Lasten yökastelu - Äitiyden Ihme
 

Lasten yökastelu

Kyseessä on yleensä normaali ja väliaikainen tila, mutta on myös tilanteita, joissa lapsen yökastelusta on syytä huolestua.
Lasten yökastelu
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Noin puolet 1,5-vuotiaista lapsista pystyy hallitsemaan virtsarakkonsa toimintaa päivisin ja 10 % myös yöaikaan. Täydellisen virtsarakon hallinnan lapsi oppii tavallisesti 4-6 vuoden ikään mennessä. Yökastelu on yleinen vaiva; nimittäin jopa noin 40 % alle 3-vuotiaista esiintyy yökastelua ja 6-vuotiaistakin joka kymmenes kastelee ajoittain sänkynsä.

Noin 90 % lapsista yökastelu päättyy 6 vuoden ikään mennessä, mutta joillain kastelu jatkuu jopa murrosikään asti. Lääkäriin suositellaan otettavan yhteyttä, jos lapsella esiintyy jatkuvaa yökastelua vielä 5-6 vuoden iässä. Yökastelun syytä ei tunneta tarkkaan, mutta se tiedetään, että siihen voivat vaikuttaa muun muassa fysiologiset ja psykologiset tekijät, antidiureettisen hormonin heikko tuotanto, runsas yöllinen virtsaneritys sekä se, että sikeäuninen lapsi ei herää virtsarakon lähettämiin signaaleihin.

Mitä yökastelu tarkoittaa?

Yökastelulla tarkoitetaan kyvyttömyyttä hallita virtsarakkoa ja virtsaamista öisin.

  • Ensisijainen yökastelu. Tästä on kyse, kun lapsi ei vielä ole oppinut hallitsemaan virtsarakkoaan öisin. Tämänkaltainen yökastelu johtuu yleensä fysiologisista tekijöistä.
  • Toissijainen yökastelu. Tästä on kyse, kun lapsi on pysynyt kuivana öisin 6-12 kuukautta, mutta alkaa uudelleen kastella sänkyään öisin. Tällöin häiriön saattavat aiheuttaa psyykkiset tekijät.
Lasten yökastelu

Yökastelun mahdolliset seuraukset

Heikko itsetunto ja itseluottamus

Lapsen ensimmäiset reaktiot yökasteluun ovat häpeän ja pelon tunteet. Tämä johtuu siitä, että lapsen ollessa jo vanhempi, hän ymmärtää, että kaikki lapset eivät kastele sänkyään öisin, mutta hän tekee niin. Tämä aiheuttaa lapsessa epävarmuutta sekä huonoa itsetuntoa.

Negatiivinen vaikutus unenlaatuun

Yökastelusta kärsivä lapsi usein nukkuu huonosti, koska kevyen unen vaihe on pidempi kuin syvän unen vaihe. Jos lapsi tuntee olonsa märäksi, lapsi herää useita kertoja yössä ja lapsen uni on rauhattomampaa.

Lisääntyneet käytösongelmat

Yökasteleva lapsi on alttiimpi stressin kokemiselle, mikä voi aiheuttaa käyttäytymisongelmia sekä keskittymisvaikeuksia.

Sosiaaliset ongelmat

Jos lapsella esiintyy yökastelua, hänellä voi ilmetä vaikeuksia sosiaalisissa tilanteissa ja lapsi saattaa eristäytyä muista. Lapsi ei myöskään välttämättä halua mennä kavereilleen yökylään, koska pelkää kastelevansa siellä petinsä, ja tulevansa asiasta pilkatuksi. Sosiaaliset ongelmat muuttuvat vaikeammiksi, jos yökastelua ilmenee lapsen ollessa jo vanhempi.

Kuinka lapsen yökastelua voidaan helpottaa?

Virtsan pidättämiseen tarvittavien lihasten vahvistaminen

Kun lapsi menee vessaan, pyydä häntä katkaisemaan virtsasuihku. Kun lapsi on pissalla, pyydä että lapsi lopettaa pissaamisen muutamaksi sekunniksi, jonka jälkeen hän voi taas jatkaa normaalisti. Älä kuitenkaan pyydä lasta pidättämään virtsaa useammin kuin kaksi kertaa, sillä muuten voi olla vaara virtsatietulehdukselle. Tämä harjoitus on parasta tehdä pissaamisen loppupuolella, sillä silloin rakossa on vähemmän painetta.

Lasten yökastelu

Lapsen herättäminen yöllä pissalle

Voit asettaa kellon ajastamaan niin, että lapsi menee vessaan kolme-neljä kertaa yön aikana. Tämä on hyvin tehokas harjoitus, koska lapsi oppii nousemaan ylös sängystään ja menemään vessaan. Tällä tavoin lapsi tulee tietoiseksi reflekseistään sekä hän oppii, milloin on aika mennä pissalle. Pikkuhiljaa lapsi oppii menemään itse vessaan pissahädän yllättäessä.

Harjoitus, joka opettaa lasta pidättämään

Tämä harjoitus auttaa stimuloimaan virtsarakon kapasiteettia sekä parantamaan virtsaamisen pidätyskykyä. Pyydä lasta pidättämään pissaa niin kauan, kunnes lapsi ei enää siihen pysty. Muutaman sekunnin ajan pidättäminen riittää. Myöhemmin pidättämisaikaa voi pidentää. Tällä tavoin lapsen lantion alueen lihakset saavat stimulaatiota. Harjoitus tulee kuitenkin tehdä varovaisesti menemättä äärimmäisyyksiin.

Nyt tiedät hieman enemmän lapsen yökastelusta. Sinun on tärkeää kysyä lääkärin mielipidettä, mikäli lapsellasi ilmenee yökastelua. Jos lapsesi on jo oppinut yökuivaksi, mutta yökastelua alkaa esiintymään uudelleen, kokeilkaa tämän artikkelin tarjoamia harjoituksia. Jos ne eivät ole avuksi, ota yhteyttä asiantuntijaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.