Synnytyksen jälkeinen masennus: yksi kuva kertoo kaiken - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen jälkeinen masennus: yksi kuva kertoo kaiken

Synnytyksen jälkeinen masennus: yksi kuva kertoo kaiken

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Kathy Divicenzo on tämän internetissä laajalle levinneen valokuvan protagonisti. Kyseinen tuntematon sankari julkaisi Facebook-sivustollaan kuvan, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Kuva, missä hän on selvästi ahdistunut arjesta kahden lapsensa kanssa, nousi tunnetuksi hetkessä, sillä se tuo esille kauan vaietun puheenaiheen, synnytyksen jälkeisen masennuksen.

Vaikka naiset eivät yleensä halua aiheesta juuri puhua, viralliset tilastot puhuvat puolestaan. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonnan ja ehkäisyn keskusten mukaan joka yhdeksäs äiti kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Synnytyksen jälkeinen masennus on oireyhtymä, joka voi laueta naisilla synnytyksen jälkeen. Tämä masennus voi vaihdella oireiden vakavuudelta keskivaikeasta vaikeaan. Oireet ilmenevät usein ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen synnytyksestä, mutta masennus voi kuitenkin laueta jopa vuoden päästä synnytyksestä.

Internetissä levinnyt otos on kuin röntgenkuva hiljaisesta sairaudesta

Tämä shokeeraava kuva on levinnyt ympäri maailman. Se on tuonut esille sairauden, mikä on yleinen, mutta usein pimennossa pidetty. Siten synnytyksen jälkeinen masennus on usein väärinymmärretty sairaus.

Tässä koristelemattomassa kuvassa Kathy on kahden lapsensa kanssa. Kuvauspaikka ei näytä suunnitellulta, vaan se näyttää aidolta. Kaikki kolme istuvat lastenhuoneen lattialla, sotkun ja lelujen keskellä. Kuvasta välittyvät suru ja epätoivo, mutta tämä ei viestity vain Kathyn kasvoilta.

Kummallakin lapsella on oma, mielenkiintoinen roolinsa kuvassa. Vanhin tytär yrittää saada äitinsä huomiota samaan aikaan kun lattialla makaava vauva odottaa vaipanvaihtoa. Kuvaa määrittää kuitenkin erityisesti Kathyn ulkoinen olemus, joka kuvastaa synnytyksen jälkeistä masennusta täydellisesti.

Äiti, sotkuisena ja harmaana, näyttää tuskaiselta huonosti istuvissa rintaiiveissään. Toinen olkaimista on “alhaalla”, kuvastaen imettämisen aikaa kaikkine vaiheineen (niin hyvässä kuin pahassakin). Äidin kasvoilta voi myös nähdä hänen totaalisen väsymyksensä, tummine silmänalusineen ja kaikkineen.

Kolikon toinen puoli

äidin hyvinvointi

DiVienzon julkaisu ei ole kuitenkaan ainoa kuva netissä kyseisestä perheestä. Tämä amerikkalainen äiti julkaisi toisen kuvan vertailukohteeksi, ja se on täysi vastakohta edellisestä. Tässä tapauksessa ensimmäinen asia, jonka huomaamme, on huoneen siisteys.

Lisäksi vanhin tyttäristä katsoo äitiään hymyillen, leikkien samalla kahdella nukellaan. Samaan aikaan vauva makaa täysissä pukeissa paksulla vauvan viltillä. Suurin ero ja kontrasti on kuitenkin Kathyssa. Hän on kauniisti laitettuna, hyvin pukeutuneena ja hän hymyilee. Levänneenä, näyttäen säteilevältä, onnelliselta ja täydeltä.

Nämä kaksi kuvaa kuvastavat elämääni täysin, päivästä riippuen. Olisin itse valmis jakamaan vain toisen näistä todellisuuksista, ja se on se ongelma. Minua pelottaa, että ajattelet että olen heikko, hullu, huono äiti tai joku toinen miljoonista asioista, mitä mieleni yrittää minulle vakuuttaa. Mutta tiedän, että en ole yksin ajatusteni kanssa. – Kathy DiVicenzo

Näin Kathy DiVicenzo rikkoo onnistuneesti hiljaisuuden ja tuhoaa sen “stigman”, joka ympäröi tätä ongelmaa. Tämä äiti menee vielä pidemmälle, ja hän rohkaisee kaikkia synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsiviä äitejä jakamaan kokemuksiaan, jotta “jokainen tietäisi, ettei ole sen kanssa yksin”.

Yhdysvaltojen kansallinen mielenterveysliitto määrittelee synnytyksen jälkeisen masennuksen “mielialahäiriöksi, joka voi ilmetä naisilla synnytyksen jälkeen”. Asiantuntijoiden mukaan laukaisevia tekijöitä synnytysmasennukselle voidaan löytää tunneperäisten ja fyysisten tekijöiden yhtälöstä.

Synnytysmasennuksen oireita

synnytyksen jälkeinen masennus

On olemassa monia merkkejä, jotka viittaavat siihen, että äiti kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. On erityisen tärkeää saada tarvittavaa tukea ajoissa, jotta masennuksen kehittyminen voidaan estää ja vakavammat seuraukset välttää. Oireita ja riskitekijöitä ovat esimerkiksi:

  • Syvä surun ja tyhjyyden tunne sekä toivon menettäminen
  • Itkuisuus ilman selvää syytä
  • Ahdistuksen ja tuskan tunne
  • Paha mieli ja jatkuva ärsytyksen tunne
  • Unihäiriöt – joko liiallista nukkumista tai nukahtamisongelmia
  • Raivon tai vihan tunteet
  • Mielenkiinnon ja muistin heikentyminen, sekä vaikeudet keskittyä
  • Ruokahalun puute
  • Fyysinen kipu lihaksissa ja vatsaongelmat
  • Ihmissuhdeongelmat perheen ja ystävien kanssa sekä mahdolliset ongelmat tunnesiteessä vauvaa kohtaan.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.