Taaksepäin kallistunut kohtu - Äitiyden Ihme
 

Taaksepäin kallistunut kohtu

Noin joka viidennellä naisella on taaksepäin kallistunut kohtu. Tila ei yleensä aiheuta selkeitä oireita, vaan selviää vahingossa lääkärin tutkimuksessa.
Taaksepäin kallistunut kohtu

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 03 heinäkuuta, 2021

Suurimmalla osalla naisista kohtu kallistuu eteenpäin, mutta noin joka viidennellä se on kallistunut taaksepäin. Taaksepäin kallistunut kohtu voi olla seurausta ulkoisesta tekijästä, kuten leikkausoperaatiosta tai abortista, tai johtua synnynnäisistä rakenteista.

Taaksepäin kallistunut kohtu

Yleensä kohtu nojaa hieman eteenpäin, mutta joillakin naisilla se on kevyesti kallellaan taaksepäin kohti ristiluuta. Kaikkia taaksepäin kallistuneen kohdun syitä ei tunneta, mutta se tiedetään, että aiheuttajana voi olla synnynnäinen rakenteellinen vaiva, kuten kohdun kannatinsiteiden kireys, tai ulkoisen tekijän, kuten kirurgisen toimenpiteen, tulehduksen, aikaisemman raskauden tai abortin, aiheuttama tila.

Yksi yleisimmistä syistä on kohdun kannatinsiteiden repeäminen synnytyksen aikana tai sen jälkeen, mikä aiheuttaa väliaikaisen kohdun taakse kallistumisen. On myös huomattu, että endometrioosista kärsivillä naisilla kohtu on tavallista useammin kallistunut taaksepäin. Pientä tilastollista yhteyttä lukuun ottamatta näiden kahden tekijän väliltä ei kuitenkaan ole löydetty syy-yhteyttä, eli vielä ei voida sanoa, että endometrioosi olisi kohdun kallistumisen aiheuttaja.

Mitä oireita kohdun taaksepäin kallistuminen aiheuttaa?

Suurin osa naisista ei ole tietoisia tilasta, sillä kohdun taaksepäin kallistuminen ei yleensä aiheuta minkäänlaisia oireita. Taaksepäin kallistunut kohtu ei varsinaisesti aiheuta yhdyntäkipuja, raskausvaivoja tai lapsettomuutta, mutta sillä on pieni tilastollinen yhteys näiden ongelmien esiintymiseen.

Pelkkä taaksepäin kallistunut kohtu ei siis itsessään aiheuta kipua, mutta jos sen syynä on jokin anatominen poikkeama, kuten aikaisemmin mainittu kohdun kannatinsiteiden kireys, saattaa nainen kärsiä raskauden aikana normaalia enemmän kivuista. Tila saattaa myös aiheuttaa normaalia enemmän painon tunnetta ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Samoin kallistunut kohtu voi painaa virtsarakkoa vaikeuttaen virtsaamista raskauden aikana.

Aiheuttaako taaksepäin kallistunut kohtu lapsettomuutta?

Taaksepäin kallistunut kohtu

Valloilla oli pitkään uskomus, jonka mukaan taaksepäin kallistunut kohtu tekee raskaaksi tulemisen mahdottomaksi, mutta nykyään tiedetään, että kohdun normaalista poikkeava asento ei estä siittiötä saavuttamasta munasolua. Tila ei siis itsessään aiheuta lapsettomuutta, mutta näillä kahdella tekijällä saattaa olla yhteinen syy.

Kuten jo mainitsimme, endometrioosia sairastavilla kohtu on kallistunut hieman useammin taakse- kuin eteenpäin. Samoin tietyt leikkaukset ja tulehdukset voivat muuttaa anatomiaa niin, että kohtu kallistuu taaksepäin. Näihin tapauksiin liittyy usein myös lapsettomuutta.

Aiheuttaako kohdun kallistuminen yhdyntäkipuja?

Toinen yleinen uskomus on se, että kohdun taaksepäin kallistuminen aiheuttaa yhdyntäkipuja. Tämäkään ei varsinaisesti pidä paikkaansa, sillä kohtu liikkuu naisen sisällä kuten muutkin sisäelimet, olipa se missä asennossa tahansa. Tilanne on kuitenkin sama kuin lapsettomuuden suhteen, eli yhdyntäkipuja voivat aiheuttaa samat tekijät, jotka ovat tilastollisessa yhteydessä taaksepäin kallistuneeseen kohtuun. Näitä ovat muun muassa jo mainitut endometrioosi ja kohdun takakannatinsiteiden kireys.

Kohdun taaksepäin kallistuminen ei itsessään vaadi yleensä erityistä hoitoa. Jos kohtu painaa virtsarakkoa niin, että virtsaaminen on vaikeaa tai mahdotonta, lääkäri voi nostaa kohtua hieman ja asettaa emättimeen muovisen renkaan, mikä helpottaa tilannetta. Artikkelissa mainitut mahdollisesti taaksepäin kallistuneeseen kohtuun yhteydessä olevat sairaudet, kuten endometrioosi, kuitenkin vaativat lääkärin hoitoa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.