Lapsi sosiaalisessa mediassa
Monet jakavat tänä päivänä koko elämänsä, lapsensa mukaan lukien, sosiaalisessa mediassa. Liian harvoin vanhemmat muistavat miettiä, ketkä kaikki mahdollisesti näkevät lasten kuvat ja tiedot ja mihin kaikkiin tarkoituksiin kuvia voidaan käyttää. Ennen kuin lapsen kuvia lähdetään jakamaan sosiaalisen median kanavilla, vanhempien on tärkeää olla tietoisia internetin ja sosiaalisen median vaaroista.
Lapsi sosiaalisessa mediassa
2000-luvun alussa alkoi sosiaalisen median buumi. Tämä kommunikointiväylä pysty yhdistämään ihmisiä ympäri maailman. Syntyi myös uudenlainen ilmiö: lapset tuotiin osaksi sosiaalista mediaa. Lapsen yksityisten asioiden jakamisesta on tullut monelle vanhemmalle arkipäiväistä. Tokikaan perheestä, lapsista ja ystävistä kuvien jakaminen ei ole mitään uutta. Sosiaalinen media on kuitenkin muuttanut tämän perinteen muotoa. Kuvien julkaiseminen Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä ei näy ainoastaan sukulaisille ja ystäville, vaan myös satunnaisille käyttäjille, kavereiden kavereille sekä tuntemattomille, joiden aikeet voivat olla kyseenalaisia.
Vaikutukset
Ei kuitenkaan saisi liiaksi pelätä lasten kuvien julkaisemista sosiaalisessa mediassa. Vanhempien on kuitenkin tärkeää tietää asiaan mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja siitä, kuinka riskit ovat vältettävissä. Aikuisten on tärkeää ottaa huomioon se fakta, että internetissä on omat vaaransa. Lapsi ei ole vielä tarpeeksi kypsä ymmärtämään sitä, eikä ole valmis kohtaamaan seurauksia siitä, että hänen kuvansa ovat nähtävillä ympäri maailman. Lasten kiusaaminen ja seksuaalinen hyväksikäyttö on kasvussa koko ajan, ja nämä ovat asioita, joista vanhempien tulisi olla huolissaan.
Seuraavaksi esittelemme listan, josta ilmenee niin lyhyt- kuin pitkäaikaisiakin vaikutuksia vanhempien altistaessa lapsiaan sosiaaliselle medialle:
- Lapsen altistaminen kyseenalaisten aikomusten omaaville yksilöille. Valitettavasti tällaisia ihmisiä on olemassa. On tärkeää pitää lapsemme poissa tällaisten henkilöiden silmien alta.
- Kun lapsi kasvaa, hän saattaa hävetä joitakin kuvia, joita olet julkaissut aikaisemmin ilman hänen lupaansa. Kukaan ei halua, että koko maailma tietää tietyistä tilanteista, vaikka ne sinusta olisikin olleet aikoinaan suloisia tai hauskoja.
- Sosiaalisesta mediasta tarjoamasi oppi ei välttämättä ole kaikista soveliain. Kysy itseltäsi, mitä lapsi oppii siitä, että on sosiaalisessa mediassa niin nuorena.
Neuvoja
Seuraavaksi kerromme joitakin neuvoja, jotka auttavat sinua olemaan julkaisematta liian paljon tietoa lapsestasi sosiaalisessa mediassa.
- Vältä julkaisemasta sellaisia tietoja lapsestasi, jotka paljastavat lapsen päivittäiset rutiinit. Älä siis kerro, missä asutte tai missä harrastuksissa lapsesi käy.
- Älä julkaise lapsestasi kuvia, joissa hänellä ei ole vaatteita tai hän on hyvin vähissä vaatteissa. Monet vanhemmat jakavat sinisilmäisyyttään kuvia lapsen kylpyhetkistä tai lapsen ollessa uimapuvussaan rannalla tai uima-altaalla. Et kuitenkaan voi milloinkaan varmaksi tietää, mihin tarkoitukseen muut ihmiset voivat kyseisiä kuvia käyttää.
- Pidä huoli, että julkaisemissasi kuvissa lapsella on yllään tavalliset arkivaatteet. Jos lapsella on kuvassa päällään esimerkiksi koulupuku, on lapsia saalistavien ihmisten helpompi jäljittää koulu, jossa lapsi käy.
- Älä paljasta auton rekisterinumeroa, kotiosoitetta, puhelinnumeroa tai mitään muutakaan arkaluontoista tietoa perheestänne.
Saattaa olla vaikeaa kuvitella, että jotain pahaa tapahtuisi, mutta kun on kyse rakkaimmistamme, koskaan ei voi olla liian varovainen. Sosiaalista mediaa saa käyttää ja siitä voi nauttia, mutta vaarojen ehkäiseminen ja lapsen turvassa pitäminen on vanhempien ykkösprioriteetti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Brosch, A. (2016). When the child is born into the Internet: Sharenting as a growing trend among parents on Facebook. New Educational Review, 43 (1), 225-235. https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/9226/16.%20When%20the%20child%20is%20born%20into%20the%20Internet.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Steinberg, S. B. (2017). Sharenting : Children ’ s Privacy in the Age of Social Media. Association of American Law Schools. https://scholarship.law.ufl.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1796&context=facultypub
- Archivos Argentinos de Pediatría. (2017). Sharenting… ¿la vida de los niños debe ser compartida en las redes sociales? https://doi.org/10.5546/aap.2017.412