Mikä on salmonelloosi ja miten sitä voidaan ehkäistä? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on salmonelloosi ja miten sitä voidaan ehkäistä?

Mikä on salmonelloosi ja miten sitä voidaan ehkäistä?

Viimeisin päivitys: 18 syyskuuta, 2020

Salmonelloosi on Salmonella-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttama infektiotauti, joka ilmenee joko paikallisena suolistoinfektiona tai yleisinfektiona. Salmonellan serotyyppejä tunnetaan noin 2600, ja niistä yleisimmin Suomessa ihmisille tautia aiheuttavat ovat S. Enteritidis ja S. Typhimurium. Vakavaa salmonelloosia eli lavantautia aiheuttavat vain Salmonella typhi- lajit ja pikkulavantautia S. paratyphi -lajit. Näiden bakteerien aiheuttamat taudit ovat kuitenkin Suomessa hyvin harvinaisia.

Miten salmonelloosi tarttuu ja miten tartunnat estetään?

Tauti leviää tyypillisesti bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Tämän lisäksi se voi tarttua ihmisestä toiseen esimerkiksi puutteellisen käsihygienian seurauksena. Nisäkkäät, linnut ja matelijat voivat kantaa salmonellabakteeria sairastumatta itse salmonelloosiin, ja myös lemmikit ja etenkin matelijat voivat olla tartunnan lähde.

Mikä on salmonelloosi ja miten sitä voidaan ehkäistä?

Suomessa todetaan vuosittain 2000-3000 salmonelloositapausta, ja valtaosa tartunnoista on saatu ulkomailla. Tartunnan voi saada myös muun muuassa seuraavien lähteiden kautta:

  • Huonosti kypsennetty tai raaka liha
  • Pastöroimaton maito
  • Idut
  • Ulkomaista alkuperää olevat tuoretuotteet

Salmonellatartuntojen ehkäisemiseksi kaikki liha tulee kypsentää huolellisesti, minkä lisäksi raaka liha tulee säilyttää erillään vihanneksista, valmisruoista ja kypsennetyistä ruoista. Tämän lisäksi raa’at vihannekset suosittellaan pestävän huolellisesti ennen syömistä. Pastöroimattoman maidon ja siitä valmistettujen tuotteiden nauttimista kannattaa välttää. Myös käsien ja ruoan valmistukseen käytettyjen välineiden hygieniasta on pidettävä hyvää huolta.

Salmonelloosin oireet

Mikä on salmonelloosi ja miten sitä voidaan ehkäistä?

Salmonelloosin itämisaika on tyypillisesti 1-3 vuorokautta ja oireet kestävät tavallisesti 4-10 päivää. Oireeton kantaja tartuttaa yleensä tautia 4-5 viikkoa, mutta osalla kantajuus kestää pidempään, joissain tapauksissa jopa vuoden.

Suoliston salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli, korkea kuume ja oksentelu. Lavantautia ja pikkulavantautia aiheuttavat Salmonella typhi ja S. paratyphi aiheuttavat joissain tapauksissa pelkän ripulitaudin, mutta niille ominainen tautimuoto on verenmyrkytys. Tällöin tauti ei välttämättä ala ripulilla, vaan korkealla kuumeella, päänsäryllä, sekavuudella ja yleiskunnon romahtamisella. Ilman antibioottihoitoa kyseiseen tautimuotoon menehtyy noin joka kymmenes potilas.

Salmonelloosin hoito

Salmonelloosi paranee yleensä itsestään 10 päivän sisällä tartunnan saamisesta. Tartuntoja ei yleensä suositella hoidettavaksi antibiooteilla, mutta lääkäri voi määrätä potilaalle antibiootit esimerkiksi, jos oireet pitkittyvät, taudinkuva viittaa yleisinfektioon, potilaalla on vaikea perussairaus tai kyseessä on alle vuoden ikäinen lapsi tai vanhus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Turgeon P., Murray R., Nesbitt A., Hospitalizations associated with salmonellosis among seniors in Canada, 2000-2010. Epidemiol Infect, 2017. 145 (8): 1527-1534.
  • Keerthirathne TP., Ross K., Fallowfield H., Whiley H., Reducing risk of salmonellosis through egg decontamination processes. Int J Environ Res Public Health, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.