jos lapsella esiintyy paljon refluksia, lapsen patjaa voi kohottaa 45:n asteen kulmaan.
  • Vältä peittelemästä vauvaa peitoilla, ja varmista, että vauva ei saa peittoa päälleen unissaan.
  • Älä pidä pinnasängyssä leluja tai muita esineitä. Lelut saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaran, joten ne on syytä pitää poissa sängystä silloin, kun vauva menee nukkumaan.
  • Liiallinen vaatetus ja korkea lämpötila ovat riskitekijöitä. Varmista, että lapsella on mukava yöasu nukkumaan mennessään.
  • Älä pidä lapsen huoneessa myrkyllisiä aineita, kuten tuoretta maalia tai tuholaismyrkkyä.

“Sen sijaan, että vauva nukkuu kasvot alaspäin, lapsen olisi hyvä nukkua kasvot ylös päin tai sivulle osoittaen.”

Ensimmäisen elinvuotensa jälkeen lapsi pystyy paremmin hallitsemaan liikkeitään myös nukkuessaan. Lapsi osaa etsiä itselleen parhaimman ja mukavimman nukkuma-asennon.

Siitä ei ole milloinkaan haittaa, jos välillä tarkkailee nukkuvaa lastaan. Kun lapsi liikehtii tai ääntelee, kertoo se siitä, että hänellä on kaikki hyvin. 

Nämä toimenpiteet auttavat pitämään vauvan turvassa tämän ensimmäisten elinvuosiensa aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moon, R. Y., & Fu, L. (2012). Sudden Infant Death Syndrome: An Update. Pediatrics in Review. https://doi.org/10.1542/pir.33-7-314
  • Vennemann, M. M., Hense, H. W., Bajanowski, T., Blair, P. S., Complojer, C., Moon, R. Y., & Kiechl-Kohlendorfer, U. (2012). Bed sharing and the risk of sudden infant death syndrome: Can we resolve the debate? Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2011.06.052

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.