Kuinka nukkua turvallisesti perhepedissä?
Monet vanhemmat valitsevat nukkumismuodoksi perhepedin, eli he nukkuvat vauvan kanssa samassa sängyssä. Asiantuntijat haluavat vanhempien ottavan tiettyjä asioita huomioon aiheeseen liittyen, jotta perhe nukkuu turvallisesti perhepedissä, ilman altistusta tietyille terveysriskeille.
Perhepedin turvallisuudesta käydään jatkuvaa keskustelua. On totta, että yhdessä nukkuminen edistää lapsen ja vanhempien välistä emotionaalista sidettä ja helpottaa yön aikaista imetystä. Toisaalta monet epäilevät perhepedillä olevan yhteys kätkytkuolemiin. Tämän vuoksi asiantuntijat ovatkin kokoontuneet selvittämään, onko vauvan kanssa nukkuminen suositeltavaa.
Kuinka nukkua turvallisesti perhepedissä?
Seuraavaksi listaamme muutamia neuvoja, jotka auttavat nukkumaan turvallisesti perhepedissä:
- Vauvan tulee nukkua jämäkällä, mutta mukavalla yhteinäisellä patjalla, jossa ei ole rakoja, jotka aiheuttavat putoamisvaaran.
- Lapsen läheisyyteen ei saa jättää irtonaisia tyynyjä, peittoja, pehmoleluja tai muita pehmeitä tukehtumisvaaran aiheuttavia esineitä.
- Vauvan kanssa nojatuolissa tai sohvalla nukkuminen ei ole turvallista.
- Vanhemman ei tule nukkua vauva sylissään.
- Vesisänky ei ole turvallinen nukkumapaikka pienelle lapselle, eikä vauvan tule nukkua tyynyn päällä.
- Turvallisin nukkuma-asento vauvalle on selällään, eikä tämän raajojen liikkumista saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla. Vanhemman kannattaa nukkua kyljellään, polvet koukussa ja alempi käsivarsi olkapään tasolle kohotettuna. Näin lapsi on turvassa vanhemman käsivarren ja reisien välissä.
- Huoneessa ei saa olla liian kuuma, eikä vauvalla saa olla liikaa vaatetta päällä.
- Perhepedissä tulisi nukkua ainoastaan vanhemmat ja vauva, ei vauvan sisaruksia tai perheen lemmikkejä.
- Vauvan kanssa nukkuva ei saa tupakoida, eikä käyttää alkoholia, huumausaineita tai väsyttäviä lääkkeitä.
On hyvä muistaa, että perhepedissä nukkumista ei suositella ensimmäisinä kuukausina, jos lapsi on syntynyt keskosena tai pienipainoisena.
Tapoja nukkua perhepedissä
Kun puhutaan perhepedistä, ensimmäiseksi mieleen tulee iso sänky, jossa koko perhe nukkuu. Vaikka tämä tapa onkin yleinen, on myös muita vaihtoehtoja nukkua perhepedissä. Markkinoilla on erilaisia pienille lapsille tarkoitettuja sivuvaunusänkyjä, joiden yksi sivu on poistettu niin, että sänky liitetään vanhempien sänkyyn. Tällä tavoin vanhemmilla on enemmän tilaa ja vauva on turvassa, mutta silti lähellä vanhempaansa.
Jotkut suosittelevat nukkumistapaa, jossa pinnasänky on kiinni vanhempien sängyssä. Vauvan kasvaessa vanhempien patjan viereen voi laittaa lapselle oman patjan.
Vauvan tulee nukkua jämäkällä, mutta mukavalla patjalla. Hänen läheisyyteensä ei saa jättää tyynyjä, peittoja, pehmoleluja tai muita pehmeitä tukehtumisvaaran aiheuttavia esineitä.
Tärkeintä on, että perheessä vallitsee yhteisymmärrys asian suhteen. Vanhempien tulee toimia parhaaksi näkemällään tavalla, mutta ehdottomasti lapsi turvassa pitäen. Vauvan ensimmäiset kuukaudet voivat olla hankalia etenkin äidille. Joten jos perheessä päätetään nukkua perhepedissä, kannattaa edellä esittämämme neuvot pitää mielessä – tällä tavoin nukutaan turvallisesti perhepedissä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
- Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
- Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
- Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
- Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7