Miksi vauva haluaa olla sylissä kokoajan? - Äitiyden Ihme
 

Miksi vauva haluaa olla sylissä kokoajan?

Miksi vauva haluaa olla sylissä kokoajan?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tieteellinen syy siihen, miksi vauvat haluavat aina olla sylissä, löytyy evoluutiosta. Kun vauva syntyy, se haluaa vain olla äitinsä kanssa, johtuen yksinkertaisesti selviytymysvaistoista. Siellä, äidin sylissä, vauvalla on kaikki mitä hän tarvitsee tunteakseen olonsa hyväksi: ruokaa, lämpöä ja turvaa.

Evoluutioteoria kertoo meille, että ihmiset ja simpanssit – muiden kädellisten ohella – ovat samaa perhettä. Ja kun simpanssi syntyy, se ei ole kykenevä pitämään kiinni emostaan.

Tässä kohtaa molemmat lajit ovat samankaltaisia, sillä äitien tarvitsee kantaa vauvojaan käsissään. Erot simpanssivauvojen ja ihmisvauvojen välillä tulevat kuitenkin nopeasti havaittaviksi.

Kolmen viikon jälkeen simpanssit kävelevät jo oksalta toiselle, kun taas ihmislapsi tarvitsee vielä paljon pidempään voidakseen toimia autonomisesti.

Vauvan piteleminen vahvistaa sidettä äidin kanssa

On tietysti lapsia, jotka ovat riippuvaisempia vanhemmistaan kuin toiset ja jotka itkevät tullakseen nostetuiksi – he tuntevat olonsa yksinäiseksi, pelokkaaksi tai epävarmaksi.

Kun vauvaa itkee, monet äidit lohduttavat pientään pitämällä tätä sylissä. Vauvan piteleminen sylissä niin pitkään kuin mahdollista, ja imettäminen, eivät ainoastaan täytä vauvan fyysisiä tarpeita, vaan tarjoavat myös turvaa.

Vauvan piteleminen vahvistaa sidettä äidin kanssa. Vaikka monet saattavat sanoa sinun hemmottelevan lapsesi pilalle pitämällä häntä paljon sylissäsi, kirjallisuus kiintymysvanhemmuudesta sanoo päinvastaista. Vastoin yleistä uskomusta ne lapset, joita pidetään sylissä syntymästä siihen asti, kunnes he alkavat kontata, kasvavat itsenäisemmiksi.

lapsi ja äiti

Loogisesti ajatellen tuon vaatimuksen täyttäminen voi olla väsyttävää, ja se voi myös estää meitä äitejä toteuttamasta muita tehtäviämme. Tätä varjopuolta voidaan kuitenkin korjata käyttämällä vauvan kantoliinaa – keksintöä, jota naiset ovat hyödyntäneet jo vuosituhansien ajan ympäri maailmaa.

Kannat lastasi joka tapauksessa hyvin lyhyen aikaa

Aluksi saattaa tuntua hankalalta kantaa vauvaa koko ajan mukanasi, mutta muista, että tämä dynamiikka muuttuu, kunhan hän alkaa kontata. Sen jälkeen lapsi haluaa tutkia maailmaan itsekseen ja tekeekin niin aina, kun hänen vanhempansa sen sallivat.

Vähän kerrallaan lapsi tulee kasvamaan ja tarvitsemaan äitiään aina vain vähemmän niin liikkumiseen, syömiseen kuin lämpimänä pysymiseen. Kun hän kasvaa, lapsen suurempi paino tulee myös olemaan esteenä sille, että kantaisit häntä päivät pitkät sylissäsi.

Lapsen pitäminen sylissä vahvistaa hänen sidettään äitiin. Sylissä olo tarjoaa vauvallesi turvallisuutta, itsevarmuutta ja turvaa – nämä ovat kaikki asioita, joita hän tarvitsee.

Lisäksi on muistettava, että kun aikaa kuluu, sinä et enää tule olemaan se ainoa, joka on vastuussa lapsesi pitelemisestä, sillä pikkuhiljaa hän tottuu olemaan muidenkin ihmisten sylissä. Tämä tapahtuu luonnollisesti niissä perheissä, jotka ymmärtävät että lapset tarvitsevat myös sukulaistensa fyysistä kontaktia selvitäkseen ja kehittyäkseen terveellä tavalla.

yhdessä nukkuminen

Mistä tiedät mitä vauvasi tarvitsee, kun hän itkee?

Kun lapsi syntyy, rutiinien muutos ja hänen tarpeensa voivat tuntua ylivoimaisilta joillekin äideille, ja on pakko yrittää saada selville, miksi lapsi itkee tai herää yöllä. Ei ole ketään parempaa kuin äiti ymmärtämään lapsen käyttäytymistä. Itse asiassa, vaikka et tätä vielä ymmärtäisikään, äidillä on yhdeksän kuukautta aikaa valmistautua.

Useassa tilanteessa vain sinä äitinä tiedät, miksi hän itkee. Se voi olla syytä siitä, että hän on nälkäinen, tai sitten hän yksinkertaisesti vain tarvitsee hieman rakkautta. Tarpeisiin reagoiminen on tehtävä, jonka tulet hallitsemaan luonnollisesti ilman turhaa vaivannäköä.

Pian huomaat, että aika kuluu todella nopeasti. Muutamassa kuukaudessa vauvasi lakkaa itkemästä pyytääkseen sinua pitelemään häntä, ja hän alkaa sen sijaan konttaamaan ja osoittamaan halua itsenäistyä. Silloin tulet kaipaamaan niitä hetkiä, jolloin hän tukeutui sinuun ja jolloin hänen tarvitsi olla sylissäsi rauhoittuakseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.