Vanhempien huonotuulisuus voi vaikuttaa lapsen emotionaaliseen kehitykseen
Vanhempien emotionaalisella tasapainoisuudella on keskeinen rooli lapsen kehityksessä. Vanhemman jatkuva huonotuulisuus vaikuttaa lapseen negatiivisesti sekä emotionaalisesti että kognitiivisesti.
On tärkeää, että vanhempi pitää huolta tunne-elämänsä tasapainoisuudesta ja varoo olemasta jatkuvasti pahalla tuulella suojellakseen lapsensa emotionaalista hyvinvointia.
Ärtyneet vanhemmat ovat vakava ongelma lapsille
Vanhempien huonotuulisuus voi vaikuttaa haitallisesti lasten tunne-elämän kehitykseen. Näin on etenkin silloin, jos vanhempi on huonolla tuulella koko ajan tai usein.
Lapsi kokee turvattomuuden tunteita, jos hänelle tai muille perheenjäsenille huudetaan. Joskus se voi saada lapsen tuntemaan myös syyllisyyttä.
0-3-vuotiaat lapset ovat erityisen herkkiä vanhemman emotionaaliselle epätasapainoisuudelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö siitä olisi haittaa myös vanhemmille lapsille.
On erittäin tärkeää, että vanhemmat ovat aina tietoisia omasta käyttäytymisestään silloin, kun lapset ovat paikalla, ja pyrkivät hallitsemaan tunteitaan. Tämä suositus ei ole hyväksi vain vanhemman omalle mielenterveydelle, vaan koko perheelle.
Miksi vanhemmat ovat vihaisia ja ärtyneitä?
Vanhempien kireyteen voi olla monenlaisia syitä. Monet vanhemmat raahaavat mukanaan menneisyyden painolastia, jonka selvittämiseen tarvitaan ammattiapua.
Joskus taas vanhemmat ovat stressaantuneita esimerkiksi työ- tai raha-asioiden takia. Jos näin on, kannattaa etsiä keinoja, jotka auttavat purkamaan negatiivista energiaa. Jos vanhempi ei pysty kontrolloimaan negatiivisia tunteitaan, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
On tärkeää tunnistaa, mikä ongelman aiheuttaa, ja yrittää kaikin keinoin korjata asia. Tämä auttaa suojelemaan ympärilläsi olevia ihmisiä – erityisesti lapsiasi.
Miten vanhempien huonotuulisuus vaikuttaa lapseen?
Turvattomuus
Tämä on yksi keskeisistä tavoista, joilla vanhemman huonotuulisuus vaikuttaa lapsiin. Jos ilmapiiri on jatkuvasti kireä ja stressaava, lapsi tuntee turvattomuutta.
Tämä on totta etenkin silloin, jos kireys ja stressi liittyvät lapsen vanhempiin. Tämä sama turvattomuuden tunne voi muuttua syyllisyyden kokemukseksi.
Masennus ja ahdistus
Turvattomuus tuo mukanaan masennusta ja ahdistusta. Lapsilla, jotka ovat usein altistuneet vanhempien huonotuulisuudelle, on usein sopeutumisvaikeuksia koulussa. Heidän voi olla myös vaikea tulla toimeen muiden oman ikäisten lasten kanssa.
Myös lapsen koulumenestys voi kärsiä, samoin kuin lapsen suhde vanhempaan. Lapsi saattaa pelätä ilmaista itseään vanhemman läsnäollessa, mikä voi johtaa monenlaisiin lyhyen ja pitkän aikavälin emotionaalisiin ristiriitoihin.
Aggressiivinen käyttäytyminen
Jos vanhemmat ovat jatkuvasti huonolla tuulella, lapsi voi tulkita tämän kiintymyksen puuttumiseksi. Tällainen tulkinta on erityisen vahingollinen, sillä se voi vaikuttaa vakavasti lapsen kehitykseen.
Lapset, joiden suhde vanhempiin on viileä ja etäinen, käyttäytyvät usein aggressiivisesti, ja heillä ilmenee selviä ahdistusoireita.
Miten vanhemmat voivat välttää huonotuulisuutta?
Tilanteen vakavuudesta riippuen ammattiavun hankkimista kannattaa harkita. Jos ongelma on kuitenkin lievä, alla olevista ehdotuksista voi olla hyötyä.
Ota itsellesi aikaa
Yksi tärkeimmistä asioista optimaalisen emotionaalisen hyvinvoinnin ylläpitämisen kannalta, on ajan ottaminen itselle. Varaa itsellesi tunti, jonka aikana käyt liikkumassa, luet tai tapaat ystäviäsi. Kaikki nämä tavat auttavat purkamaan kerääntynyttä stressiä.
Panosta kommunikointiin
Tehokas tapa välttää stressaavia tilanteita, on huolehtia siitä, että kommunikoit avoimesti ja tehokkaasti läheistesi kanssa. Kunnioitus ja kyky henkilökohtaisten mielipiteiden ilmaisemiseen auttavat pitämään stressitasot alhaalla. Niiden avulla pidät huolta myös psyykkisestä ja emotionaalisesta hyvinvoinnistasi.
Myönnä ongelma
Jos et myönnä ongelmaa, et koskaan löydä ratkaisua. Ainoa tapa, jolla voit kohdata ongelman ja tehdä muutoksen, on myöntää, että jonkin täytyy muuttua.
On myös tärkeää, että vakuutat lapselle, ettei huono tuulesi ole hänen syytään. Jälleen kerran kommunikointi on keskeinen tekijä, jolla suojelet muita perheenjäseniäsi mielialasi vaikutuksilta.
Vanhempien huonotuulisuus voi vaikuttaa haitallisesti lapsen emotionaliseen ja kognitiiviseen kehitykseen. Myönnä, että ongelma on olemassa ja mieti, miten kohtaat sen ja teet tarvittavat muutokset. Tämä on alku uudelle paremmalle suhteelle sekä itsesi että ympärilläsi oleviesi kanssa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Carpena, A. (2008). Emociones y salud. Aula de Innovación Educativa, 173-174 (pp. 61-64).
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Navas, M. D. C. O. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de orientación y psicopedagogía, 21(2), 462-470. https://www.redalyc.org/pdf/3382/338230785025.pdf