Vastasyntyneen ensimmäiset päivät - 5 erikoisuutta
Vaikka naisella olisi jo ennestään kokemusta äitiydestä, vastasyntyneen ensimmäiset päivät ovat aina yhtä ainutlaatuisia. Äideillä on tapana vertailla huomaamattaan lapsiaan keskenään. Vastasyntyneen ensimmäiset päivät ovat kuitenkin täynnä ihmeellisiä erikoisuuksia, joihin perehdymme tarkemmin tässä artikkelissa.
Päivä, jolloin vauva syntyy, ei ole mikä tahansa päivä, vaan se on merkitty kalenteriin lapsen syntymäpäiväksi. Juhlinta alkaa sinä hetkenä, kun vauva saapuu maailmaan.
Kun tulet äidiksi ensimmäistä kertaa, huomaat vauvan olevan täynnä yllätyksiä. Vaikka lapsi tuo mukanaan monia uusia asioita, on myös yksityiskohtia, joita vanhemmat eivät välttämättä edes huomaa. Seuraavaksi kerromme vastasyntyneestä viisi asiaa, joista et välttämättä ole tietoinen.
Vastasyntyneen ensimmäiset päivät – mitä tapahtuu lapsen synnyttyä?
Vaikka olisit suunnitellut tulevaa ahkerasti, voi vauvan saapuminen aiheuttaa loputtomasti kaaosta. Kaikki tehdyt suunnitelmat unohtuvat, ja ainoa mielessäsi oleva asia on lapsesi.
Samaan aikaan myös lapsellasi on paljon opittavaa, sillä hänen tulee sopeutua elämään kohdun ulkopuolella. Kun ajattelet omaa elämääsi, ja kuinka se muuttui vauvan myötä, muista myös se, miten lapsen elämä muuttui täysin tämän saapuessa kohdusta maailmaan.
Tutkijat ovat todistaneet sikiön pystyvän aistimaan joitain kohdun ulkopuolella tapahtuvia asioita. Kohdussa eläessään vauva ei kuitenkaan pysty valmistautumaan siihen, mitä hän tulee kohtaamaan ulkomaailmassa.
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millaista on hengittää kohdussa, tai miten se käytännössä onnistuu? Kuinka lapsi näkee ja kuulee sinut? Seuraavassa kerromme aiheesta tarkemmin, jotta ymmärrät uutta tulokasta paremmin.
Hiukset, silmät, suu ja sydän
- Vauvan hiukset ovat niin hennot, että ne voivat pudota jopa lakanoihin hankautumisen voimasta. Tämän vuoksi moni vauva kaljuuntuu. Lapsella alkaa kuitenkin nopeasti kasvaa uutta ja vahvempaa hiusta.
- Vastasyntyneen kyynelkanavat eivät ole vielä auenneet, joten ensimmäisten päivien aikana vauva ei vuodata kyyneleitä itkiessään.
- Vauvan huulet ovat todella herkät, ja niihin voi ilmaantua pieniä rakkoja imemisen johdosta.
- Vauvan sydän lyö todella nopeasti ensimmäisten päivien aikana. Lapsen sydän lyö jopa kaksi kertaa aikuisen sydäntä nopeammin – vauvan sydämensyke voi olla jopa 130-160 lyöntiä minuutissa.
Hengitys
- Me aikuiset emme pysty hengittämään ja nielaisemaan samanaikaisesti – vastasyntynyt sen sijaan pystyy tähän. Tämä kyky säilyy vauvalla noin puolen vuoden ikään asti, jotta hän pystyy imemään äidinmaitoa.
- Saatat huolestua, jos vauvasi aivastelee usein. Tämä on kuitenkin lapsen normaali tapa puhdistaa hengitysteitään.
- Vastasyntynyt ei osaa hengittää suun kautta, vaan hengitys tapahtuu ainoastaan nenän kautta.
- Vastasyntynyt pystyy pidättämään hengitystään veden alla ja hän osaa jopa uida vaistomaisesti. Uimisen kyky katoaa kuitenkin melko nopeasti.
Vastasyntyneen hygienia
- Koska vauvan hikirauhaset eivät ole vielä kehittyneet, vauva ei hikoile ensimmäisten elinpäiviensä aikana.
- Vastasyntyneen hengitys on aina raikas, mikä johtuu siitä, että vauvalla ei ole vielä hampaita. Pahanhajuinen hengitys johtuu bakteerien kertymisestä hampaisiin.
Vastasyntyneen ensimmäiset päivät – vauvan aistit
- Vauva tunnistaa äitinsä ja muut yksityiskohdat hajuaistinsa avulla. Hajuaisti onkin vauvan kaikkein kehittynein aisti.
- Vietettyään neljä kuukautta äitinsä kohdussa, vauva pystyy suojaamaan itseään valolta sekä vastaamaan koviin ääniin.
- Pieni vauva näkee noin 22-23 cm:n päähän kasvoistaan. Tämä sattuu olemaan äidin ja lapsen välinen etäisyys imetettäessä.
Fyysinen kasvu
- Vauva ei kasva kärsiessään kylmyydestä.
- Lapsi on tuplannut syntymäpainonsa noin puolen vuoden iässä. Noin vuoden iässä paino on jo kolminkertaistunut.
- Vauvan jalkaterän pituus ensimmäisten päivien aikana on 1/3 siitä, mikä jalkaterän pituus tulee olemaan aikuisena. Vuoden iässä jalkaterän pituus on puolet aikuisen jalkaterän pituudesta.
- Vauvan paino on hedelmöityshetkellä 3 miljardia kertaa pienempi kuin syntymän hetkellä.
- Vastasyntynyt kerryttää eniten painoa syksyllä ja kasvaa keväällä kaksinkertaisesti pituutta.
- Toukokuussa syntynyt vauva voi painaa noin 200 grammaa enemmän kuin muuna kuukautena syntynyt lapsi.