Sateenkaari- ja tähtivauvat ja erilainen äitiys - Äitiyden Ihme
 

Sateenkaari- ja tähtivauvat ja erilainen äitiys

Sateenkaari- ja tähtivauvat ja erilainen äitiys
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 20 tammikuuta, 2020

Meillä kaikilla on erilaisia haaveita ja toiveita, joista kaikki eivät valitettavasti täyty, ja tämä pätee myös vanhemmuuteen. Kaikki lapsesta haaveilevat naiset eivät saa kokea äitiyttä – tai kokevat sen hyvin erilaisessa muodossa kuin olivat toivoneet.

Pitkään odotettu raskaus on tärkeä tapahtuma naisen elämässä, ja jokainen odottava äiti toivoo tervettä raskausaikaa ja onnistunutta synnytystä. Valitettavasti tietyt asiat eivät ole hallinnassamme, ja toisinaan kohtalo puuttuu peliin kääntäen kaiken päälaelleen.

Sateenkaari- ja tähtivauvat

Äitiydestä on pitkään puhuttu aina samanlaisena toteutuvana kokemuksena, ja tavallisesta poikkeavat tilanteet on jätetty vähemmälle huomiolle. Aina äitiys ei etene oppikirjojen mukaan, eivätkä suunnitelmat toteudu kuten niiden toivoisi toteutuvan. Esimerkiksi tähtivauva ja sateenkaarivauva ovat termejä, jotka kertovat tällaisesta erilaisesta äitiydestä.

Tähtivauva on vauva, joka kasvoi äitinsä kohdussa, mutta ei saavuttanut täyttä kypsyyttä ja syntyi elottomana. Tähtivauva täytti vanhemmat toivolla ja rakkaudella, mutta loistaa nyt tähdenlennon tavoin taivaalla ja pysyy vanhempien muistoissa ainiaan.

Monet äidit ja isät kantavat sydämessään tällaista surullista muistoa. Kaikki toiveet ovat kuihtuneet ja maailma tuntuu menettäneen erityisen hohtonsa. Jäljellä on vain särkynyt sydän, ja pahimmasta yli pääseminen vaatii suremista.

Vaikka  vauva jättääkin maailman liian varhain, hän on ollut osa äitiä ja perhettä. Kuolemasta huolimatta häntä rakastetaan ja arvostetaan, vaikka aika ja paikka erottavatkin perheenjäsenet.

Kun vanhemmat pystyvät jatkamaan elämäänsä ja käsittelemään kipuaan terveellä tavalla, he saattavat olla valmiit yrittämään uudelleen lapsen hankintaa.

Sateenkaarivauva on vauva, joka syntyy aiemman keskenmenon jälkeen. Lapsi on sateenkaari, joka antaa vanhemmille toivoa raskaan menetyksen jälkeen. Hän on uuden rakkauden alku. Kummallakin vauvalla tulee olemaan suuri sija vanhempien sydämessä koko näiden elämän ajan.

Tähtivauvat

Tiedämme, että tähti on todellinen ja luonnollinen taivaankappale, vaikkakin se on kaukana. Tämä ei estä tähteä olemasta kaunis ja taianomainen. Sama koskee tähtivauvaa. Hän ei saavu vanhemmilleen suoraan ja siten kuin he olivat toivoneet, mutta hän koskettaa heitä elämän loppuun asti. Hänen suloisuutensa jatkaa olemassaoloaan, yhtä pysyvänä kuin tähdet.

Sateenkaari- ja tähtivauvat ja erilainen äitiys

Menetetty lapsi ei ole korvattavissa, eivätkä vanhemmat koskaan täysin toivu menetyksestään. Sen kanssa oppii kuitenkin elämään, ja näin vanhemmat voivat jatkaa eteenpäin. Kuitenkin, jos on jokin asia, jonka minkälainen tahansa äitiys naiselle opettaa, se on loputon kyky rakastaa yhä uudelleen.

Pimeys väistyy ja ennemmin tai myöhemmin aurinko palaa näkyviin. Edessä oleva tie avautuu, kaikkine mutkineen ja käänteineen. Elämä hymyilee uuden raskauden myötä, joka jatkuu loppuun asti onnistuneena – kaikista peloista huolimatta. Näin elämään saapuu arvokastakin arvokkaampi sateenkaarivauva.

Satenkaarivauvat

Sateenkaari ilmestyy myrskyn laannuttua. Myrsky on kipu lapsen menettämisen jälkeen. Nimityksen mukaisesti sateenkaarivauva täyttää taivaan uudestaan värillä ja valolla. Hän saapuu elämään kuin suuresti tarvittu toivon ja inspiraation säde.

Sateenkaari- ja tähtivauvat ja erilainen äitiys

Sateenkaarivauva syntyy vaikeiden aikojen jälkeen. Vanhemmat ovat kokeneet surun ja pelkäävät raskauden uudelleen läpikäymistä. Tämä tekee sateenkaarivauvan odottamisesta ja vanhempana olemisesti erilaisen kokemuksen.

Vanhemmat voivat olla ylivarovaisia, epäillen itseään joka käänteessä. Kun sateenkaari ilmestyy taivaalle vauvan muodossa, se vie kivun mennessään. Huolimatta pelosta ja surusta, toiveet kasvavat taas kaikkeen kukoistukseensa. Sateenkaaren valo loistaa sadoissa väreissä, tuoden lämmön ja ilon tulvan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.