Miksi lasta pelottaa yöpyä kodin ulkopuolella?
On hyvin tavallista, että lasta pelottaa yöpyä kodin ulkopuolella. Tällaiset pelot alkavat nostaa päätään tyypillisesti lapsen ollessa kahden vuoden ikäinen ja ne säilyvät usein jopa kahdeksaan ikävuoteen saakka. Aivan kuten pimeän tai vanhempien menettämisen pelko, myös kodin ulkopuolella nukkumisen pelko on hyvin yleinen pienillä lapsilla.
Pienet lapset ovat hyvin kiintyneitä vanhempiinsa ja kaipaavat jatkuvasti turvaa, jota voi saada ainoastaan heiltä tai muilta hyvin läheisiltä ihmisiltä. Tämän vuoksi montaa lasta pelottaa yöpyä kodin ulkopuolella.
Lapset saavat turvaa tavoista, rutiineista ja tutusta ympäristöstä. Lapsi on tottunut nukkumaan omassa huoneessaan ja käymään läpi samat rutiinit joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Kun tutut rutiinit ja ympäristö muuttuvat, lapsi saattaa vastustella ja pelästyä.
Mitä vanhemmat voivat tehdä, jos lasta pelottaa yöpyä kodin ulkopuolella?
Jotta kodin ulkopuolella yöpyminen saadaan muutettua hauskaksi seikkailuksi, on aloitettava sillä, että lapsi saadaan ilmaisemaan pelkonsa ja kysymään pelkoa helpottavia kysymyksiä, joihin vanhempien tulee vastata rauhallisesti. Vanhempien kannattaa tehdä selväksi, mitä kaikkea hauskaa lapsi voi kokea kodin ulkopuolella. Tavoitteena on, että lapsen innostus voittaa pelon tunteen.
On tärkeää kommunikoida lapsen kanssa, sillä ongelma ei ratkea itsestään. On vanhempien tehtävä kontrolloida tilannetta ja auttaa lasta pääsemään yli kodin ulkopuolella nukkumisen pelosta. Lapsen ei kannata antaa luistaa tilanteesta, vaan parasta on pysyä jämäkkänä ja kärsivällisenä. Lasta ei tule kuitenkaan pakottaa tai painostaa, sillä tämä ainoastaan lisää vastarintaa.
Ensimmäinen yö poissa kotoa
Vanhemman kannattaa saattaa lapsi paikkaan, jossa tämä tulee yöpymään, sillä tämä auttaa lasta sopeutumaan tilanteeseen. Jotta lapsi ei koe oloaan yksinäiseksi tai turvattomaksi, hänelle kannattaa kertoa, että mikäli hän tuntee olonsa huonoksi tai törmää ongelmiin, hän voi aina soittaa vanhemmilleen.
Ei ole olemassa yhtä oikeaa ikää, jolloin lapsi voi alkaa harjoitella kodin ulkopuolella nukkumista, vaan tämä riippuu täysin lapsesta. Jo hyvin pieni lapsi voi yöpyä esimerkiksi isovanhempien luona, mutta ystävän luokse yökylään lähteminen vaatii tiettyä itsenäisyyttä.
Rohkaistakseen lasta yöpymään kodin ulkopuolella ensimmäistä kertaa, vanhempien tulee saada tämä tuntemaan olonsa turvalliseksi ja kohtaamaan ja ylittämään pelkonsa.
Mitä jos lapsi itkee?
Vaikka lapsi olisi innoissaan ajatuksesta, ensimmäiset kodin ulkopuolella vietetyt yöt eivät aina suju hyvin. On tärkeää, että vanhemmat pysyvät tällaisessakin tilanteessa rauhallisina, eivätkä anna huolensa näkyä liikaa. Jos lapsi huomaa vanhempansa hermostuvan, hän tekee samoin ja tuntee olonsa entistä turvattomammaksi.
Se, että lapsi ei lakkaa itkemästä, on selvä merkki siitä, että hän ei ole vielä valmis tälle uudelle kokemukselle. Jokaisella lapsella on oma tahtinsa, mitä tulee uusiin kokemuksiin sopeutumiseen. Lasta ei saa pakottaa hänelle pelottaviin ja mahdollisesti traumaattisiin tilanteisiin – nämä ainoastaan pahentavat hänen pelkojaan.
Lapsen tulee antaa irrottautua vanhemmistaan pikkuhiljaa. Usein kannattaa odottaa, että lapsi pyytää itse päästä yökylään kodin ulkopuolelle. Kun lapsi on siihen valmis, yökyläily on tärkeä askel hänen autonomiansa ja sosiaalisten suhteidensa kehitykselle.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bastida de Miguel, Ana María (2013) Miedos, ansiedades y fobias: Diferencias, normalidad o patología; Fundación Cadah; 28 págs. http://fundacioncadah.org/j289eghfd7511986_uploads/20130110_wXO2Y3NkxjVszUYzFP1q_0.pdf
- Ruiz Sancho, Ana María, Lago Pita B. (2005) Trastornos de ansiedad en la infancia y en la adolescencia. En: AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2005. Madrid: Exlibris Ediciones; p. 265-280. https://www.aepap.org/sites/default/files/ansiedad_0.pdf