Perheen hajoamisen vaikutukset lapseen - Äitiyden Ihme
 

Perheen hajoamisen vaikutukset lapseen

Perheen hajoamisen vaikutukset lapseen

Viimeisin päivitys: 15 heinäkuuta, 2021

Noin 40 % avioliitoista päättyy eroon, ja etenkin pienten lasten vanhemmat päätyvät nykyään aiempaa useammin avioeroon. Erolla on usein suuria vaikutuksia paitsi vanhempiin itseensä, myös perheen lapsiin. Tietyissä tilanteissa vanhempien ero on myös lasten etu, mutta perheen hajoamisen vaikutukset ovat silti yleensä tuntuvat.

Perheet hajoavat eri tavoin

Perheet voivat hajota monin eri tavoin. Muutamia näistä tavoista ovat:

  • Vanhemmat eroavat hyvissä väleissä ja heillä on yhteishuoltajuus lapsista. Kun vanhemmat eroavat kohtalaisen hyvissä ja rauhallisissa merkeissä ja ovat yhtä mieltä lasten huoltajuudesta, lapset harvoin kärsivät vakavista seurauksista. Eron myötä vanhempien välinen suhde ja dynamiikka tietysti muuttavat muotoaan, eivätkä asiat ole enää kuten ennen. Yhteishuoltajuus voi kuitenkin ehkäistä vakavat ongelmat, kun lapsi saa nauttia kummankin vanhemman huomiosta yhtä paljon.
  • Vanhempien ero on ongelmallinen ja siihen liittyy huoltajuuskiista. Hyvin usein avio- tai asumusero on vanhemmille erittäin vaikea tilanne. Näin on etenkin silloin, kun tilanteeseen liittyy esimerkiksi valheita, uskottomuutta tai huoltajuusriitoja. Tällainen tilanne on myös hyvin haitallinen ja kivulias lapselle.
  • Vanhempien avioeroon liittyy väkivaltaa. Tällainen tilanne on kiistatta kaikista hankalin, sillä lapsi on jo joutunut kärsimään kotona tapahtuvan väkivallan vuoksi, vaikka hän ei välttämättä suoraan ole sitä itse todistanut.

Oli tilanne mikä tahansa, on ymmärrettävää, että perheen hajoaminen vaikuttaa lapseen monin tavoin ja usein jo ennen vanhempien varsinaista eroa. Rikkoontuneessa perheessä elävä lapsi kokee epävarmuutta ja pelkää vanhempiensa eroa ja sitä ettei hänen perheensä ole enää koskaan yhtenäinen.

Perheen hajoamisen vaikutukset lapseen

Siihen, miten lapsi selviää vanhempien erosta, vaikuttaa ennen kaikkea se, miten vanhemmat hoitavat erotilanteen. Jos lapsen kanssa keskustellaan rehellisesti tilanteesta, ja hän kokee edelleen saavansa huomiota ja rakkautta molemmilta vanhemmiltaan, hän pystyy todennäköisesti jatkamaan elämäänsä ilman suurempia ongelmia. On myös erittäin tärkeää, että lapsi ymmärtää, että vanhempien ero ei ole hänen vikansa.

On tärkeää, että vanhemmat välttävät toistensa loukkaamista ja vanhemmuudesta vieraantumista, eivätkä missään tilanteessa manipuloi lasta tai painosta häntä valitsemaan vanhempiensa välillä. Olipa suhde entiseen kumppaniin mikä tahansa, lapsen ei pidä joutua riitojen keskelle, eikä häntä saa käyttää pelinappulana eroprosessissa.

Millaiset ovat perheen hajoamisen vaikutukset lapseen?

Ihanteellisessa tilanteessa vanhemmat miettivät kaikissa asioissa lapsensa parasta ja tekevät parhaansa sen eteen, että perheen hajoamisen negatiiviset seuraukset ovat lapselle mahdollisimman pienet. Toivottavaa on, että lapsi saa säilyttää normaalin suhteen kumpaankin vanhempaansa ja että hänen rutiininsa pysyvät mahdollisimman muuttumattomina.

Se, että vanhemmat hoitavat erotilanteen huonosti, voi näkyä esimerkiksi lapsen taantuneena käytöksenä, uniongelmina, ruokahalun puutteena, stressinä, ahdistuneisuutena ja heikentyneenä koulumenestyksenä. Lapsi saattaa jopa toistaa samaa tuhoisaa käytöstä, jota hän on aiemmin joutunut todistamaan vanhempiensa toimesta. Jos näitä ongelmia ei käsitellä kunnolla, ne voivat seurata lasta nuoruuteen asti ja muuttua entistä pahemmiksi ongelmiksi. Joissain tapauksissa lapsi voi alkaa inhota vanhempiaan tai sitä vanhempaa, jota hän pitää syyllisenä vallitsevaan tilanteeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.