Näin teet kodista lapsiturvallisen
Lapselle avautuu aivan uusi maailma, kun hän alkaa muutaman kuukauden iässä ryömiä ja myöhemmin kävellä. Kaikki uusi ja ihmeellinen kiinnostaa lasta, ja valitettavasti tällaisiin asioihin lukeutuvat myös potentiaalisesti vaaralliset paikat ja asiat kuten pistorasiat, paristolliset esineet ja painavat huonekalut. Tekemällä kodista lapsiturvallisen, tunnet olosi rauhallisemmaksi ja turvallisemmaksi siinä vaiheessa, kun vauva on kasvanut siihen ikään, että hän alkaa tutkia ympäristöään itsenäisesti.
Turvallinen koti itsenäistymistä varten
Vanhempien kannattaa alkaa miettiä kodin turvallisuutta jo vauvan ollessa pieni. Ei nimittäin mene kauankaan, että lapsi jo ryömii ja alkaa tutkia kotia itsenäisesti.
- Peitä pistorasiat ja terävät kulmat. Peitä pöytien ja muiden huonekalujen terävät kulmat ja aseta pistorasioihin suojat.
- Huolehdi johdoista. Vältä jättämästä johdollisia laitteita vauvan ulottuville, itkuhälytin mukaan lukien. Muista, että mikä tahansa johdollinen esine voi olla lapselle vaarallinen.
- Kiinnitä painavat ja suuret huonekalut huolellisesti paikoilleen. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa opetella seisomista, hän alkaa ottaa tukea ympärillään olevista esineistä ja huonekaluista. Siksi on tärkeää, että kaikki esineet, jotka ovat vaarassa kaatua tai pudota, kiinnitetään seinään tai nostetaan pois lapsen ulottuvilta.
Lapsen täytyy saada tutkia ympäristöään, ja on vanhempien tehtävä varmistaa, että koti on hänelle turvallinen.
Näin teet kodista lapsiturvallisen
- Estä lapsen pääsy mahdollisesti vaarallisille alueille. Tällaisia voivat olla muun muassa autotalli, kellari ja keittiö. Kaappien, joissa säilytetään siivoustuotteita, maaleja, painavia työkaluja, kemikaaleja tai muita lapselle vaarallisia asioita, täytyy olla lukittuina.
- Opeta lasta kävelemään turvallisesti. Kun lapsi on valmis ottamaan ensimmäiset askeleensa, opeta häntä kulkemaan turvallisesti kotona, portaat mukaan lukien. Poista kotoa matot ja muut esineet, joihin lapsi voi kompastua.
- Asenna portaisiin turvaportti. Jos kotonasi on portaat, asenna niiden molempiin päihin turvaportti. Jos portaiden edessä on ovi, pidä se lukittuna.
Muita vinkkejä lapsiturvalliseen kotiin
- Estä lapsen pääsy ikkunoiden luokse. Älä aseta mitään tuoleja tai huonekaluja aivan ikkunoiden eteen, jotta estät lapsen pääsyn niiden lähelle. Jos tarpeellista, voit asentaa ikkunoihin yksinkertaiset mekanismit, jotta pieni lapsi ei saa niitä itsestään auki. Parvekkeilla tulee olla korkea suojakaide, jonka kaiteiden välit ovat tarpeeksi kapeat, ettei lapsi mahdu putoamaan niiden väleistä.
- Pidä neulomiseen tarkoitetut välineesi, sekä työkalulaatikot piilossa lapsen ulottumattomista.
- Ole äärimmäisen varovainen muovipussien kanssa. Pienet lapset saattavat tukehtua laittamalla päänsä niiden sisään.
- Älä jätä paristoja, tupakansytyttimiä tai tulitikkuja lasten ulottuville. Pidä niiden lisäksi kaikki pienet esineet, kuten kolikot ja napit piilossa pienten lasten ulottumattomista, sillä niissä on tukehtumisvaara jos lapsi päättää laittaa pienen esineen suuhunsa.
- Kaikki lääkkeet ja lääkeaineet täytyy säilyttää lasten ulottumattomissa. Ne olisi parasta pitää lukollisessa kaapissa.
- Älä ota lääkkeitä lapsen nähden. Tämä perustuu siihen, että lapsilla on tarve imitoida aikuisten tekemisiä. Kun he näkevät vanhempansa laittavan pillerin suuhunsa, se voi houkutella lasta toimimaan samoin. Samasta syystä ei ole rohkaistavaa huijata lasta esimerkiksi luulemaan lääkettä karkiksi silloin, kun lapsen on tarpeellista ottaa lääkettä itse.
- Älä jätä lasta vahtimatta silloin, kun hella on päällä. On suositeltavaa säilyttää uunia mahdollisuuksien mukaan korkeammalla tasolla, lapsen ulottumattomissa. Jos tämä ei kuitenkaan ole keittiössäsi mahdollista, ohjeista lastasi pysyttelemään pois uunin lähettyviltä ja olemaan koskematta sen nappeihin.
- Aseta mattojen alle liukuesteet. Tämä ehkäisee lapsesi kaatumisia ja liukasteluja tämän tutkiessa kotianne ja ottaessa ensi askeleitaan.
- Varmista, että lelut sopivat lapsen iälle, eikä liian pieni lapsi leiki leluilla, joissa on pieniä irtoavia osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.