Kuinka toimia, kun isä tuntee olonsa ulkopuoliseksi? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun isä tuntee olonsa ulkopuoliseksi?

Kuinka toimia, kun isä tuntee olonsa ulkopuoliseksi?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2021

Isät odottavat äitien tavoin uuden perheenjäsenen syntymää ja haaveilevat siitä hetkestä, kun lapsi vihdoin saapuu kotiin. Valitettavasti todellisuus on toisinaan hieman erilainen kuin mistä tuore isä on unelmoinut. Valitettavan moni isä tuntee olonsa ulkopuoliseksi omassa kodissaan ja perheessään samalla, kun äiti luo tiiviin yhteyden lapseen ja keskittyy tämän hoitamiseen.

Miksi isä tuntee olonsa ulkopuoliseksi?

Olette saaneet vihdoin kotiutua vastasyntyneen kanssa sairaalasta. Tämä saattoi olla hämmentävää aikaa, ja vauvasta nauttimiseen jäi liian vähän aikaa. Sinä, kumppanisi ja vauvanne olette kuitenkin vihdoin kotona. Nyt sinulla on aikaa nauttia ajasta lapsesi kanssa. Vihdoin voit alkaa luoda lapseesi sitä yhteyttä, josta olet jo pitkään unelmoinut. Saatat kuitenkin joutua odottamaan jonkin aikaa, sillä siteen luominen lapseen ei välttämättä onnistu monista syistä johtuen.

Kotona käy vierailijoita toisensa perään, sillä tietysti kaikki haluavat tavata uuden perheenjäsenen. Jokainen haluaa ottaa vauvan syliinsä sekä kysellä äidin vointia ja kuulumisia. Vastaanotat vieraita, jotka tulevat ja menevät tauotta. Kukaan ei vaikuta tajuavan, että sinusta on tullut isä. He eivät välttämättä ymmärrä, että sinäkin kaipaat omaa aikaa lapsesi kanssa.

On täysin loogista, että äidin voinnista ollaan kiinnostuneita, sillä hän on tehnyt kovimman työn. Mutta myös sinä olit hänen tukenaan koko raskauden ajan varmistamassa, että raskaus sujuu niin hyvin kuin mahdollista. Sinä olit se, joka tarjosit kumppanillesi tukea kaikkina niinä aikoina, kun hän sitä eniten tarvitsi.

Käytännön vinkkejä ulkopuolisuuden tunteen voittamiseksi

Kuinka toimia, kun isä tuntee olonsa ulkopuoliseksi?

Myös sinä haluat isänä viettää aikaa vauvasi kanssa sekä puhua hänelle rakastavasti. Odotat vain sellaista hetkeä, että saisit ottaa lapsesi rinnallesi, jotta hän voisi kuunnella sydämenlyöntiäsi. Haluaisit laulaa lapsesi uneen ja makoilla hänen vieressään, mutta niin ei näytä koskaan tapahtuvan.

Syitä tähän voivat olla esimerkiksi:

  • Vierailijoita käy kotona jatkuvasti.
  • Äiti on herkillä, eikä pysty olemaan vauvasta erossa hetkeäkään.
  • Sukulaisesi antavat sinulle neuvoja siitä, miten sinun tulisi nostaa vauvaa ja pidellä häntä, sekä milloin ja miksi niin ei tulisi tehdä.
  • Sinulla on niin paljon tehtävää, että vanhemmuuteen liittyvät suunnitelmat jäävät taka-alalle.

Kuinka vättyä ulkopuolisuuden tunteelta?

Jos sinusta tuntuu ulkopuoliselta omassa perheessäsi, on aika tehdä asialle jotain. Voit kertoa sukulaisillesi, milloin olisi paras aika käydä katsomassa uutta perheenjäsentä. Sekä sinä että kumppanisi olette uupuneita, ja mitä enemmän vieraita, sitä enemmän myös työtä tiedossa.

Voit esimerkiksi luoda WhatsApp-ryhmän, jossa voit jakaa kuvia vauvasta ja äidistä. Tällä tavoin tilanne tuntuu hyvältä kaikille osapuolille, ja sukulaiset tietävät, että teillä on kaikki hyvin. Voit myös järjestää vierailuille erityistä aikaa kerran-pari viikossa, jolloin halukkaat saavat tulla katsomaan vauvaa. Näin voit estää sitä, että vierailijoita kävisi koko ajan ja sinä jäisit ilman omaa aikaa lapsesi kanssa. Kyläilijöiden tarkoituksena ei ole keskeyttää mitään, mutta myös sinä tarvitset omaa aikaasi.

Toinen hyvä ajatus on jakaa vieraille erilaisia tehtäviä. Saatat kuulla usein, kun läheiset sanovan “Sano vain, jos voin jotenkin auttaa!”. Ota siis hyöty irti ja tartu auttavaan käteen tarvittaessa. Kyse voi olla vaikkapa vaippojen ostamisesta tai ruuan valmistamisesta. Tai seuran pitämisestä kumppanillesi, kun sinä nukutat vauvaa. Ota apu vastaan, jotta taakkasi hieman kevenisi.

Myös isä tarvitsee omaa aikaa lapsensa kanssa muodostaakseen häneen syvän yhteyden

Avoin kommunikaatioyhteys kumppaniin

Tiedämme, ettet halua huolestuttaa kumppaniasi omilla tunteillasi, mikä onkin hyvin huomaavaista. Jotta et kuitenkaan tuntisi itseäsi ulkopuoliseksi perheessä, kumppanisi tulee ymmärtää että myös sinä kaipaat omaa aikaa vauvan kanssa. Pian isää jo kutsuu työ, ja siten aikaa isälle ja vauvalle jää entistä vähemmän. Tästä syystä myös sinun tulee ilmaista tunteitasi lapsen isänä.

Jakakaa kumppanisi kanssa tehtäviä. Et tietenkään pysty imettämään lastasi, mutta voit vaihtaa hänen vaipan tai vaatteita. Voit myös auttaa vauvan nukuttamisessa yöaikaan. Kun äiti on palautunut synnytyksestä, hän voi tehdä myös muita asioita, jolloin sinä voit pitää huolta vauvasta.

Pienokaisesi on kuullut äänesi jo kohdussa ollessaan. Olet kuiskinut hänen korvaansa, joten hän kyllä tunnistaa sinut. Tulet pian huomaamaan, että voit luoda lapseesi kaipaamasi yhteyden. Pian pääset viettämään tunteja pitäen vauvaa sylissä halien häntä. Tarvitset vain aikaa ja hieman kärsivällisyyttä. Ota siis oma paikkasi, äläkä odota muiden tekevän sitä puolestasi. Lopuksi on tärkeää muistaa olla turhautumatta sekä nauttia tästä kauniista elämänvaiheesta koko perheen kesken.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.