Näin poistat liman flunssaiselta vauvalta - Äitiyden Ihme
 

Näin poistat liman flunssaiselta vauvalta

Näin poistat liman flunssaiselta vauvalta

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2021

Lima on limakalvoja peittävää sitkeää eritettä, jonka tavallista suurempi eritys on usein merkki flunssasta, mutta se voi johtua myös esimerkiksi allergiasta tai astmasta. Lima sinällään ei ole haitallista, vaan sillä on tärkeä rooli elimistön toiminnassa. Lisääntynyt liman eritys voi kuitenkin aiheuttaa sellaisia ikäviä oireita kuin yskimistä, hengitysvaikeuksia ja kakomista. Pienet lapset eivät vielä osaa itse niistää nenäänsä tai rykiä limaa irti, joten on tavallista, että vanhemmat joutuvat poistamaan liman flunssaiselta vauvalta.

Liman eritykseen liittyvät komplikaatiot

Vauvoilla ei vielä ole kykyä sylkeä ja niistää nenäänsä, mikä vaikeuttaa limasta eroon pääsemistä. Yskä ja epämukavuus ovat siis tavallisia pienten lasten ongelmia.

Liman kertyminen aiheuttaa kurkun ja jopa korvien tukkoisuutta, mikä voi aiheuttaa tulehtuneisuutta ja yleistä epämukavuutta. Lima voi vaikuttaa myös keuhkoputkiin ja keuhkoihin, ja suuri määrä limaa voi aiheuttaa keuhkoissa tulehduksen tai turvotusta. Liman kertyminen aiheuttaa kuitenkin vain hyvin harvoin vakavampia ongelmia.

Eräs oire, jota liman runsaan erittymisen yhteydessä ilmenee, on ulosteen pehmentyminen. Koska vauva ei pysty sylkemään, hän nielee liman, joka päätyy vatsaan. Mikäli lima jää vatsalaukkuun, tuloksena voi olla pahoinvointia ja jopa oksentelua – vaipassa näkyvä lima ei siis ole huono asia.

Näin poistat liman flunssaiselta vauvalta

Milloin tarvitaan lääkäriä?

Lapsen vieminen lastenlääkäriin ei koskaan ole huono ajatus, mikäli vanhemmalla on mitään huolia. Jos vauvasi oireet eivät lievity ajan kanssa, tai jos ilmenee muita oireita – kuten kuumetta tai kroonista yskää – kannattaa ehdottomasti soittaa lääkärille.

Yleisesti ottaen lääkäri määrää lapselle laboratoriokokeet, jotta limantuotantoon mahdollisesti liittyvät sairaudet voidaan sulkea pois. Jos lapsesi on terve, on epätodennäköistä, että lääkäri määrää lääkkeitä limasta eroon pääsemiseksi.

Olipa lääkehoito tarpeen tai ei, ammattilainen pystyy antamaan hyviä neuvoja koskien oireiden hoitoa kotona. Hän voi esimerkiksi suositella suolaliuosta tai suihkuhöyrytystä, jotta lapsen olo paranisi.

Näin poistat liman flunssaiselta vauvalta

Vanhemman rauhallisena pysyminen on tietysti tärkeää. Vauvan nenäonteloiden ja suun pitäminen vapaana limasta on yleensä helppo homma. Suolalious on suureksi avuksi, ja voit ostaa sitä mistä tahansa paikallisesta apteekista suihkeena, nesteenä tai tableteina.

Parasta olisi laittaa vauva kyljelleen ja pitää häntä käsivarsista kiinni, jotta hän ei voi työntää käsiäsi pois.Sitten laita pullon suutin lapsen sieraimeen sisään täysin ja purista, jotta suolaliuosta pääsee vapautumaan. Odota useamman sekunnin ajan ja sitten toista prosessia toisessa sieraimessa.

Suolaliuos sekoittuu lapsen nenäontelon limaan, ja seos tulee heti pois. On hyvä pitää hiukan sideharsoa saatavilla, jotta voit pyyhkiä liman heti pois. Vauva saattaa pelästyä limapoiston prosessia, joten valmistaudu lohduttamaan häntä heti sen jälkeen.

Jos limaa on edelleen vauvan hengitysteissä jumissa, ota kuminen nenäimuri, jotta voisit imeä jäljelle jääneen nesteen pois. Jos sinulla ei vielä ole tällaista välinettä, kannattaa hankkia sellainen apteekista. Paina palloa peukalollasi ennen kuin laitat välineen hellävaraisesti lapsesi nenään. Kun vapautat paineen pallon päältä, väline poistaa liian liman imurin tapaan.

Nenäimurit ovat todella tehokkaita apuja vauvanhoidossa, mutta niitä ei tule käyttää aivan kokoajan. Välineen nenään laittaminen voi aiheuttaa sisäpuolen ärtymistä. Siten on tärkeää olla varovainen, jotta voit välttää vahingoittamista vauvaasi.

Liman poistaminen suun kautta nenäimurilla

Vaikka nenän limaimurit ovatkin useimmiten juuri nenässä käytettyjä, niitä voidaan käyttää myös liman poistamiseksi kurkusta. Purista palloa ja sitten laita välineen kärki vauvan kielen kärjelle. Päästä paine pois poistaaksesi vauvan suussa olevan liman. Yritä tehdä tämä mahdollisimman nopeasti, jotta et saa aikaan vauvan yökkäilyä tai oksentamista.

Toinen menetelmä liman poistamiseksi suusta on sormien käyttäminen. Kääri etusormesi ympärille sterilisoitua sideharsoa ja laita sormen kärki hellävaraisesti siihen muutamaksi sekunniksi. Painetta ei tarvita tällä tavalla toimittaessa – poista vain sormesi hellävaraisesti, ja neste jää sideharsoon kiinni.

Yleisneuvot vauvan liman tuotannon ollessa runsasta

Pidä hänet nesteytettynä, sillä tämä on tärkeä tapa välttää runsasta limaa. Nesteiden antaminen säännöllisesti saa liman sekoittumaan kyseisiin nesteisiin, ja siten se helpottaa liman käsittelyä ruoansulatuksessa sekä estää vauvan kurkkua ja nenää kuivumasta.

Muista, että alle kuuden kuukauden ikäisten vauvojen tulisi juoda ainoastaan rintamaitoa tai korviketta. Lämmin kylpykin tarjoaa helpotusta sekä pitää vauvan suun ja nenän kosteana. Viimeiseksi sitten tämä neuvo: ilmankosteuttaja on erittäin suositeltava väline vauvan kärsiessä liiasta limasta. Voit laittaa höyryyn mentoliyrttejä, jotta hoito olisi vielä tehokkaampi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nasal hygiene. CHU Sainte-Justine. Le centre hospitalier universitaire mère-enfant. Université de Montréal. [Online].
  • Runny nose in the child care setting (the snuffy child or green gooky nose). Health and Safety Notes. California Childcare Health Program. [Online].
  • Delbem, Alberto & F Cunha, R & Vieira, AE & L. G. Ribeiro, L. (1999). Treatment of mucus retention phenomena in children by the micro-marsupialization technique: Case reports. Pediatric dentistry. 22. 155-8.
  • Rogers, D. Pulmonary mucus: pediatric perspective. Pediatric Pulmonology. 2003. https://doi.org/10.1002/ppul.10322

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.