Umpilisäkkeen tulehdus lapsella
Umpilisäkkeen tulehdus on ikävä, kovaa vatsakipua aiheuttava vaiva, joka johtaa hoitamattomana umpilisäkkeen puhkeamiseen ja sitä kautta vatsakalvon tulehdukseen. Umpilisäke voi tulehtua minkä ikäiselle henkilöllä tahansa, mutta yleensä potilaat ovat 10-30-vuotiaita. Noin kaksi tuhannesta lapsesta kärsii vuosittain tulehtuneesta umpilisäkkeestä, ja umpilisäketulehdus onkin lasten yleisin vatsan alueen leikkaushoitoa vaativa tulehdus. Tulehdusta esiintyy harvoin alle 2-vuotiailla lapsilla.
Umpilisäkkeen tulehdus lapsella
Umpisuoli on paksusuolen alkuosa, johon ohutsuoli laskee. Sen pohjassa on 5-15 cm pitkä putkimainen suolen osa, jota kutsutaan umpilisäkkeeksi. Umpilisäketulehdus johtuu useimmiten siitä, että umpilisäkkeen sisäontelon aukko ahtautuu, jolloin umpilisäke ärtyy ja turpoaa. Tämä voi johtaa sellaisten bakteerien kerääntymiseen, jotka tulehduttavat umpilisäkkeen seinämää.
Tutkijat ovat pyrkineet jo pitkään selvittämään umpisuolen ja umpilisäkkeen tehtävää. Näitä ihmisen elimistön osia on yleisesti pidetty evoluution jäänteinä, joilla ei ole enää varsinaista merkitystä elintoimintojen kannalta. Uudet tutkimukset kuitenkin paljastavat, että umpilisäke varastoi hyvänlaatuisia bakteereja, joita tarvitaan ruoansulatuselimistössä, ja jotka auttavat hyödyllisen bakteerikannan palauttamisessa infektiohyökkäyksen jälkeen.
Umpilisäkkeen tulehduksen oireet
Umpilisäkkeen tulehduksen havaitsemista voi vaikeuttaa se, että sen oireet voivat olla alkuvaiheessa hyvin samanlaisia kuin akuutin maha-suolitulehduksen, ummetuksen tai ilmavaivojen aiheuttamat oireet. Tulehduksen tavallisimpia oireita ovat 1-2 vuorokauden sisällä kehittyvät vatsakipu, kuume ja oksentelu.
Lapsen umpilisäkkeen tulehdus alkaa yleensä lievällä kuumeella, ruokahaluttomuudella ja koko vatsan alueella tai ylävatsan keskellä tuntuvalla kivulla. Alussa kipu voi vuorotellen hälvetä ja pahentua, mutta lopulta se voimistuu ja muuttuu jatkuvaksi. Muutaman tunnin kuluessa kipu siirtyy vatsan oikeaan alaneljännekseen, mikä on merkki siitä, että tulehdus voi olla leviämässä vatsaonteloon. Vatsakipujen lisäksi lapsi voi kärsiä pahoinvoinnista ja oksentelusta ja joissain tapauksissa myös vähäisestä ripulista.
Tulehtunut umpilisäke voi puhjeta, mikä johtaa vatsakalvon tulehdukseen, johon liittyy kivun voimistuminen, yleisvoinnin heikkeneminen sekä usein kuumeen nouseminen ja oksentelu. Vanhempien on hyvä tietää, että umpisuolen puhkeaminen johtaa tilapäiseen kivun helpottumiseen. Näin ollen kovasta vatsakivusta kärsinyttä lasta on tärkeä tarkkailla vielä kivun lievenemisen jälkeenkin.
Umpilisäkkeen tulehduksen diagnosointi ja hoito
Umpilisäkkeen tulehdus on usein todettavissa yksinkertaisella lääkärin tutkimuksella ja laboratoriokokeilla. Lääkäri esimerkiksi tunnustelee lapsen vatsaa ja kuuntelee suoliääniä stetoskoopilla. Diagnoosin varmistamiseksi suoritetaan yleensä kaikututkimus tai tietokonekerroskuvaus.
Tulehtunut umpilisäke poistetaan leikkauksella. Nykyään monet aikuisten umpilisäkkeen tulehdukset voidaan hoitaa antibiooteilla leikkaushoidon sijaan, mutta lapsilla umpilisäke poistetaan edelleen lähes aina kirurgisessa toimenpiteessä.
Tulehtuneen umpilisäkkeen poisto on onneksi yksinkertainen rutiinitoimenpide, joka voidaan useimmiten suorittaa tähystysleikkauksena. Leikkaukseen yhdistetään usein kipulääkkeet, suonensisäinen nesteytys ja antibiootit.
Lapset toipuvat toimenpiteestä yleensä nopeasti, ja jos komplikaatioita ei ilmene, lapsi kotiutetaan sairaalasta tavallisesti 2-3 päivää operaation jälkeen. Puhjenneen umpilisäkkeen tapauksessa lapsi saatetaan pitää sairaalassa pidempään.