Vauvan rokottaminen: meningokokki B - Äitiyden Ihme
 

Vauvan rokottaminen: meningokokki B

Vauvan rokottaminen: meningokokki B

Viimeisin päivitys: 31 heinäkuuta, 2018

Jos olet jo saanut lapsellesi tämän kuuluisan rokotteen, voit laskea itsesi onnekkaiden äitien joukkoon. Tässä artikkelissa kerromme perusasiat, jotka siitä tulisi tietää, joten jatka lukemista, jos kyseinen rokote on omalla lapsellasi vielä ottamatta.

Bexsero-rokote: mikä se on ja milloin?

Mikä Bexsero-rokote on?

Bexsero tarjoaa immuniteetin meningokokki B -bakteeria vastaan, joka aiheuttaa aivokalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen.

Rokote antaa suojaa kolmea neljästä muunnelmasta vastaan, ja sen tehokkuus on yli 90 %, mutta yleisesti ottaen suojauksen taso on noin 70 %.

Lastenlääkärit ovat Bexsero-rokotteen suurimpia kannattajia, sillä heidän mukaansa (vaikka sairauden saaminen onkin suhteellisen harvinaista), komplikaatiot aivokalvontulehduksesta voidaan välttää tämän rokotteen avulla. Sillä ei ole enempää haittavaikutuksia kuin muillakaan rokotteilla.

rokottaminen

Mikä meningokokki B -bakteeri on tarkemmin ottaen?

Meningokokki B on bakteeri, joka aiheuttaa harvinaisia mutta hyvin vakavia sairauksia, kuten aivokalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen. Näillä sairauksilla on hyvin vakavat seuraukset, ja ne voivat jopa johtaa kuolemaan noin yhdessä tapauksessa kymmenestä.

Vaikka tämä bakteeri voikin tartuttaa minkä tahansa ikäisen ihmisen, tapaukset ovat tavallisempia nuorilla lapsilla ja nuorilla, ja he ovat siis kaikkein suurimmassa vaarassa.

Meningokokki B -tulehdus voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta joskus sairaus etenee niin nopeasti, että hoito ei ole tehokas. Siten paras estokeino onkin rokottaminen.

Aivokalvontulehdus

Aivokalvontulehdus on vakava tulehdus niissä kalvoissa, jotka ympäröivät aivoja ja selkäydintä.

Se voi aiheuttaa merkittävää aivovauriota, ja tämä on kuolemaan johtava sairaus 50 %:ssa hoitamattomia tapauksia.

Kuolema on merkittävä vain silloin, kun se saa meidät miettimään elämän arvoa.

-Michel de Montaigne

Bakteerit siirtyvät henkilöstä toiseen pisaroiden välityksellä nenästä, kurkusta tai suusta. Sairauden leviäminen on helpompaa läheisyyden ja sairastuneen ihmisen kanssa pidemmässä kontaktissa olon vuoksi.

Keskimääräinen sairauden itämisaika on neljä päivää, mutta tämä aika voi vaihdella kahdesta kymmeneen päivään. Silloinkin kun sairaus diagnoisoidaan ajoissa ja sitä hoidetaan kunnolla, 10 % potilaista kuolee, ja yleensä ensimmäisten 24-48:n tunnin aikana oireiden ilmaantumisesta.

Lisäksi aivokalvontulehdus voi aiheuttaa aivovaurioita, kuuroutta tai oppimishäiriöitä 20 %:lla sairaudesta selviytyneistä.

Kaikkein yleisimmät oireet aivokalvontulehduksesta ovat seuraavat:

  • jäykkä niska
  • korkea kuume
  • herkkyys valolle
  • hämmennys
  • päänsärky
  • oksentelu.
vauvan rokottaminen

Verenmyrkytys

Verenmyrkytys on hyvin vakava sairaus, joka ilmenee silloin kun kehossa on liian voimakas vastustuskyvyn reaktio bakteerin aiheuttamaan infektioon.

Kemikaalit, joita vereen päätyy infektiota vastaan taistelemisen mahdollistamiseksi, saavat aikaan laajalle levinneen tulehtuneisuuden. Tämä sitten saa aikaan verihyytymien muodostumista ja verisuonten vuotamista. Tämä aiheuttaa huonon verenkierron, mikä johtaa siihen, että elimet eivät saa tarpeeksi ravinteita ja happea.

Kaikkein vakavimmissa tapauksissa yksi tai useampi elin saattaa lakata toimimasta. Pahimmassa tapauksessa alhainen verenpaine saa sydämen toiminnan heikentymään.

Ne, joilla on verenmyrkytys, saavat hoitoa sairaaloiden teho-osastoilla.

Lääkärit yrittävät hoitaa infektiota, pitäen yllä elintärkeitä elimiä je estäen verenpaineen laskua. Joissakin tapauksissa tarvitaan myös kirurgiaa.

Mitä tulee tietää rokotteen ottamisesta?

Tämän rokotteen aiheuttamat sivuvaikutukset ovat lievät, ja niihin kuuluvat seuraavat oireet:

  • kuume
  • ärtyneisyys
  • kipu ja punoitus kohdassa, johon rokote laitetaan.

On hyvä ottaa tämä rokote erillään muista tavallisista rokotteista, jotka kuuluvat pikkulasten hoitoon, ja rokotteiden välillä tulisi olla ainakin kolme viikkoa.

Mitä tulee kuumeeseen, joka ei yleensä kestä pitkään, apuna käytetään parasetamolia, ja pistoskohtaan laitetaan jäätä ensimmäisen vuorokauden aikana.

Älä sivuuta sitä, että lapsesi tarvitsee tietyt rokotteet, jotta hänen hyvinvointinsa voidaan varmistaa parhaiten!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.