Vauvan kehitys kohdussa - kuukausi kerrallaan - Äitiyden Ihme
 

Vauvan kehitys kohdussa - kuukausi kerrallaan

Vauvan kehitys kohdussa - kuukausi kerrallaan

Viimeisin päivitys: 28 kesäkuuta, 2018

 

Vauvan kehitys kohdussa on todella ihmeellistä. Vaikka suurin osa muutoksista tapahtuukin niin, ettet itse niitä huomaa, kaikki muutokset ovat mukana varmistamassa, että kaikki elintärkeät prosessit tekevät tehtävänsä, jotta sikiösi voi kasvaa loppuun asti.

Joka kuukausi vauvallesi kehittyy uusia fysiologisia rakenteita. Tärkeitä muutoksia voi tapahtua jopa viikoittain.

Vauvan raskausviikkoiän laskemiseksi raskauden ajatellaan alkavan kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä. Kierron ensimmäisillä viikoilla on väliä, vaikka et olisi oikeasti vielä raskaana.

Raskaus: elämän ihme

Tavallinen raskausaika kestää 37-41 viikkoa tai noin yhdeksän ja puoli kuukautta. Jos olet raskaana tai suunnittelet perheenlisäystä lähiaikoina, mikset ottaisi selvää vauvan kehitysvaiheista kohdussa – kuukausi kerrallaan?

Ensimmäinen kuukausi

Ensimmäisen kahden viikon aikana kuukautiskierron alun ja ovulaation välissä, vauvasi ei ole vielä alkanut kehittyä. Prosessi on kuitenkin jo aluillaan.

Hedelmöitys tapahtuu ensimmäisen kuukauden aikana, jolloin tsygootti matkaa kohtuun munanjohtimien kautta.

Tsygootti sisältää jo kaiken tiedon, mitä täysin kehittyneen vauvan muodostamiseksi tarvitaan. Tätä varten sen on kuitenkin kehityttävä ensin alkiorakkulaksi ja siitä alkioksi.

Sillä välin äidin keho valmistautuu suojaamaan sikiötä sen kehityksen aikana kohdussa.

Toinen kuukausi

Toinen kuukausi alkaa raskauden viidennen viikon aikana. Tästä alkaa alkiovaihe. Tässä vaiheessa kehittyvät kaikki tärkeimmät rakenteet, jotka myöhemmin tukevat kaikkia elintärkeitä elimiä.

Tämän kuukauden aikana suurin osa solujakautumisesta on jo tapahtunut. Tämä tarkoittaa sitä, että solut alkavat erikoistua eri käyttötarkoituksia varten. Esimerkiksi hermosolut sekä suurin osa verisoluista kehittyvät tässä vaiheessa.

Nämä rakenteet ovat myös kehitysvaiheessa:

  • Aivot
  • Selkäranka
  • Sydän
  • Ruoansulatusjärjestelmä
  • Ulkoiset piirteet

Kolmas kuukausi

Kolmannen kuun aikana vauvan kehitys kohdussa on jo pitkällä

Voimme laskea kolmannen kuukauden kuudennesta yhdeksänteen raskausviikkoon. Tässä vaiheessa muutokset ovat vielä selkeämpiä. Kädet ja jalat alkavat muodostua, kuten myös kudokset, jotka myöhemmin muuttuvat luuksi.

Monissa tapauksissa tämän kuukauden loppuun mennessä ylä- ja alaraajat ovat jo kasvaneet ja sormet ovat alkaneet muodostua.

Muita muutoksia ovat:

  • Sydämensyke alkaa tasaantua
  • Veri alkaa kiertää tärkeimpien verisuonien läpi
  • Silmät ja korvat alkavat vähitellen muodostua
  • Keuhkot ovat alkaneet muodostua
  • Kudoksessa, josta myöhemmin tulee vauvan kallo, on nähtävissä joitakin hermoja

Neljäs kuukausi

Tässä vaiheessa suurin osa elimistä on jo muodostunut ja ne kasvavat vauhdilla. Tästä syystä me alamme tässä vaiheessa puhumaan sikiöstä alkion sijaan. Lisäksi tästä hetkestä eteenpäin kasvojenpiirteet tarkentuvat.

Nämä jatkavat kehittymistä kohdussa:

  • Kyynärpäät
  • Nännit
  • Varpaat
  • Hiustupit
  • Silmäluomet
  • Korvat

Viides kuukausi

Vaikka sikiö on jo pitkälle kehittynyt, sen pää on edelleen isompi kuin loput sen vartalosta ja sen iho on melkein läpinäkyvä. Vaikka sen silmäluomet ovat muodostuneet, ne pysyvät kiinni 28. raskausviikkoon asti.

Muita kehittyviä piirteitä ovat:

  • Hampaita tukevien luurakenteiden ilmestyminen
  • Tarkentuneet kasvonpiirteet
  • Piirteitä sukuelimien muodostumisesta
  • Kynnet alkavat kasvaa
  • Maksa alkaa tuottaa punasoluja

Kuudes kuukausi

Vauvan kehitys kohdussa on jo todella pitkällä kuuden kuukauden jälkeen

Vaikka tässä vaiheessa vauvasi on täysin kehittynyt, sen iho on edelleen läpikuultava. Vauvan pää on todella hienojen karvojen peitossa: tätä karvaa kutsutaan lanugoksi. Samalla vauvan lihakset ja luut tulevat yhä vahvemmiksi.

Tässä vaiheessa vauvasi liikkuu jo ympäriinsä, venyttelee ja alkaa harjoitella imetyksen vaatimia liikkeitä. Siitä tulee yhä aktiivisempi, sillä se kuulee ja reagoi ärsykkeisiin. Vauvan sydämensykettä voi myös seurata stetoskoopilla.

Seitsemäs kuukausi

Seitsemänteen kuukauteen mennessä vauvan silmät ovat täysin muodostuneet ja suolistossa on ensimmäistä kertaa materiaa. Vaikka ilmakuplia saattaakin muodostua keuhkoissa, ne eivät vielä ole tarpeeksi kehittyneet hengittämään kohdun ulkopuolella.

Kahdeksas kuukausi

Kahdeksantena kuukautena sikiön keuhkot kehittyvät vielä. Tämä prosessi on aika monimutkainen, vaikkakin tässä vaiheessa hengitys on jo säännöllistä. Keuhkot kuitenkin kasvavat vielä ja keräävät rasvaa ympärilleen. Luut ovat täysin kehittyneet, joskin todella pehmeät.

Tässä vaiheessa sikiö valmistautuu imemään itseensä ja varastoimaan useita ravinteita, pääasiassa fosforia, rautaa ja kalsiumia.

Yhdeksäs kuukausi

Raskausaika on nyt 34. ja 40. viikon välissä. Tässä vaiheessa sikiö voi jo painaa jopa kaksi ja puoli kiloa. Se saattaa silti kasva vielä enemmän, muttei paljoa. Rasva, jota lapsi on kerännyt ihonsa alle, aiheuttaa sen, ettei lapsi ole enää niin ryppyinen.

Lisäksi kaikki elimet ovat täysin kehittyneet lihasten ja luiden lisäksi. Lanugoa, joka aikaisemmin peitti vauvan kehon, löytyy enää lapaluilta ja käsivarsista, jossa se on tiheämpää.

Vauva on ollut kohdussa jo 38 kuukautta hedelmöityksestä, joten se saattaa syntyä minä hetkenä hyvänsä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cabanyes Truffino, J. (2014). El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Pediatría Atención Primaria16(63), e101-e110.
  • Carlson, B. M. (2019). Embriología humana y biología del desarrollo. Elsevier.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.