Äänilelut edistävät lapsen kehitystä - Äitiyden Ihme
 

Äänilelut edistävät lapsen kehitystä

Äänilelut kuuluvat lasten ehdottomiin suosikkeihin, ja ne saavat pienet nauramaan, laulamaan ja tanssimaan. Tämän lisäksi ne myös stimuloivat oppimista ja aivojen kehitystä.
Äänilelut edistävät lapsen kehitystä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Naí Botello

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Äänilelut ovat monen lapsen suosikkileluja, ja hauskuuden lisäksi niiden etuna ovat myös niiden aisteja stimuloivat ja aivojen kehitystä tukevat ominaisuudet. Tällaiset lelut ovat nykyisin hyvin suosittuja, mutta itse asiassa vastaavia välineitä on käytetty jo pitkään lasten huomion kiinnittämiseksi. Esimerkiksi helistin on tämän tyyppinen lelu, joten kyse ei ole uudesta ideasta.

Markkinoilla on monenlaisia leluja, jotka mahdollistavat musiikin olevan osa lapsen leikkikokemusta. Kaikille eri ikäluokille ja erilaisille mieltymyksille on vaihtoehtoja. Jotkut lelut esimerkiksi soittavat ja näyttävät melodioita ja sanoja, kun taas toisissa on äänen tahtiin vilkkuvia valoja.

Asiantuntijat suosittelevat äänileluja lapsen oppimisen edistämiseksi. Jos siis perheeseenne odotetaan lasta tai olet jo pienen lapsen vanhempi, suosittelemme hankkimaan muutaman tällaisen lelun lapselle. Seuraavaksi kerromme tarkemmin, mitä hyötyjä äänileluista on lapsen kehitykselle.

Äänilelut ja niiden hyödyt lapsen kehitykselle

Yleisesti ottaen äänilelut tarjoavat muutakin kuin vain viihdykettä. Tutkimusten mukaan äänilelut ovat tärkeässä asemassa lapsen aivojen, aistien ja motoriikan kehityksen kannalta.

Ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana vauvan mieli ja aistit toimivat sienen lailla, imien itseensä kaiken ympäriltä saatavan tiedon. Tiedon tämä omaksuminen tapahtuu nopeasti ja luonnollisella tavalla.

Kehitystä edistäviä leluja valmistavat yritykset kehittävät usein tuotteensa lastenpsykologian määrittämiä ohjeita noudattaen. Tavoitteena on stimuloida lapsen keskittymistä ja oppimista mahdollisimman hyvin.

Äänilelujen hyötyjä ovat etenkin seuraavat:

  • Lapsen valppauden ylläpitäminen stimuloimalla häntä äänen avulla.
  • Lapsen kannustaminen tutkimaan ympäristöään ja keskittymään niihin alueisiin, joista kuuluu ääntä.
  • Lapsen muistin harjoittaminen, jotta lapsi pystyy tunnistamaan ja myös toistamaan melodioita.
  • Assosiatiivisen oppimisen lisääminen.
Äänilelut edistävät lapsen kehitystä

Eri tyyppisiä äänileluja

Markkinoilla on valtava määrä erilaisia ääniä tuottavia leluja, ja alla esitellyt neljä tyyppiä ovat näistä vain muutamia esimerkkejä.

Mobilet

Musiikkimobilet ovat kuin perinteisiä kattoon tai pinnasänkyyn kiinnitettäviä mobileja, mutta ne tuottavat lasta rauhoittavaa ääntä. Näin mobile stimuloi sekä lapsen näkö- että kuuloaistia. Lapsi tuntee olonsa onnellisemmaksi ja rauhallisemmaksi kuullessaan pehmeitä melodioita. Nämä melodiat yhdistettynä miellyttäviin hahmoihin saavat vauvan nopeasti uneen.

Tutkimusten mukaan äänilelut ovat tärkeässä asemassa lapsen aivojen, aistien ja motoriikan kehityksen kannalta.

Ääntä tuottavat keinuistuimet

Kuten mainitsimme, äänilelut ovat loistavia välineitä lapsen muistin ja assosiatiivisen oppimisen edistämiseksi. Keinuistuimet, joista lähtee ääntä, ovat ensinnäkin äärimmäisen tehokkaita vauvan rentouttamiseksi ja viihdyttämiseksi. Ne myös opettavat pienelle, että kun vanhempi asettaa hänet istuimeen, on aika rauhoittua.

Musiikkia tuottavat pehmolelut

Ääntä tai musiikkia tuottavat pehmolelut ovat hyvin suosittuja alle 6-vuotiaiden lasten keskuudessa. Näistä lähtee ääntä silloin, kun lapsi halaa tai painaa niitä. Ensinnäkin lapsi pystyy näin kuuntelemaan suosikkilaulujaan jatkuvasti, mutta nämä lelut myös yhdistävät musiikin tuottaman hauskuuden ja onnellisuuden tunteen suloisen pehmolelun tarjoamaan mukavaan oloon.

Äänilelut edistävät lapsen kehitystä

Lelusoittimet

Musiikkia rakastavalle lapselle kannattaa hankkia leikkisoitin, kuten piano, kitara, rummut tai tamburiini. Näitä soitinten miniversioita on tarjolla kaikenikäisille lapsille.

Nuorimmille voidaan valita yksinkertainen malli, jossa on vain muutama kosketin ja väri. Näistä leluista lapsi kuulee sävelasteikon tai muutamia säveliä. Vanhemmille lapsille voidaan valita oikeiden soittimien pienempiä versioita. Näissä on samat ominaisuudet ja osat kuin varsinaisissa soittimissa.

Vanhempien on hyvä tietää, että jatkuva kontakti musiikkiin on hyödyksi lapselle. Tutkijoiden mukaan altistuminen musiikille mahdollistaa lapsen oppimispotentiaalin maksimoinnin koskien monimutkaisia ilmiöitä, kuten matematiikkaa ja motorista kehitystä. Lisäksi musiikin suurena hyötynä on se, että se on lapselle hyvä keino itseilmaisuun ja omien tunteiden esille tuomiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.