Äidin tunteet välittyvät vauvalle
Tässä artikkelissa selitämme, miten ne tunteet, joita koet raskauden aikana, voivat vaikuttaa vauvaasi.
On hyvin tunnettu tosiasia, että raskauden aikana käytetyt huumeet ja alkoholi voivat vahingoittaa vauvaa. Äidin tunteillakin voi kuitenkin olla tietty vaikutus. Riippuen siitä, onko äiti iloinen, surullinen, stressaantunut tai masentunut, hänen tunteensa voivat olla vahingollisia tai hyödyllisiä vauvalle.
Tunteet
Tunteet ovat reaktioita, jotka kuvastavat suhtautumistamme tiettyihin henkilöihin, asioihin, paikkoihin tai tapahtumiin. Nämä psykologiset tilat vaikuttavat vartaloomme. Ne muokkaavat muun muassa keskittymiskykyämme, lisäävät tiettyjä käyttäytymismalleja ja aktivoivat aivojemme hermoratoja, jotka ovat yhteydessä muistiin.
Tämän takia vartalomme usein reagoi alitajuisesti tiettyihin asioihin. Kasvojemme ilmeet muuttuvat, lihaksemme jännittyvät, äänemme muuttuu toisenlaiseksi ja endokriininen järjestelmämme reagoi.
Välittäjäaineiden ja hormonien vapautuminen verenkiertoon aiheuttaa erilaisia tunnetiloja. Välittäjäaineet ja hormonit muuttavat reaktiomme tunteiksi, ja sitä kautta lopulta kieleksi.
Tunteiden tarkoitus on määrittää suhtautumisemme ympäristöön ja työntää meitä tiettyjä ihmisiä, asioita, toimintoja ja ideoita kohti sekä pois toisista asioista.
Tunteemme toimivat synnynnäisten ja opittujen vaikutteiden säilytyspaikkana. Tunteilla on tiettyjä pysyviä piirteitä ja sellaisia piirteitä, jotka voivat vaihdella tiettyjen ihmisten, ihmisryhmien ja kulttuurien mukaan.
Vahingoittavat tunteet raskauden aikana
Stressi
Tutkimus on osoittanut, että raskaana olevan naisen kokema stressi silloin, kun hän väittelee kumppanin kanssa tai todistaa muiden henkilöiden tappelua, tai kun läsnä on fyysistä tai verbaalista vihamielisyyttä, voivat vaikuttaa negatiivisesti syntymättömän lapsen henkiseen kehitykseen. Tämä saattaa johtaa lapsen stressaantumiseen.
Huomasimme, että jos naisella on kumppani, joka kohtelee häntä huonosti henkisesti raskauden aikana, lapsen kehitys voi vaarantua. Vanhempien keskinäisellä suhteella on tärkeä rooli lapsen aivojen kehityksen kannalta.
Vivette Glover (Tutkija, Lontoon Imperial College)
Hermojännitys
Tunteet, joita välität raskauden aikana, saattavat vaikuttaa vauvaasi. Esimerkiksi uupuneilla äideillä on uupuneita lapsia. Samalla periaatteella sikiön kehitys voi kärsiä, jos äidillä on korkea hermojännite.
Olosuhteet kohdussa muovaavat vauvan kehittymistä. Äidin kokema liiallinen stressi altistaa vauvan erilaisille sairauksille ja häiriöille.
Pathik Wadhwa (Kentuckyn yliopiston lääketieteellinen tiedekunta)
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ylikuormitetut äidit synnyttävät ennen laskettua aikaa. Tutkimukset korostavat, että “rentoutumisharjoitukset voivat parantaa jännittyneiden raskaana olevien naisten verenpainetta, mikä luo terveemmät olosuhteet kohtuun.”
Ahdistus
Äidin ahdistuneisuus voi vaikuttaa lapsen älykkyysosamäärään. Tämä voi johtaa mielenterveyden häiriöihin, hyperaktiivisuuteen ja keskittymiskyvyn häiriöihin, kuten ADHD:en.
Negatiiviset tunteet raskauden aikana saavat äidin vartalon tuottamaan hormonia nimeltä kortikoliberiini. Aivolisäke erittää toista hormonia, joka tunnetaan nimellä kortikotropiini, ja se käskee lisämunuaisia vapauttamaan kortisolia, mikä laittaa äidin kehon hälytystilaan.
Kortisoli on myrkyllistä sikiölle, ja jos kortisolitaso on korkea, kortisolia voi välittyä istukan suojaavan kerroksen läpi vauvaan. Kortisoli viestii vauvalle, että se on vaarassa ja sen pitää reagoida.
Tämän takia jotkut vauvat itkevät enemmän, stressaantuvat helpommin ja kokevat usein ahdistusta. Äidin ahdistuneisuus muovaa myös hänen verenkiertoaan, mikä johtaa siihen, että vauvan verenkiertoon päätyy vähemmän äidin verta, ja tämä vaarantaa vauvan älyllisen kehityksen.
Positiiviset tunteet
Positiiviset tunteet raskauden aikana antavat vauvalle pysyvän suojan. Mitä enemmän onnellisuutta ja harmoniaa kotonasi on, sitä onnellisemmaksi ja tervetulleemmaksi vauvasi tuntee itsensä.
Ympärilläsi olevat ihmiset voivat inspiroida toivoa, luottamusta, uskoa ja turvallisuudentunnetta – stimuloivia tekijöitä, jotka ovat hyväksi vauvan tunteiden kehitykselle ja mielenterveydelle.
Näiden asioiden lisäksi on hyvin tärkeää muistaa hymyillä. Aivan oikeasti! Hymyllä on suuri merkitys, ja sillä on vaikutus sekä vastanottajaan että hymyilijään.
Kiltti hymy voi jopa hillitä ahdistusta. Se auttaa päästämään höyryt pihalle ikään kuin höyrykattilan venttiilinä. Jos olemme jäykkiä tai turhautuneita, hymyileminen voi auttaa meitä vähentämään jännittyneisyyttä ja pääsemään turhautuneisuudesta yli.
Tunteet, joita välität vauvallesi, voivat olla vahingollisia, mutta ne voivat myös vaikuttaa positiivisella tavalla. Tunteet ovat sellainen asia, jossa kaikki perheenjäsenet voivat olla vauvalle hyödyksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Maldonado-Durán, M., Sauceda-García, J. M., & Lartigue, T. (2008). Cambios fisiológicos y emocionales durante el embarazo normal y la conducta del feto. Perinatología y Reproducción Humana, 22(1), 5-14. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=21076
- Guarino, L. (2010). Sensibilidad emocional, afrontamiento, salud y calidad de vida percibida durante el embarazo. Psicología y Salud, 20(2), 179-188. https://psicologiaysalud.uv.mx/index.php/psicysalud/article/view/600