Kasvaako lapsi ollessaan kuumeessa? - Äitiyden Ihme
 

Kasvaako lapsi ollessaan kuumeessa?

Kasvaako lapsi normaalia nopeammin ollessaan kuumeessa vai onko kyse vain myytistä? Tämän päivän artikkelissa kerromme, onko tässä uskomuksessa mitään perää.
Kasvaako lapsi ollessaan kuumeessa?

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2021

Vanhan uskomuksen mukaan kuumeen nouseminen saa lapsen kasvamaan ja ruumiinlämmön kohoaminen on nimenomaan kasvupyrähdyksen merkki. Onko kyse pelkästä sukupolvelta toiselle siirtyneestä uskomuksesta vai kasvaako lapsi ollessaan kuumeessa?

Uni ja kasvu

Uni on äärimmäisen tärkeää meille kaikille ja erityisesti lapsille. Nukkuessaan lapsi paitsi saa lepoa, myös järjestää ja sisäistää päivän aikana keräämäänsä tietoa. Tämän lisäksi kasvuhormonien tuotanto lisääntyy unen aikana, mistä syystä nukkuminen tukee lapsen fyysistä ja älyllistä kehitystä.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet liian vähäisen unensaannin yhteyden erilaisiin terveysongelmiin. Huonosti nukkuminen voi aiheuttaa muun muassa ärtyneisyyttä, keskittymisongelmia, käytösongelmia ja jopa muutoksia emotionaalisessa ja fyysisessä kehityksessä. Uni koostuu erilaisista, keskimäärin 90 minuutin pituisista sykleistä, jotka vuorottelevat yön aikana. Jokaisen syklin kunnollinen läpikäyminen on tärkeää niin lapsen fyysiselle kuin henkisellekin kehitykselle.

Kasvaako lapsi ollessaan kuumeessa?

Aivolisäke on pieni aivojen osa, jonka vastuulla on tuottaa erilaisia hormoneja, joista yksi on kasvuhormoni. Elimistön kasvuhormonin tuotanto ei rajoitu ainoastaan lapsuuteen, vaan kyseistä hormonia erittyy läpi elämän. Kasvuhormonin tärkeimpiä tehtäviä ovat:

  • Stimuloida kasvua ja kehitystä solutasolla
  • Säädellä rasvavarastojen rasvan käyttöä
  • Edistää lihasproteiinien synteesiä
  • Säädellä neste- ja suolatasapainoa
  • Kasvuhormoni vaikuttaa myös psyykkiseen hyvinvointiin ja energiatasoon

Kasvaako lapsi ollessaan kuumeessa?

Kasvaako lapsi ollessaan kuumeessa?

Kuten jo artikkelin ensimmäisessä kappaleessa mainittiin, vanhan uskomuksen mukaan lapsi kasvaa ollessaan kuumeessa. Tämän uskomuksen taustalla vaikuttaisi olevan kaksi tekijää:

  1. Kuume stimuloi kasvuhormonin tuotantoa.
  2. Kuumeinen lapsi nukkuu normaalia enemmän. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustussolut tuottavat sytokiineja, jotka aiheuttavat muun muassa väsymystä.

Lapsen elimistö siis erittää tavallista enemmän kasvuhormonia kuumeen aikana. Tarkoittaako tämä sitä, että usein kuumeesta kärsivä lapsi tulee kasvamaan terveenä pysyvää lasta pidemmäksi? Ei suinkaan. Lapsen pituus riippuu monista tekijöistä – kuten perimästä, ravinnosta ja ympäristöstä – eikä hän tule kasvamaan pidemmäksi olemalla toistuvasti kuumeessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.