7 merkkiä vanhemman uupumuksesta
Vanhemmuus on kokopäivätyötä, josta ei oteta vapaailtoja tai kesälomia omien halujen mukaan. Vanhempien täytyy ruokkia lapsensa, huolehtia heidän hygieniastaan ja terveydestään, kuljettaa heidät kouluun ja harrastuksiin, auttaa heitä läksyissä, viettää laatuaikaa heidän kanssaan ja niin edelleen. Kaiken tämän lisäksi vanhempien täytyy huolehtia kodista ja taloudesta ja usein myös käydä töissä. Ei olekaan ihme, että monet vanhemmat väsyvät ruuhkavuosien velvollisuuksien keskellä. Alla listaamme 7 merkkiä, jotka voivat kertoa vanhemman uupumuksesta.
7 merkkiä vanhemman uupumuksesta
Tutkimuksen mukaan noin 11,6 % miehistä ja 12,9 % naisista, joilla on lapsia, kärsii kovasta uupumuksesta, joka liittyy heidän rooliinsa vanhempana. Sen sijaan, että he nauttisivat isyydestään tai äitiydestään, he suorittavat fyysisesti ja henkisesti uuvuttavaa rutiinia, joka vaikuttaa lopulta koko perheeseen. Tämän tyyppinen psyykkinen uupumus vaikuttaa ihmisen elämän kaikkiin osa-alueisiin, ja ennemmin tai myöhemmin tilanne muuttuu kestämättömäksi. Alla listatut 7 merkkiä voivat kertoa vanhemman uupumuksesta.
1. Uniongelmat
Vanhempi saattaa tuntea olonsa uupuneeksi ja uneliaaksi koko päivän ajan ja romahtaa rättiväsyneenä sohvalle heti päivän tehtävät suoritettuaan. Hän ei kuitenkaan saa laadukasta lepoa, sillä hänen unensa on katkonaista ja levotonta, kun huolet ja tekemättömät asiat painavat hänen mieltään.
2. Jatkuva nälkä
Unenpuute, stressi ja ahdistus voivat johtaa ylensyömiseen ja etenkin epäterveellisten, runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävien ruokien ja juomien himoitsemiseen. Nälkä on mekanismi, jonka keho käynnistää stressin alla saadakseen tarpeeksi energiaa. Lyhytkestoisena tilanne ei ole vakava, mutta muuttuu ongelmalliseksi pitkään jatkuessaan.
3. Keskittymisvaikeudet
Niinkin yksinkertainen ja arkipäiväinen tehtävä kuin kirjan lukeminen voi tuntua mahdottomalta henkilölle, joka kärsii uupumuksesta. Tämä johtuu siitä, että uupumuksen myötä ihmisen kognitiiviset toiminnot kärsivät, eikä etuotsalohko toimi normaalisti. Uupuneen voi olla vaikea seurata keskustelua tai hän saattaa tuntea jatkuvaa hämmennystä tai kokea ikään kuin kulkevansa sumussa.
4. Muistiongelmat
Uupunut vanhempi saattaa unohtaa, minne jätti avaimensa, mitä lähti ostamaan kaupasta tai mihin aikaan hänellä on tapaaminen lapsensa opettajan kanssa. Tämän tyyppiset muistiongelmat ovat yleisiä, kun pää on täynnä ajatuksia, eikä henkilö pysty käsittelemään kaikkia vireillä olevia tehtäviä ja ongelmia.
5. Ärtyneisyys
Yksi uupumuksen merkeistä on ärtyneisyys ja se, että pienetkin asiat ärsyttävät ja saavat suuttumaan. Vanhempi saattaa esimerkiksi huutaa lapsilleen enemmän kuin haluaisi ja suuttua heidän tekemisestään sekä riidellä jatkuvasti puolisonsa kanssa.
6. Tunteiden säätelyn vaikeus
Jatkuvan ärtyneisyyden lisäksi toinen selkeä merkki uupumuksesta on tunteiden säätelyn vaikeus. Tunteet saattavat vaihdella euforiasta suruun, ja henkilö saattaa olla jatkuvasti itkuinen ja ikään kuin romahduksen partaalla.
7. Äärimmäinen väsymys ja apatia
Yksi uupumuksen yleisimmistä merkeistä on jatkuva väsymys, joka ei väisty edes hyvin yöunien ja säännöllisten päiväunien myötä. Väsymykseen liittyy usein välinpitämättömyys, jonka johdosta henkilön motivaatio katoaa, eivätkä häntä kiinnosta edes hänelle aikaisemmin tärkeät asiat.
Vanhemman uupumus vaikuttaa koko perheen elämänlaatuun
Uupumus vaikuttaa henkilön työntekoon, sosiaaliseen elämään ja hänen ja hänen puolisonsa suhteeseen. Se voi vaikuttaa negatiivisesti myös vanhemman ja lasten väliseen suhteeseen, sillä vanhemman uupumuksen on havaittu kasvattavan välinpitämättömän ja väkivaltaisen käytöksen riskiä. Hoitamattomana tai sivuutettuna uupumus voi johtaa vakavampiin ongelmiin, kuten masennukseen tai vakavaan ahdistukseen.
Keho osoittaa yleensä tehokkaasti, milloin ihmisen on hidastettava tahtia ja pidettävä itsestään parempaa huolta, mutta emme aina kuuntele sitä. Yksikään asia elämässä ei ole terveyttä tärkeämpi, joten väsyneen tai uupuneen vanhemman on tärkeää järjestellä elämäänsä uusiksi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asioiden delegoimista, puolisolta, sukulaisilta tai ystäviltä avun pyytämistä tai siivoojan tai lastenhoitajan palkkaamista.
Kiireisten vanhempien on hyvä muistaa, että aina ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen ja toisinaan tiettyjä asioita voi jättää kokonaan tekemättä. Maailma ei kaadu hieman sotkuiseen kotiin, eikä lasten tarvitse välttämättä käydä harrastuksissa viikon jokaisena iltana. Lapset tarvitsevat ennen kaikkea onnelliset vanhemmat, jotka antavat heille heidän kaipaamansa huomion, rakkauden ja tuen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Roskam, I., Raes, M. E., & Mikolajczak, M. (2017). Exhausted parents: Development and preliminary validation of the parental burnout inventory. Frontiers in psychology, 8, 163.
- Mikolajczak, M., Gross, J. J., & Roskam, I. (2019). Parental burnout: What is it, and why does it matter?. Clinical Psychological Science, 7(6), 1319-1329.