Tutin liiallisen käytön seuraukset - Äitiyden Ihme
 

Tutin liiallisen käytön seuraukset

Tutin liiallisen käytön seuraukset
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka tutit voivat olla myönteisellä tavalla mukana lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana, niillä voi olla myös kielteisiä vaikutuksia. Toisin sanoen liiallinen tutin käyttö voi vahingoittaa lastasi, ja seuraavassa kerromme miksi – jatka lukemista!

Miksi on hyvä välttää tutin liiallista käyttöä?

Luopuminen oikeaan aikaan on tutin käytössä oikea taktiikka. On siis syytä alkaa rajoittaa lapsen tutin käyttöä tietyssä vaiheessa – jo ennen kuin lopettaminen on todella välttämätöntä.

Tutti voi vaikeuttaa imettämistä

Äidin rintojen imeminen ei ole sama asia kuin tutin käyttö. Mikäli vauva vielä opettelee rinnan imemistä, ei ole suositeltavaa laittaa mitään muuta hänen suuhunsa hämmentämään häntä. Lapsi ei liikuta kieltään samalla tavalla silloin, kun hänellä on tutti suussaan, eikä hän tällöin tiedä, mitä hänen tulisi tehdä.

Tätä kutsutaan nännihämmennykseksi. Kyseinen ongelma voi johtua tuttien ja erilaisten tuttipullojen käytöstä. Se on tärkein syy siihen, että näiden käyttöä ei suositella ennen kuin imetyksestä on muodostunut tuttu ja vakiintunut rutiini vauvalle.

tutti

Tutti voi edesauttaa infektion muodostumista suussa

Tutin käyttö voi aiheuttaa tiettyjä infektioita vauvan suussa. Yksi tavallisimmista infektioista johtuu muguettiksi kutsutusta sienestä. Se on candida albicansin aiheuttama sairaus. Hampaiden reikiintyminen on myös yksi riski, vaikka monet ihmiset eivät olekaan tästä tietoisia.

Tutti voi aiheuttaa hampaiden poikkeavuuksia

Pitkittynyt tutin käyttö voi aiheuttaa myös tiettyjä hampaiden poikkeavuuksia. Tämä johtuu siitä, että lapsen leuka voi kehittyä epämuodostuneesti tutin käytön seurauksena. Erityisesti se voi aiheuttaa ylemmän leukakaaren siirtymisen alemman kaaren eteen, mitä johtaa purentavikaan.

Tähän liittyen eräs ongelma, jota ilmenee, on se että ylähampaat eivät sovi alahampaisiin, ja tätä kutsutaan avopurennaksi. Tämä avopurenta johtuu ennen kaikkea siitä, että käytetään tuttia, jossa on kova keskiosa. Vauvan käyttäessä tällaista hän myös yleensä hengittää suunsa kautta, eikä siis nenänsä läpi. Kaikki tämä edistää epämuodostumien muodostumista kitalakeen. Tutin liiallinen käyttö voi johtaa myös epämuodostumiin suuontelossa.

tutti

Puhehäiriöiden muodostuminen

Liiallinen tutin käyttö vaikuttaa lapsen kielelliseen kehitykseen. Oikea ääntäminen edellyttää sitä, että lapsella ei ole epämuodostumia suussaan. Näitä vaivoja voidaan tosin korjata. Lisäongelmia aiheuttaa kuitenkin se, että joitakin äänteitä lausutaan heikosti.

Tutti saattaa aiheuttaa korvatulehduksia

Korvatulehduksen riskiä lisää se, että vauva hengittää suunsa kautta. Tällöin korvatorvi ei sulkeudu sylkeä nieltäessä.

Miten välttää näitä tutin käytöstä aiheutuvia haittoja?

Jotta lapsesi ei joutuisi kokemaan näitä ongelmia, on otettava huomioon seuraavat seikat sen lisäksi, että yritetään olla käyttämättä tuttia liian paljon päivittäin:

  • Tuttia ei saa ehdottomasti enää käyttää yli 2-3 vuoden iästä lähtien. Tällä vältetään suun epämuodostumien kehittyminen.
  • On tärkeää ottaa huomioon lapsen kypsyys traumaattisten tilanteiden välttämiseksi. Esimerkiksi ei ole suositeltavaa jättää tuttia pois samaan aikaan kuin luovutaan vaipoista. Yleensä käy niin, että tuosta hetkestä lähtien poikalapsi vaatii tuttia tiettyinä aikoina.
  • Joka tapauksessa sinun on pidettävä mielessä, että imemisen tarve katoaa lapsilla neljään ikävuoteen mennessä. Tästä hetkestä lähtien he eivät siis enää kärsi, vaikka he kaipaisivatkin tuttiaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.