Millaisia oireita ovulaatio voi aiheuttaa?
Jokaisen naisen keho on yksilöllinen ja reagoi omalla tavallaan hormonaalisiin muutoksiin, kuten ovulaatioon. Siinä missä toinen ei huomaa ovulaatiota mitenkään, toinen kärsii ovulaation aikana erilaisista oireista. Tänään puhumme siitä, mitä ovulaation aikana tapahtuu ja millaisia oireita ovulaatio voi aiheuttaa.
Mitä ovulaatio tarkoittaa?
Ovulaatio tarkoittaa munasolun irtoamista munasarjasta, mikä tapahtuu tyypillisesti 12-14 päivää ennen kuukautisten alkamista. Oikeasta ja vasemmasta munasarjasta irtoa vuorotellen kypsä munasolu, joka kulkeutuu munanjohtimeen, jossa siittiöt voivat hedelmöittää sen. Samaan aikaan kohdun limakalvo paksuuntuu valmistautuessaan ottamaan hedelmöittyneen munasolun vastaan ja ravitakseen sitä. Mikäli munasolu ei hedelmöity, limakalvo poistuu kohdusta kuukautisvuotona.
Joidenkin naisten kuukautiskierto on niin tarkka, että he ovuloivat joka kuukausi täsmälleen samana päivänä. Sitten on heitä, jotka eivät osaa sanoa tarkalleen, milloin ovuloivat, koska ovulaation hetki vaihtelee kuukausittain. Nainen on hedellisimmillään päivä ennen ovulaatiota ja itse ovulaatiopäivänä, mutta tutkimuksissa on todettu, että raskaus voi alkaa jo pa 5-6 päivää ennen ovulaatiota. Jotkut naiset kokevat ovulaation aiheuttamat oireet voimakkaina, kun taas toisilla ovulaatio voi tapahtua huomaamatta. On myös todennäköistä, että moni ovulaatio-oireita kokenut ei ole osannut liittää oireita juuri ovulaatioon.
Millaisia oireita ovulaatio voi aiheuttaa?
1. Päänsärky
Päänsärky on yksi yleisimmistä ovulaation oireista. Ei siis tule murehtia, mikäli koet päänsärkyä, mutta jos päänsärky muuttuu voimakkaaksi, kannattaa konsultoida lääkäriä, jotta hän voi neuvoa oikeanlaisen hoidon kanssa. Päänsärky johtuu naisen elimistössä tapahtuvista hormonaalisista muutoksista. Jotkut naiset kokevat myös kuukautiskierron aikaista migreeniä.
Jos nainen käyttää suun kautta otettavaa ehkäisyvalmistetta, saattaa pääkipu olla voimakkaampaa ja säännöllisempää. Tällaisessa tapauksessa on suositeltavaa kysyä asiasta gynekologilta, joka voi ehdottaa toisenlaista ehkäisymenetelmää. Tämän tyyppiset päänsäryt ovat helposti tunnistettavissa, sillä suurin osa ovulaation aiheuttamista päänsäryistä tuntuu kipuna ainoastaan toisella puolella päätä.
2. Mielialan muutokset
Hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa ailahteluja mielialoissa. Nainen voi kokea monenlaista tunnetta päivän aikana surusta iloon.
3. Muutokset kohdunkaulan vuodossa
Kun nainen ovuloi tai on lähellä ovulaatiota, kohdunkaulalta tuleva vuoto on hyytelömäistä ja läpinäkyvää. Jos tällaista vuotoa esiintyy runsaasti, merkitsee se käynnissä olevaa ovulaatiota.
4. Ruumiinlämmön muutokset
Ennen ovuloimista naisen ruumiinlämpö on hyvin tasainen. Yksi ovulaation oireista voi olla normaalin ruumiinlämmön aleneminen kuukautiskierron alussa ja myöhemmin selkeä ruumiinlämmön kohoaminen. Jos pystyt tarkkailemaan tätä oiretta kuukausittain, opit ennakoimaan sitä, milloin ovulaatiosi tapahtuu.
5. Seksuaalisen halukkuuden lisääntyminen
Seksihalut ja kiihottuminen usein kasvavat ovulaation aikoihin.
6. Emättimen herkkyys ja turvotus
Saatat huomata häpyhuulien hienoista turvotusta sekä kohonnutta herkkyyttä.
7. Vatsakivut
Ovulaation aikaan voi esiintyä erilaisia vatsakipuja.
8. Kivut selän ja munuaisten kohdalla
Ovulaation aikaan saattaa tuntua kramppaavaa kipua alalantiossa, mutta kipu ei yleensä ole kovin voimakasta. Krampit voivat kuitenkin aiheuttaa epämukavaa oloa, ja hyvää asentoa voi olla vaikea löytää seistessä tai istuessa.
9. Ilmavaivojen lisääntyminen
Ovulaatiossa naisen elimistössä kaasujen tuotanto lisääntyy. Tämä voi aiheuttaa epämukavaa oloa sekä kipuja vatsan alueella. Ruokia, kuten palkokasveja, papuja ja herneitä kannattaa tällöin välttää, sillä myös ne voivat edesauttaa kaasujen syntymistä.
Säännöllisen ovulaation muita oireita ovat esimerkiksi:
- Vähäinen verinen vuoto
- Vatsan alueen tulehdus
- Rintojen arkuus
- Haju- ja makuaistin herkistyminen
Markkinoilla on erilaisia ovulaatiotestejä, joilla ovulaatio voidaan varmistaa. Nämä testit toimivat raskaustestien tapaan mittaamalla elimistön hormonipitoisuuksia. Yllä listatut oireet voivat merkitä ovulaation alkamista tai käynnissä olemista, mutta ovulaation varmistaminen onnistuu ainoastaan ovulaatiotestin avulla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cabero Roura, L., & Rodríguez, E. C. (2003). Tratado de ginecología obstetricia y medicina de la reproducción – Tomo I. Editorial Medica Panamericana.
- David Vantman, B., & Margarita Vega, B. (2010). Fisiología reproductiva y cambios evolutivos con la edad de la mujer. Revista médica Clínica Las Condes, 21(3), 348-362. doi:10.1016/s0716-8640(10)70545-9.
- Infantil, I. M. (2020, agosto 24). Todo lo que necesitas saber sobre la ovulación y el embarazo. Recuperado 25 de diciembre de 2021, de Instituto Materno Infantil website: https://www.institutomaternoinfantil.es/todo-lo-que-necesitas-saber-sobre-la-ovulacion-y-el-embarazo/.
- Telfer, N. (2019, abril 25). Dolores de cabeza, migrañas y el ciclo menstrual. Recuperado 25 de diciembre de 2021, de Clue website: https://helloclue.com/es/articulos/ciclo-a-z/dolores-de-cabeza-migranas-y-el-ciclo-menstrual.