Milloin vauva nukkuu läpi yön?
Pidellessäsi omaa lasta sylissäsi, et voisi tuntea oloasi onnekkaammaksi ja onnellisemmaksi. Mutta jossain vaiheessa lukemattomien valvottujen öiden jälkeen alat miettiä, milloin vauva nukkuu läpi yön.
Pienelle lapselle on täysin normaalia heräillä useita kertoja yön aikana, ja tätä jatkuu aina puolen vuoden ikään saakka. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen vauvat yleensä alkavat nukkua läpi koko yön. Mutta on muistettava, että kaikki lapset ovat yksilöitä ja myös heidän kasvuympäristönsä eroavat toisistaan.
Milloin vauva nukkuu läpi yön?
Selvittääksesi, onko lapsesi jo valmis nukkumaan läpi yön heräilemättä, on olemassa asioita, joita sinun on hyvä tietää vauvojen unesta ylipäätään. Syntymästään lähtien vauva nukkuu kahdessa vaiheessa, mikä tarkoittaa hänen heräilevän usein. Kun molemmat vaiheet ovat ohi, vauva herää syömään ja viettämään aikaa kanssasi.
Saavutettuaan kuuden kuukauden iän, lapsen nukkumistapa muuttuu, ja unirytmi muuttuu kaksiosaisesta viisivaiheiseksi. Tässä vaiheessa vauvan unirytmi vastaa siis aikuisen rytmiä, ja lapsi alkaa nukkua läpi yön heräilemättä jatkuvasti. Pieni lapsi nukkuu usein aamuisin aikuista pidempään, mutta hän saattaa toisinaan herätä keskellä yötä. Vanhempien taakkaa helpottaa se, että tässä vaiheessa lapsi osaa jo nukahtaa itsestään.
Yhdeksän kuukauden ikäisistä vauvoista yli 70 % nukkuu koko yön ilman tarvetta herätä välillä syömään. Osalla lapsista kestää vuoden päästä tähän tilanteeseen, ja 20 % kaksivuotiaista lapsista heräilee ja itkee öisin. Jokainen lapsi on siis erilainen, ja myös lapsen persoonallisuus voi vaikuttaa nukkumiseen jossain määrin.
Vauva tulee nukkumaan läpi öiden, mutta varo uskomasta myytteihin
Kertoessasi muille vanhemmille öisistä kamppailuistasi jatkuvasti heräilevän vauvan kanssa, saatat kuulla neuvoja siitä, kuinka kiinteää ruokaa syövät tai vaikkapa isommat vauvat nukahtavat muita paremmin. Älä kuitenkaan mene lankaan ja noudata tällaisia vanhempien keskuudessa kiertäviä huhupuheita ja neuvoja. Tärkein vauvan unensaantiin vaikuttava tekijä on lapsen ikä, ei koko tai syöty ravinto.
Jopa sellaista on kuultu sanottavan, että kun lapselle syöttää iltaisin muroja, hän nukahtaa helpommin ja nukkuu pidempään. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Päinvastoin, tällaisten neuvojen noudattamisesta voi olla lapsellesi jopa haittaa. Jos syötät liian nuorelle vauvalle kiinteää ruokaa, hän ei saa ravinnosta kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, jotka äidinmaito tai maidonkorvike sen sijaan tarjoavat.
Vastasyntyneen vauvan ruoansulatuselimistö ei ole vielä valmis prosessoimaan kiinteää ruokaa – eikä mitään muutakaan kuin rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Näin jatkuu aina lapsen päästyä puolen vuoden ikään. Kiinteä ruoka voi siis jopa vahingoittaa alle kuuden kuukauden ikäisen lapsen vatsaa, minkä vuoksi asiantuntijat suosittelevat imettämistä tai korvikkeen syöttämistä vähintään ensimmäisen puolen vuoden ajan.
Mitä voin tehdä jaksaakseni läpi valvottujen öiden?
On ymmärrettävää, että jatkuva öinen heräily kostautuu, ja tunnet itsesi usein väsyneeksi. Siksi etenkin vauvan ensimmäisten elinviikkojen aikana kannattaa pyrkiä nukkumaan myös itse lapsen nukkuessa päiväunia. On parempi jättää kotiaskareet tekemättä ja keskittyä siihen mikä on tärkeää – eli riittävään unen määrään sekä sinulle että lapsellesi.
Yksi keino varastaa itselleen hieman lisää lepoaikaa, on ruokkia vauvaa makuuasennossa. Näin saat itsellesi pieniä levähdystaukoja päivän mittaan. Äläkä unohda pyytää apua läheisiltäsi. Perheenjäsenet ja ystävät ovat sinua varten, ja voit varmasti pyytää heiltä apua ruoanlaitossa, asioilla käymisessä tai vaikkapa siivoamisessa.
Monet vanhemmat haluavat pitää lapsen lähellään myös öisin. He nukkuvat paremmin lapsen ollessa vieressä, ja tämän heräilyt ja syöttämiset on helpompi hoitaa, kun sängystä ei tarvitse nousta. Osa asiantuntijoista kehottaa vanhempia opettamaan jo pientä lasta nukkumaan yksin omassa sängyssään. Joidenkin mielipiteiden mukaan on jopa hyvä antaa vauvan itkeä välillä hetken aikaa yksin, eikä hyssytellä tätä jokaisen äännähdyksen johdosta. Useimmiten vanhemmat kuitenkin seuraavat tässä asiassa vaistojaan ja lohduttavat itkevää vauvaa mahdollisimman nopeasti.
Loppujen lopuksi ei ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua rauhallisiin öihin, vaan vanhempien täytyy toimia parhaaksi näkemällään tavalla. Pysymällä kärsivällisenä he huomaavat ennemmin tai myöhemmin lapsen yöunien pitenevän ja omien univelkojen kuittaamisen olevan näin mahdollista.