Valkoinen kohina vauvojen nukuttamisessa
 

Valkoinen kohina vauvojen nukuttamisessa

Valkoisen kohinan kaikki taajuudet pysyvät samalla tasolla, ja siksi sitä hyödynnetään pienten lasten nukuttamisessa. Lue lisää täältä.
Valkoinen kohina vauvojen nukuttamisessa

Viimeisin päivitys: 26 tammikuuta, 2022

Nukkumaanmenoaika tuntuu olevan yksi pelätyimmistä vuorokauden hetkistä paitsi lapsille myös vanhemmille. Sen lisäksi, että olemme itse väsyneitä, tilannetta hankaloittaa usein lapsi, joka ei kykene rauhoittumaan nukahtaakseen tai haluaa jatkaa leikkejään. Tähän voidaan lisätä lapsen iästä riippuen vielä muitakin ongelmia, kuten koliikki tai eroahdistus.

On kuitenkin olemassa erilaisia keinoja, jotka voivat auttaa lasta nukahtamaan ja saamaan kunnon yöunet. Yksi niistä on valkoinen kohina. Tässä artikkelissa kerromme, miten valkoinen kohina auttaa vauvojen nukuttamisessa.

Mitä valkoinen kohina on?

Valkoinen kohina on ääntä, jossa kaikki taajuudet pysyvät samalla tasolla ilman, että yksi erottuisi muita enemmän. Se on saanut nimensä vertauksesta valkoiseen valoon, jossa väriskaalan kaikki “taajuudet” pysyvät tasapainossa.

Valkoinen kohina on kirjaimellisesti yksitoikkoista ääntä, ja siitä on useita tunnettuja esimerkkejä: pölynimurin ääni, hiustenkuivaajan ääni ja staattinen sähkö, jonka kuulemme signaalin katkettua televisiosta.

Yksi valkoisen kohinan tärkeimmistä hyödyistä on, että se peittää alleen muut ympäristön äänet, mikä helpottaa nukahtamista ja rauhoittumista. Koska ääni pysyy koko ajan samanlaisena, se saa hermoston rauhoittumaan yksinkertaisesti vain vähentämällä lapsen saamaa ärsyketulvaa.

Valkoinen kohina voi auttaa vauvojen nukuttamisessa.

Miten valkoinen kohina auttaa vauvoja?

Valkoista kohinaa käytetään lasten ja vauvojen rauhoittamiseen desibelien laskemisen ja rentouttamisen kautta. Siksi siitä hyötyvät aikuiset ja lapset.

Se on myös yleisesti käytetty menetelmä koliikista kärsivillä vauvoilla, sillä kyseiset taajuudet auttavat heitä rauhoittumaan.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että valkoinen kohina on auttaa suuntaamaan vauvojen huomion muualle rokotetta antaessa.

Valkoinen kohina vauvojen nukuttamisessa

Vaikka valkoisen kohinan lukuisia hyötyjä onkin korostettu, sen käyttöön liittyy myös joitakin varoituksia:

  • Älä käytä valkoista kohinaa päivittäin, äläkä ota sitä osaksi lapsesi rutiinia, jotta lapsi ei tule riippuvaiseksi kyseisestä ärsykkeestä nukahtaakseen.
  • Älä rajoita äänten kirjoa varhaisessa iässä, sillä lasten aivojen kehitys on täydessä vauhdissa. He tarvitsevat kaikkia mahdollisia aistiärsykkeitä kehittyäkseen normaalisti.
  • Pidä yllä sopivaa äänenvoimakkuutta, joka on korkeintaan 50 desibeliä. Äänen lähteen tulisi olla 2 metrin päässä lapsesta.

Kuten minkä tahansa muun resurssin tai ulkoisen avun kohdalla, tässäkin on tärkeää noudattaa asianmukaisia ohjeita väärinkäytön välttämiseksi. Valkoinen kohina voi olla yhtä lailla hyödyksi tai haitaksi riippuen siitä, kuinka sitä käytetään.

Kunnon yöunet saavutetaan hyvällä unihygienialla

Poika nukkuu rauhallisesti.

Valkoista kohinaa tärkeämpää nukkumaan mennessä on saada lapsi tuntemaan olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi. Jos vauva jää yksin huoneeseen ja itkee itsensä uuvuksiin, se ei ole tervettä eikä hänen kehitysprosessiaan kunnioittavaa.

On tärkeää huomioida, että valkoinen kohina ei korvaa hyvää unirutiinia. Eli syötä lapsi ajoissa, käytä hänet pesulla, pue ylle pyjama, noudata tiettyä nukkumaanmenoaikaa ja sammuta kaikki näytöt hyvissä ajoin. Valkoinen kohina ei myöskään korvaa vanhempien hoivaa eikä ihokontaktia nukuttaessa.

Hyvät yöunet saavutetaan juurruttamalla lapsiin terveellisiä tottumuksia kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Erickson, L. C., & Newman, R. S. (2017). Influences of background noise on infants and children. Current Directions in Psychological Science26(5), 451–457. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784839/
  • Karakoç, A., Türker, F. (2014). Effects of white noise and holding on pain perception in newborns. Pain Manag Nurs, 15(4), 864-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24559599/
  • Hong, S. A., Kuziez, D., Das, N., Harris, D., & Brunworth, J. D. (2021). Hazardous sound outputs of white noise devices intended for infants. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology146, 110757. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33992973/
  • Othman, E., Yusoff, A. N., Mohamad, M., Abdul Manan, H., Giampietro, V., Abd Hamid, A. I., Dzulkifli, M. A., Osman, S. S., & Wan Burhanuddin, W. I. D. (2019). Low intensity white noise improves performance in auditory working memory task: An fMRI study. Heliyon5(9), e02444. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6819787/
  • Rausch, V. H., Bauch, E. M., & Bunzeck, N. (2014). White noise improves learning by modulating activity in dopaminergic midbrain regions and right superior temporal sulcus. Journal of Cognitive Neuroscience26(7), 1469–1480. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345178/
  • Riedy, S. M., Smith, M. G., Rocha, S., & Basner, M. (2021). Noise as a sleep aid: A systematic review. Sleep Medicine Reviews55, 101385. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33007706/
  • Sezici, E., Yigit, D. (2018). Comparison between swinging and playing of white noise among colicky babies: A paired randomised controlled trial. J Clin Nurs, 27(3-4), 593-600. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28618052/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.