5 vinkkiä, joiden avulla nauttia lapsen murrosiästä
Teini-ikä tuo mukanaan suuria fyysisiä ja henkisiä muutoksia, ja jokainen tämän päivän aikuinen todennäköisesti muistaa edelleen minkälaista kamppailua teinivuodet pahimmillaan saattoivat olla. Omien kokemustensa perusteella moni vanhempi odottaa kauhulla oman lapsensa kasvamista teini-ikäiseksi. Onko vanhempien mahdollista nauttia lapsen murrosiästä vai ovatko jälkikasvun teinivuodet pelkkää päivästä toiseen selviämistä?
Teini-iässä ihmisen elämä muuttuu täysin, ja kaikki ne asiat, jotka lapsi aikaisemmin tunsi, muuttavat muotoaan. Nuori alkaa nähdä maailman uudella tavalla ja reagoi toisinaan tuntemattomaan vastahakoisesti ja jopa vihamielisesti. Hyvin valmistautumisella on iso rooli siinä, että lapsen teinivuodet ovat miellyttävä ja positiivinen kokemus ennen kaikkea nuorelle itselleen, mutta myös hänen vanhemmilleen.
Muista aina, että sinä olet perheen aikuinen. Vanhempana on sinun tehtäväsi auttaa lastasi itsenäistymään. On totta, että voisi olla helpompaa olla lapsen ystävä kuin vanhempi, mutta se ei ole sitä, mitä nuori tarvitsee. Hän tarvii ohjaustasi, tukeasi, rakkauttasi ja myös sääntöjä ja rajoja.
Kuinka nauttia lapsen murrosiästä?
1. Pysy rauhallisena myös epäsuotuisissa tilanteissa
Mitään ongelmaa ei pystytä ratkaisemaan asianmukaisesti, jos stressi hallitsee tilannetta. Parasta on, että sekä sinä että nuori astutte hetkeksi syrjään tilanteesta, hengitätte syvään ja keskustelette vasta sen jälkeen. Aikuisena on sinun tehtäväsi toimia järkevästi ja rauhallisesti tilanteessa kuin tilanteessa.
2. Puhu vähemmän ja kuuntele enemmän
Jokainen meistä haluaa tulla kunnioitetuksi ja kuulluksi, ja tämä pätee tietysti myös murrosikäiseen nuoreen. Ole vanhempi, joka on aina valmis kuuntelemaan ja antamaan neuvoja tarvittaessa. Tämä ei tarkoita, että sinun täytyy olla kaikesta samaa mieltä lapsesi kanssa – tärkeintä on, että kuuntelet keskeyttämättä ja tuomitsematta.
3. Kunnioita nuoren rajoja ja yksityisyyttä
Yksi suurimmista teinin vanhempien kohtaamista haasteista on nuoren rajojen kunnioittaminen. Lapsen kasvaessa myös hän autonomian ja yksityisyyden tarpeensa kasvaa. Jotta nuoren arviointikyky kehittyy, hänen täytyy saada kokea erilaisia kokemuksia ja mahdollisuuksia – ja myös tehdä virheitä.
4. Järjestä aktiviteetteja, joista koko perhe nauttii
Perheen yhteinen aika on tärkeää, vaikka teini-ikäinen usein viettäisikin mieluummin aikaa ystäviensä kuin vanhempiensa seurassa. Järjestä säännöllisesti perheellenne yhteistä tekemistä, olipa kyse sitten pyöräilylenkistä, ravintolaillallisesta tai vaikka rennosta elokuvaillasta kotona. Näinä yhteisinä hetkinä jokaisen perheenjäsenen on hyvä asettaa älypuhelimensa ja muut elektroniset laitteet sivuun ja nauttia läheisten seurasta.
5. Myönnä virheesi
Vanhempana haluat olla lapsesi roolimalli, mutta hyvänä esimerkkinä toimiminen ei tarkoita jatkuvaa täydellisyyteen pyrkimistä, vaan siihen kuuluu myös omien virheiden myöntäminen. Sinäkin olet vain ihminen, jolla on oikeus on toisinaan väärässä. Sinulla on kuitenkin myös velvollisuus pyytää anteeksi, jos olet loukannut toista.
Osoita lapsellesi käytökselläsi, että ette ole hänen kanssaan kovinkaan erilaisia ja että sinäkin opit jatkuvasti uutta. Kerro ja näytä, että voit auttaa ja tukea nuorta kertyneen kokemuksesi ansiosta.
Muutama käytännön vinkki vanhemmille
- Pyri ylläpitämään hyvää suhdetta lapsesi ystäviin. Tutustu heihin ja anna heidän viettää aikaa kotonanne. Näin paitsi tiedät, keiden kanssa lapsesi viettää aikaa, saat myös yhden aiheen lisää keskusteluihin nuoren kanssa.
- Harrasta yhdessä lapsesi kanssa tai pyri löytämään yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Kyseessä voi olla tietty urheilulaji, taideharrastus tai mikä tahansa muu aktiviteetti, joka motivoi nuorta. Yhteinen harrastus on täydellinen tekosyy viettää enemmän aikaa lapsen kanssa.
- Muista kysyä, miten lapsesi päivä sujui, ja kerro hänelle omasta päivästäsi. Pienet yksityiskohdat voivat tehdä ison eron ja rakentaa luottamusta ja keskustelua.
- Älä mene koskaan nukkumaan toivottamatta lapsellesi hyvää yötä. Voit käyttää joka ilta pienen hetken juttelemalla nuoren kanssa ja varmistamalla, ettei mikään asia vaivaa hänen mieltään.
- Kerro nuorelle anekdootteja hänen suvustaan ja jaa itse nuoruudessasi kokemiasi asioita hänen kanssaan. Tällaiset asiat voivat saada hänet tuntemaan, että hän on osa – ja tärkeä osa – isompaa kokonaisuutta.
- Varmista, että syötte päivittäin perheen kesken vähintään yhden yhteisen aterian, olipa se sitten aamiainen tai päivällinen.
Kuten näet, pienet asiat ovat tärkeitä, kun on kyse lapsen murrosiästä selviytymisestä. Vaikka lapsen teini-ikä voi tuoda mukanaan valitettavaa vastakkainasettelua, kodin ei tarvitse olla jatkuva taistelukenttä. Muista kommunikaatio ja vuoropuhelu, yhteistyö, kurinalaisuus ja ymmärrys, ja selviätte teinivuosista suuremmitta ongelmitta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ceballos, G. C. (2013). Tus hijos adolescentes (Vol. 35). Palabra.
- Rosado, Y. (2013). ¡ Renuncio! Tengo un hijo adolescente,¡ y no sé qué hacer!: Guía para que tú y tus hijos disfruten de su adolescencia. Aguilar.
- De La Niñez, C. (2008). Adolescencia. Plan de Pro-tección Integral a la niñez y adolescencia del cantón Cuenca, 2010. http://www.cpccs.gob.ec/wp-content/uploads/2016/02/1545641.pdf
- Berger, K. S. (2007). Psicología del Desarrollo. Infancia y adolescencia. Ed. Médica Panamericana.