Koulupukujen hyödyt ja haitat
Suomessa oppilaat pukeutuvat kouluun oman mielensä mukaan, mutta monessa muussa maassa – kuten Isossa-Britanniassa, Italiassa ja Ranskassa – tilanne on toinen, ja lasten odotetaan pukeutuvan koulupukuun, joka on siis kouluissa käytettävä työasu. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat tärkeimmät koulupukujen hyödyt ja haitat.
Koulupukujen hyödyt
Aloitetaan koulupukujen positiivisista puolista. Näiden asujen tarkoituksena on estää oppilaiden liian rento tai muilla tavoin epäsovinnainen pukeutuminen. Niiden käytöllä on myös tarkoitus estää eriarvoisuuden tunnetta oppilaisen kesken niin varallisuuden suhteen kuin muutenkin.
1. Yhdenvertaisuus
Yhdenvertaisuus lienee eniten käytetty sana, mitä tulee koulupukujen käytön puolustamiseen. Se, että jokainen oppilas pukeutuu samalla tavoin, vähentää eriarvoisuutta. Ketään ei esimerkiksi kiusata hänen vanhanaikaisten tai tyylittömien vaatteidensa vuoksi.
2. Tunne yhteenkuuluvuudesta
Yksi syy siihen, että osa ihmisistä kannattaa koulupukujen käyttöä, on niiden oppilaille synnyttämä tunne siitä, että he kuuluvat joukkoon. Tämä ei ole uusi ajatus, vaan väittämä, joka on ollut olemassa jo vuosisatojen ajan. Ryhmään tai instituutioon kuuluminen vaatteiden, tunnusten tai värien kautta on synonyymi ylpeydelle, arvolle ja sille, että on osa jotain itseään suurempaa.
3. Käytännöllisyys
Vanhempien elämä saattaa olla helpompaa ja käytännöllisempää, jos lapsi käyttää koulupukua. Tämä johtuu tietenkin siitä, että heidän ei tarvitse huolehtia erilaisten kouluun sopivien vaatteiden hankkimisesta ja huoltamisesta. Koska koulupuku on sama ympäri vuoden, ei vanhempien tarvitse hankkia erillisiä vaatteita jokaiselle vuodenajalle.
Lisäksi monissa tapauksissa nuoremmat sisarukset perivät vanhempien sisarustensa koulupuvut, mikä säätää vanhempien rahaa ja aikaa.
4. Kuri
Ei ole mikään salaisuus, että lasten keskittyminen saattaa herpaantua oppitunnin aikana, ja yksi tekijä, joka voi kääntää lapsen ajatukset pois opetuksesta, ovat vaatteet. Jos lapset esimerkiksi vertailevat ulkoasuaan keskenään, he eivät huomioi opettajaa.
Kurin ja järjestyksen ylläpito onkin yksi koulupukujen käytön tärkeimmistä hyödyistä. Monet sanovat lasten käyttäytyvän paremmin koulupuku päällään – tai ainakin miettivän kahdesti ennen kuin käyttäytyvät huonosti.
Ryhmään tai instituutioon kuuluminen vaatteiden, tunnusten tai värien kautta on synonyymi ylpeydelle, arvolle ja sille, että on osa jotain itseään suurempaa.
Koulupukujen haitat
Vaikka koulupukujen käytöllä on hyötynsä, siinä on myös tiettyjä negatiivisia puolia.
1. Kulut
Vaikka koulunkäynti itse ei maksaisikaan, monessa maassa koulupuvun hankintakulut jäävät vanhempien maksettavaksi, ja koulupuvut ovat selvästi kalliimpia kuin tavalliset vaatteet. Joissain kouluissa koulupuku täytyy uusia joka lukukauden päätteeksi. Myös koulupuvun puhtaanapito ja huolto on perheen vastuulla.
2. Vapauden puute
Joissain maissa on valittavana sekä oppilaitoksia, joissa käytetään koulupukuja, että kouluja, joissa opetukseen osallistutaan omissa vaatteissa. Monet vanhemmat päättävät olla lähettämättä lapsiaan kouluihin, joissa koulupuku on pakollinen, koska heidän mielestään tällainen määräys vähentää lasten autonomiaa.
Se, että koulut homogenisoivat koko oppilaskunnan, vie lapsilta mahdollisuuden ajatella itse. He eivät saa tehdä päätöksiä omia vaatteitaan koskien, eikä heillä ole mahdollisuutta nauttia siitä, että he ovat erilaisia ja ainutlaatuisia.
3. Seksismi
Jotkut vanhemmat pitävät koulupukuja seksistisinä ja jäänteinä menneisyydestä. Se, että tyttöjen vaaditaan käyttävän hameita ja poikien housuja, ei kuulu moderniin yhteiskuntaan. Osa kouluista vaatii oppilaita käyttämään samaa pukua ympäri vuoden, jolloin pojat usein saavat käyttää talvella pitkiä housuja, kun taas tytöt joutuvat palelemaan lyhyessä hameessa.
4. Vaarat
Moniin koulupukuihin kuuluu kravatti, joka voi pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi välitunneilla tai muina leikkihetkinä.
Koulupuvun perusteella on myös helppo päätellä, mitä koulua lapsi käy. Tänä päivänä kenen tahansa ei haluta saavan tätä tietoa haltuunsa.