Lasten aftat ja niiden hoito
Aftat ovat suun haavaumia, jotka aiheuttavat polttavaa kipua ja epämukavaa tunnetta ruokailun aikana. Nämä limakalvon vauriot voivat koitua lapselle suureksikin ongelmaksi. Lasten aftat voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, joten on hyvä tietää muutamia tapoja, joilla näitä haavaumia voidaan hoitaa.
Vanhemman ei tarvitse olla asiantuntija tunnistaakseen aftan lapsen suussa. Aftat ovat tyypillisesti pyöreitä, valkoisia tai kellertäviä ja punaisen alueen ympäröimiä haavaumia. Lisäksi niiden aiheuttama kipu saa lapsen ymmärrettävästi valittamaan tauotta.
Aftojen aiheuttama kipu pahenee kuumia, suolaisia, mausteisia tai happamia ruokia syödessä. Kipu voimistuu myös tiettyjä nesteitä juotaessa tai hampaiden pesun aikana.
Lasten aftat ovat yleisesti ottaen yksittäisiä, mutta niitä voi olla kerralla myös useampia. Ne katoavat tavallisesti 7-10 päivän kuluessa, mutta voivat olla pidempikestoisia, mikäli ovat kooltaan suuria.
Lasten aftojen aiheuttajat
Aftojen aiheuttajaa ei ole aina mahdollista selvittää, mutta monet niistä aiheutuvat virustartunnasta, kun taas osan syynä on elimistön reagointi tiettyihin ruoka-aineisiin, ruoansulatusongelmat tai allergiset reaktiot.
Myös stressi sekä vitamiinien ja mineraalien, kuten raudan, B12-vitamiinin tai foolihapon, puute voivat aiheuttaa suuhun haavautumia, kuten myös liian voimakas hampaiden harjaus, hammasoperaatio tai jopa huulen puraisu.
Aiheuttajasta riippumatta ongelma on parempi hoitaa sen sijaan, että sen odotettaisiin katoavan itsestään.
Lasten aftat ja niiden hoito
Aftat syntyvät ikeniin tai huulten tai poskien sisäpuolelle. Tästä syystä ne ovat kontaktissa kaiken lapsen syömän ruoan kanssa, joten ne aiheuttavat huomattavan paljon kipua. On tärkeä tietää, kuinka lapsen aftoja hoidetaan, joten seuraavaksi jaamme neljä kätevää vinkkiä.
1. Parasetamoli kivun hoitoon
Turvallisin ratkaisu lapsen aftojen hoitoon erityisesti silloin, kun haavaumat ovat suuria tai paranevat huonosti, on pyytää lääkäriä määräämään lapselle tiettyjä lääkkeitä. Jos lapselle aiheutuu vaivasta erityisen paljon kipua, lääkäri saattaa määrätä hänelle parasetamolia kivun lievittämiseksi.
Kerromme alapuolella lisää tapoja hoitaa aftoja. On syytä mainita, että antibiooteilla tai tulehduskipulääkkeillä ei yleensä ole vaikutusta aftoihin.
2. Antiseptiset liuokset
Antiseptista liuosta joko levitetään pienellä siveltimellä tai käytetään sumutteen muodossa. Haavaumat paranevat nopeasti, kun niitä hoidetaan pienellä määrällä antiseptista liuosta kolmesti tai neljästi päivässä.
3. Suuvedet
Jotkut apteekin itsehoitolääkkeet toimivat aftoihin tehokkaasti. Alkoholipitoisia tuotteita tulee kuitenkin välttää, sillä ne saavat aftan ärtymään entisestään.
Toisaalta myös suolavedellä huuhtelu on toimiva keino. Eräs perinteinen, mutta hyvin kivulias niksi, on sivellä ruokasoodaa ja vettä sisältävää liuosta suoraan aftan päälle.
4. Vahvemmat lääkkeet
Tietyissä tapauksissa aftojen aiheuttajaa vastaan tarvitaan vahvempaa lääkehoitoa. Näissä tapauksissa aftoihin määrätään tavallisesti klooriheksidiiniä tai kortikosteroideja sisältäviä suuvesiä.
Milloin on syytä huolestua?
Kuten mainitsimme aiemmin, lasten aftat voivat olla oireita virustartunnasta. Jos lapsella on muita oireita, kuten kuumetta tai turvotusta rauhasissa, on lääkärillä käynti paikallaan, jotta oireet eivät pahene.
On myös syytä varmistaa, että aftojen aiheuttama kipu ei ole pitkäkestoista tai liian voimakasta, jotta se ei vaikeuta lapsen päivittäistä elämää. Jos lapsen olo on heikko tai kipu on kovaa, hänet on vietävä lääkäriin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bonet, R., & Garrote, A. (2015). Aftas bucales. Farmacia Profesional, 29(1), 27-31. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-aftas-bucales-X0213932415727469.
- Carrozzo, M., (2009). Vitamin B12 for the treatment of recurrent aphthous stomatitis. Evid Based Dent, 10(4), 114-5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20023621/.
- Comunidad de Madrid (s.f.). Calculadora de dosis pediátricas. Consultado el 13 de mayo de 2023. https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/calculadora-dosis-pediatricas.
- Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría (2021). Paracetamol (acetaminofén). Consultado el 13 de mayo de 2023. https://www.aeped.es/comite-medicamentos/pediamecum/paracetamol-acetaminofen.
- Crespo, R., Martínez, B. (2011). Aftas de la mucosa oral. Avances en Odontoestomatología, 27(2), 63-74. http://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v27n2/original1.pdf.
- Giridkar, K. (2021). Enjuague bucal mágico: ¿Es eficaz para las llagas en la boca causadas por la quimioterapia? Consultado el 13 de mayo de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/chemotherapy/expert-answers/magic-mouthwash/faq-20058071.
- Manual MDS. (2022). Estomatitis aftosa recidivante. Consultado el 31 de mayo de 2023. https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-bucales-y-dentales/s%C3%ADntomas-de-los-trastornos-orales-y-dentales/estomatitis-aftosa-recidivante?query=Estomatitis%20aftosa%20recurrente