Teini-ikäisten nomofobia eli eroahdistus matkapuhelimesta
Nomofobia on fobia, jossa henkilö pelkää matkapuhelimesta erossa olemista. Vaikka vaivasta kärsii useimmiten teini, kukaan ei ole sille immuuni. Brittitutkimuksen mukaan jopa 73 % ihmisistä joutuu paniikinomaiseen tilaan joutuessaan olemaan erossa matkapuhelimestaan. Tutkijat pyrkivät selvittämään, mikä nomofobiaa aiheuttaa, ja millaisia hoitokeinojan ongelman lievittämiseksi on. Nomofobia voi pahimmillaan aiheuttaa vakavaa haittaa ihmisen henkiselle terveydelle.
Teini-ikäisten nomofobia
Asuuko kotonasi teini-ikäinen, joka ei pysty lopettamaan puhelimensa katselemista ja näppäilyä? Ahdistuuko hän ollessaan erossa mobiililaitteesta ja selaako hän jatkuvasti sosiaalisen median kanavia? Jos vastaus on kyllä, nuori saattaa kärsiä nomofobiasta. Suurimmassa sairastumisriskissä oleva ikäryhmä on 12-23-vuotiaat. Kyseinen sukupolvi syntyi maailmaan, jota hallitsevat matkapuhelimet ja muut mobiililaitteet, eivätkä he voi kuvitella elämää ilman älypuhelinta ja internetiä.
Erityisesti teinit-ikäiset ovat alttiita tälle fobialle, ja moni kokee älypuhelimen lähes oman persoonallisuutensa jatkeena. Teini voi olla pakkomielteinen esimerkiksi puhelimen akun loppumisesta ja hermostua jo pelkästä ajatuksesta, että kännykkää ei voi käyttää.
Nomofobian oireet teini-ikäisellä
Vanhempien tulisi kiinnittää huomiota eräisiin käytösmuotoihin ja tarjota nuorelle apuaan, jos hänellä ilmenee nomofobiaa. Tätä varten vanhempien tulee tunnistaa ne oireet, jotka kertovat, että teinin kännykän käyttö on ehkä edennyt normaalia paljon pidemmälle:
- Hän on turhautunut ja jopa epätoivoinen, jos vanhemmat rajoittavat kännykän käyttöä rangaistuksena.
- Teini, jolla on nomofobia, saattaa suuttua, jos verkko tai wifi-yhteys ei olekaan käytettävissä.
- Ylireagoivaa käytöstä, kun akku tyhjenee tai lataaminen ei ole mahdollista.
- Hän katsoo kännykkäänsä pakkomielteisesti viestejä, sosiaalisen median ilmoituksia tai puheluita odottaessaan.
- Hän ei laita puhelinta pois päältä nukkumaan mennessään tai nukkuu sen vierellään.
- Nämä teinit eivät pysty nauttimaan vapaa-ajastaan ilman kännykkää lähettyvillä.
Kuka on suurimmassa vaarassa?
Tutkijoiden mielestä jopa 70 % nuorista ovat riippuvaisia mobiililaitteistaan. Nomofobiaa ilmenee tyypillisesti teini-iässä, jolloin nuori etsii hyväksyntää sosiaalisista ryhmistä ja haluaa kovasti tuntea kuuluvansa joukkoon. Asiantuntijoiden mukaan tytöt ja nuoret naiset kärsivät useammin nomofobiasta kuin pojat tai miehet. Syynä tähän vaikuttaa olevan se, että teinitytöt muodostavat voimakkaita yhteyksiä ystäviinsä puhelimen kautta. Nuorilla naisilla on myös voimakas tarve saada osoituksia siitä, että heistä pidetään. Kaikki tämä voi asettaa heidät alttiimmiksi kännykkäriippuvuudelle.
Nomofobian vaarat
Nomofobiasta kärsivän nuoren elämän keskiössä ovat mobiililaitteet. Psykologit varoittavat, että tämä voi johtaa siihen, että nuoren sosiaalinen elämä ajautuu tilaan, jossa tämä ilmaisee ainoastaan viestien ja emojien kautta. Tällainen kommunikointi on huono korvike kasvotusten tapahtuville kohtaamisille. Matkapuhelinriippuvuus tekee toisen ihmisen tapaamisen kasvotusten huomattavasti vaikeammaksi.
Nomofobian seuraukset
Liiallinen pelko mobiililaitteesta erossa olosta voi altistaa teinin seuraaville ongelmille:
- Vaikeasti hallittava riippuvuus
- Unettomuus, sillä jatkuva viestien ja ilmoitusten tarkistaminen häiritsee normaalia unirytmiä
- Jatkuva ahdistuneisuus
- Heikko koulumenestys
- Itsetunnon heikkeneminen
- Mobiililaitteen ulkopuolella tapahtuvat aktiviteetit voivat vaikuttaa tylsiltä
- Nuori kokee ongelmia sosiaalisessa elämässä ja suhteiden ylläpitämisessä
5 vinkkiä nomofobian lievittämiseksi
Vaikka asiantuntijalle asiasta puhuminen onkin paras ratkaisu, vanhemmat ja lapset voivat tehdä yhdessä töitä riippuvuuden vähentämiseksi:
- Pysyttely kännykästä erossa kotona oltaessa. Sen jättäminen toiseen huoneeseen.
- Puhelimen laittaminen pois päältä yöllä ja sen jättäminen makuuhuoneen ulkopuolelle.
- Kävelylle meneminen ilman puhelinta. Näin voidaan tottua siihen, että laite ei aina ole mukana.
- Kaikkien niiden sovellusten poistaminen, jotka vaativat jatkuvaa huomiota. Näihin voivat kuulua pelit tai riippuvaisuutta aiheuttavat sosiaaliset verkostot.
- Rajoitetumman käyttösopimuksen valitseminen, jotta puhelinta käytettäisiin vähemmän.
- Jos nämä muutokset eivät oikein onnistu, on tarjolla myös sovelluksia. Ne on suunniteltu sen edistämiseksi, että ihminen pysyy keskittyneenä tehtäviinsä ilman puhelimen kyttöä. Eräs sovellus saa “puun kasvamaan”, kun puhelinta ei käytetä 15, 30 tai 60 minuuttin aikana – mitä enemmän puita kasvaa virtuaalipuutarhaan, sen parempi mieli!
Nomofobia on riippuvuutta teknologiasta. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että ongelmasta voidaan päästä eroon. Omistautumisella, kärsivällisyydellä ja tahdonvoimalla ihminen voi jättää taakseen kännykkäriippuvuutensa ennen kuin siitä tulee vakava ongelma. Terveydenhoidon ammattilaiset pystyvät suosittelemaan terapiamuotoja, jotka on tarkoitettu tällaisen käytöksen muokkaamiseksi ja tämän tyyppisen ahdistuneisuushäiriön hoitoon.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Aguirre, A. P. (2013). Nomofobia: la pandemia del siglo XXI. Revista de Salud Mental.
- Barrios-Borjas, D. A., Bejar-Ramos, V. A., & Cauchos-Mora, V. S. (2017). Uso excesivo de Smartphones/teléfonos celulares: Phubbing y Nomofobia. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 55(3), 205-206. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-92272017000300205&script=sci_arttext&tlng=en
- Martínez, L. (2014). ¿Qué es la nomofobia? Muy Interesante.
- Martínez, V. G. (2014). Nomofilia Vs. Nomofobia, Irrupción Del Teléfono Móvil En Las Dimensiones De Vida De Los Jóvenes. Un Tema Pendiente Para Los Estudios En Comunicación| Nomofobia Vs. Nomofobia, Disturbing Mobile Phone in the dimensions of life of young people. A pending issue for Studies in Communication. Razón y palabra, 18(1_86), 682-696. http://revistarazonypalabra.org/index.php/ryp/article/view/338
- Olivares, P. (2014). Nomofobia: esclavos del móvil. Efesalud.