Vastasyntyneen hengitys: 4 tärkeää faktaa
Tuoreet vanhemmat ovat usein huolissaan vauvan hengityksestä, etenkin tämän ollessa vasta muutaman viikon tai kuukauden ikäinen. Seuratessaan lapsen rintakehän liikkeitä, vanhemmista saattaa vaikuttaa siltä, että vastasyntyneen hengitys tai keuhkot ovat jollain tapaa vialla tai että vauva on poissa tolaltaan.
Ihmisen hengityselimet ovat toiseen elinkuukauteen asti hyvin pienet ja kypsymättömät, mikä vaikuttaa siihen, että jotkin asiat vauvan hengityksessä saattavat vaikuttaa kummallisilta. Seuraavaksi kerromme aiheesta lisää ja selvitämme, milloin on kyse ongelmasta ja milloin taas pienelle vauvalla luonnollisesta ilmiöstä.
Vastasyntyneen hengitys: 4 tärkeää faktaa
Vauva hengittää noin 40-60 kertaa minuutissa. Tämä näkyy suoraan rinnan liikkeessä, sillä vauvan rinnassa on vain vähän rasvakudosta, mikä tekee hengityksen seuraamisesta helppoa.
Vauva saattaa siis hengittää jopa 60 kertaa minuutissa, kun aikuinen tekee näin vain noin 20 kertaa. Lisäksi vauvan hengityksen rytmi vaihtelee ja hengitys on nenään keskittyvää. Vauva voi kuorsata, huokailla sekä äännellä muutenkin nukkuessaan.
1. Epäsäännöllinen hengitys
Vastasyntynyt hengittää epäsännöllisellä rytmillä. Yhtenä hetkenä vauva hengittää sisään syvään ja nopeasti, ja muutaman minuutin päästä hän jo vaihtaa hitaisiin ja lyhyisiin hengenvetoihin.
Sillä vastasyntynyt itkee usein, itku vaikuttaa hengitykseen, joka palaa nopeasti hitaaseen rytmiin, kun vauva lakkaa itkemästä.
Keskosena syntyneet vauvat ovat kaikkein alttiimpia epäsäännölliselle hengitykselle, sillä heidän keuhkonsa ovat kypsymättömämmät.
2. Vauva hengittää vain nenänsä kautta
Tämä on yksi kiinnostava fakta vastasyntyneen hengityksestä, eli vauva hengittää ilmaa sisään vain nenän kautta. Tämä johtuu siitä, että vauvalla pehmeä suulaki on hyvin lähellä kurkunkantta, minkä vuoksi happi ei voi kulkea suun kautta. Tämä ominaisuus on vauvalla vain kuuden kuukauden ikään asti.
3. Kuorsaaminen
Vauva voi kuorsata, ja tätä tapahtuu useinkin. Syynä ovat nenän eritteet, joita vauvoilla on paljon. Tämä johtuu itkemisestä tai usein toistuvasta flunssasta – vauva on hyvin alttiina vilustumisille.
Ole tarkkana kuorsaamisen kanssa, ja jos lapsella ei ole flunssaa tai limaa, mutta hän kuorsaa paljon, tulisi ottaa yhteyttä lastenlääkäriin. Kyse voi nimittäin olla uniapneasta.
Jotta saisit selville, voiko vauvallasi olla uniapnea, tarkkaile hikoileeko hän runsaasti nukkuessaan yöllä. Tarkista myös, onko hänen olonsa epämukava tai nukkuuko hän kummallisissa asennoissa, ja lakkaako hengitys muutamaksi sekunniksi.
Muista, että vauvasi henki voi olla vaarassa, jos hengitys lakkaa yli 20 sekunniksi. Tämä saattaa aiheuttaa niin kutsutun kätkytkuoleman, joka johtuu yleensä hengityksen lakkaamisesta silloin, kun vauva nukkuu yöllä kasvot ylöspäin suunnattuina.
4. Jaksoittainen hengitys
Vaikka tämä ei kuulosta normaalilta, vastasyntynyt lakkaa usein hengittämästä hetkeksi. Kuten äsken mainitsimmekin, tämä saattaa olla vaaraksi, jos tauko on pidempi kuin 20 sekuntia.
Ensimmäisten elinkuukausien aikana vauva lakkaa hengittämästä 5-10 sekunniksi ja alkaa sitten automaattisesti taas hengittää ilman, että tämä vaikuttaa haitallisesti hänen sydämeensä ja verisuoniinsa.
Varoitusmerkit
Lopuksi kerromme vielä, mitkä asiat eivät ole normaaleja vauvan hengityksessä. Mikäli jokin seuraavista pitää paikkansa, on syytä huolestua:
- Huomaat, että vauvan hengitys on todella nopeaa, eli se ylittää 60 hengenvetoa minuutissa.
- Vauva hengittää hyvin vaivalloisesti, ja huomaat, että hänen rintansa ja kylkiluunsa painuvat hyvin alas.
- Vauvan kasvot, kieli, suu tai jokin raajoista muuttuu siniseksi.
Jokaisen vanhemman kannattaa opetella ensiavun ja elvytyksen perusteet. Jos vauva lakkaa hengittämästä yli 30 sekunnin ajaksi, eikä hän reagoi, nämä taidot voivat olla korvaamaton apu hätätilanteen ratkaisemiseksi.