7 syytä käyttää tukivyötä raskauden aikana
Raskausaika on yleensä monella tapaa ihana vaihe, mutta valitettavasti se tuo usein mukanaan myös tiettyjä epämukavia asioita ja oireita, kuten selkä- ja liitoskipuja. Näistä molempiin – ja moneen muuhunkin vaivaan – apu voi löytyä hyvästä tukivyöstä. Alla jaamme seitsemän hyvää syytä käyttää tukivyötä raskauden aikana.
7 syytä käyttää tukivyötä raskauden aikana
- Hyvä tukivyö lievittää ylä- ja alaselän kipuja. Selkäkipu on yksi yleisimmistä vaivoista raskauden aikana. Tukivyö on yksinkertainen ratkaisu, joka saa odottavan äidin tuntemaan olonsa paremmaksi. Tukivyöstä on usein apua myös liitoskipuihin.
- Tukivyö auttaa tukemaan selkäydintä ja parantaa selän asentoa. Hyvän asennon ylläpitäminen on usein vaikeaa raskauden aikana, ja tukivyön käyttö auttaa parantamaan ryhtiä ja pitämään selkärangan oikeassa asennossa kehon kokemista muutoksista huolimatta.
- Tukivyö vähentää kohdun ja lapsen lantion alueelle aiheuttamaa painetta. Kasvavan lapsen lantioon aiheuttama paine voi tuntua todella epämukavalta, mutta onneksi tukivyö voi auttaa vähentämään tätä painetta.
- Tukivyö mukautuu naisen muuttuvaan kehoon ja kasvavaan vatsaan. Tämä kuitenkin vaatii sen, että nainen hankkii juuri itselleen oikean kokoisen ja muotoisen vyön.
- Tukivyö tukee vatsaa ja selkää ja tekee näin odottavan äidin olon huomattavasti mukavammaksi.
- Hyvä tukivyö on helppo pukea ja riisua. Kannattaa valita esimerkiksi tukivyö, jossa on takana kunnollinen tarranauha, joka paitsi helpottaa vyön pukemista, myös antaa siihen säätövaraa vatsan kasvaessa.
- Hyvä tukivyö mukautuu kaikkiin naisen liikkeisiin. Vyötä knnattaa ehdottomasti kokeilla päälle ennen ostopäätöstä, jotta tulee valinneeksi juuri itselleen sopivan mallin ja koon.
“Lapsen saaminen on epäilemättä kaunein teko, jonka kaksi ihmistä voi tehdä.”
– Tuntematon
Suosituksia tukivyön käyttöön raskauden aikana
Tukivyötä käytettäessä raskauden aikana on syytä muistaa muutamia suosituksia:
- Tukivyön käyttö kannattaa aloittaa 25.-30. raskausviikon tienoilla. Tämä on vaihe, jossa suurin osa odottavista äideistä alkaa kokea epämukavuutta.
- Käytettävän tukivyön tulee olla oikean kokoinen. Vyö mukautuu naisen kehon muutoksiin, mutta vain, jos se on käyttäjälleen sopiva.
- Tukivyön tulee olla joustava, sillä odottavan äidin keho muuttuu jatkuvasti raskauden edetessä, minkä lisäksi hänen täytyy pystyä liikkumaan normaalisti myös käyttäessään vyötä.
- Tukivyö ei saa olla liian tiukka. Sen ei ole tarkoitus saada naista vaikuttamaan hoikemmalta, vaan tukea selkää ja kasvavaa vatsaa. Ennen ostopäätöstä kannattaa varmistaa, että tukivyön kanssa on helppo liikkua, istua ja hengittää.
- Tukivyö ei saa painaa vatsaa liikaa. Liika paine voi aiheuttaa verenkiertohäiriöitä, pahoinvointia, huimausta ja äärimmäisissä tapauksissa jopa pyörtymisen.
- Tukivyö tulee olla helppo pukea ja riisua.
Tukivyön käyttö raskauden jälkeen
Tukivyön käyttöä ei välttämättä tarvitse lopettaa lapsen synnyttyä, sillä siitä on erilaisia hyötyjä myös raskauden jälkeen:
- Iho venyy ja löystyy raskauden aikana, ja tukivyö voi auttaa palauttamaan sen kiinteyden.
- Raskauden aikana tietyt sisäelimet liikkuvat normaaleilta paikoiltaan tehdäkseen tilaa kasvavalle kohdulle. Tukivyön käyttö raskauden jälkeen nopeuttaa näiden elinten palaamista paikoilleen.
- Tukivyö tukee selkää ja parantaa näin ryhtiä. Vastasyntyneen kanssa äiti joutuu jatkuvasti kumartelemaan ja nostelemaan, ja tukivyö antaa tällöin hyvän tuen keholle.
- Tukivyö voi auttaa vatsaa palautumaan entiseen muotoonsa ja kokoonsa.
- Moni tuore äiti tuntee epävarmuutta tai epämukavuutta omassa kehossaan synnytyksen jälkeen. Vaatteet istuvat paremmin tukivyötä käytettäessä.
- Tukivyö saa takapuolen näyttämään paremmalta.
- Tukivyön käyttö synnytyksen jälkeen auttaa vähentämään selkäkipuja ja pitämään selän suorassa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cakmak B, Inanir A, Nacar MC, Filiz B. The effect of maternity support belts on postural balance in pregnancy. PM R. 2014 Jul;6(7):624-8.
- Flack NA, Hay-Smith EJ, Stringer MD, Gray AR, Woodley SJ. Adherence, tolerance and effectiveness of two different pelvic support belts as a treatment for pregnancy-related symphyseal pain – a pilot randomized trial. BMC Pregnancy Childbirth. 2015 Feb 15;15:36.
- Kalus SM, Kornman LH, Quinlivan JA. Managing back pain in pregnancy using a support garment: a randomised trial. BJOG. 2008 Jan;115(1):68-75.
- Quintero Rodriguez C, Troynikov O. The Effect of Maternity Support Garments on Alleviation of Pains and Discomforts during Pregnancy: A Systematic Review. J Pregnancy. 2019 Aug 1;2019:2163790.
- Liddle SD, Pennick V. Interventions for preventing and treating low-back and pelvic pain during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep 30;2015(9):CD001139.
- Mens JM, Damen L, Snijders CJ, Stam HJ. The mechanical effect of a pelvic belt in patients with pregnancy-related pelvic pain. Clin Biomech (Bristol, Avon). 2006 Feb;21(2):122-7.
- Wang SM, Dezinno P, Maranets I, Berman MR, Caldwell-Andrews AA, Kain ZN. Low back pain during pregnancy: prevalence, risk factors, and outcomes. Obstet Gynecol. 2004 Jul;104(1):65-70.