Vanhempien on hyvä muistaa, että myös lapsivapaa aika on tärkeää
On selvää, että pariskunnan elämä muuttuu monella tapaa ensimmäisen lapsen myötä. Jokainen äiti ja isä tietää vanhemmuuden tuovan mukanaan pelkoja ja epäilyksiä ja myös tarpeen suojella lasta hinnalla millä hyvänsä. Toisinaan unohdamme, että olemme muutakin kuin äitejä ja isiä – olemme tyttäriä, poikia, sisaruksia, puolisoita, ystäviä ja työntekijöitä. Vanhempien olisikin hyvä muistaa, että myös lapsivapaa aika on tärkeää.
Äitien rooli yhteiskunnassa
Läpi elämän omaksumme mielemme varastoihin uskomuksia sitä usein edes huomaamatta. Meihin vaikuttavat niin media, ihmiset ympärillämme kuin läheisemmekin. Kaikki nämä ja monet muut asiat jättävät meihin merkin ja vaikuttavat siihen, miten näemme maailman.
On totta, että kollektiivinen mentaliteetti on kokemassa muutoksia, mutta tästäkin huolimatta patriarkaalinen mielikuva perheestä ja naisen roolista on edelleen vahvasti läsnä. Mitä tulee äitiyteen, yhteiskunta tyrkyttää meille tietynlaisia rooleja ja vaatimuksia. Tänä päivänä länsimainen yhteiskunta ristiriitaisesti olettaa äidin olevan itsenäinen ja kova tekemään töitä, mutta samalla myös epäitsekäs ja uhrautuvainen. Toisinaan tuntuu kuin äidin tulisi kiistää olemassaolonsa naisena lapsen syntymän jälkeen.
Lapsivapaan ajan viettäminen ja syyllisyyden tunne
On totta, että äidillä on tärkeä rooli lapsensa fyysisessä ja psyykkisessä kehityksessä. Onhan tämä toisen lapsen pääasiallisista rakkauden, ravinnon ja turvan tarjoajista.Tämä käsitys on kuitenkin joutunut julkisen kritiikin kohteeksi niiden äitien kohdalla, joiden elämään kuuluu muitakin rooleja kuin vain äidin rooli. Naiset, jotka ottavat aikaa itselleen pitääkseen itsestään huolta, tulevat vielä tänäkin päivänä toisinaan tuomituksi.
Monet naiset tuntevat tukahduttavaa syyllisyyden tunnetta lähtiessään esimerkiksi joogatunnille tai kahville ystävän kanssa tai jättäessään muusta syystä lapsensa toisen hoiviin. Äiti voi tuntea itsensä piittaamattomaksi ja vastuuttomaksi antaessaan lapsensa hoitoon liittyvän vastuun toisen ihmisen käsiin – vaikka kyseessä olisi lapsen isä.
Ei ole mitään syytä, miksi naisten täytyisi elää eristäytynyttä elämää lapsen syntymän jälkeen. Äitiys ei tarkoita sitä, että täytyisi kieltää tai tukahduttaa se ihminen, joka oli ennen lapsen syntymää.
Miksi lapsivapaa aika on tärkeää?
Työssä käyvälle äidille jää työpäivän ja muiden velvollisuuksien jälkeen vain jonkin aikaa lapsen kanssa vietettäväksi. Usein äidistä saattaa tuntua, että vähäinen vapaa-aika tulisi viettää juuri lasten kanssa, eikä sitä sovi tuhlata itseensä.
Äidin on tärkeää löytää tasapaino eri elämänalueiden välillä. Vaikka perhe on maailman tärkein asia, liiallinen omistautuneisuus äitiydelle voi johtaa ikäviin seurauksiin.
On yleistä, että ajan myötä oman ajan puuttuminen johtaa turhautuneisuuden ja katkeruuden tunteisiin. Nämä tunteet voivat vaikuttaa edelleen äidin ja lapsen väliseen suhteeseen sekä vanhempien suhteeseen. Pahimmillaan äiti kokee perheen vieneen hänen vapautensa.
Unohtamalla itsensä, naisen itsetunto laskee, mikä voi johtaa emotionaalisiin ongelmiin. Lapsen on tärkeä nähdä äitinsä iloisena, onnellisena, tasapainoisena ja tyytyväisenä. Äidin on hyvä pitää mielessä, että hän on lapsensa pääasiallinen roolimalli, ja pieni lapsi oppii asioita ensisijaisesti häntä tarkkailemalla.
Myös se on hyvä muistaa, että jonain päivänä lapset kasvavat ja aloittavat oman, itsenäisen elämänsä. Mitä tällöin tapahtuu, jos vanhempi on perustanut koko identiteettinsä lapsista huolehtimisen varaan? Äiti saattaa tuntea menetyksen ja tyhjyyden tunnetta, jotka voivat johtaa jopa masennukseen.
Tasapainon löytäminen äitiyden ja naiseuden välillä
- Ota takaisin oma aikasi ja tilasi. Vaikka aikataulusi on kiireinen, varaa aikaa myös itsellesi. Jo se riittää, että nautit kuumasta kylvystä, luet kirjaa tai käyt kävelyllä. Tee jotain, mistä nautit ja mikä saa sinut hyvälle tuulelle.
- Delegoi. Et ole velvollinen hoitamaan kaikkia asioita yksin. Anna rakkaittesi tukea sinua ja opi luopumaan tietyistä vastuista.
- Hoida parisuhdettasi. Kun lapset ovat nukkumassa, hyödynnä aika keskustelemalla ja viettämällä laatuaikaa kumppanisi kanssa.
- Vaali ystävyyssuhteitasi, harrastuksiasi ja henkilökohtaisia mielenkiinnon kohteitasi. Omista aikaa näille elämän osa-alueilla ja nauti niistä aina tilaisuuden tullen. Ne ovat aivan yhtä suuri osa sinua kuin äitiyskin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Branden, N. (s.f.). Cómo mejorar su autoestima. Recuperado de http://incoin.edu.mx/assets/como-mejorar-su-autoestima_nathaniel-branden2.pdf
- Gómez Ortiz, V. (2011, febrero). Estrés y salud en mujeres que desempeñan múltiples roles. Recuperado de https://revistas.urosario.edu.co/index.php/apl/article/view/1463