Raskauden aikainen toksoplasmoosi - Äitiyden Ihme
 

Raskauden aikainen toksoplasmoosi

Jotkut odottavan äidin sairauksista voivat vaikuttaa haitallisesti sikiöön. Yksi näistä on toksoplasmoosi.
Raskauden aikainen toksoplasmoosi

Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2021

Tietyt odottavan äidin tartunnat ja sairaudet voivat vaikuttaa raskauteen ja sikiöön aiheuttaen vakaviakin haittoja. Yksi tällaisista on toksoplasmoosi, joka on Toxoplasma gondii -alkueläimen aiheuttama infektio. Toksoplasmoosi voi tarttua äidistä raskauden aikana istukan läpi sikiöön tai synnytyksen yhteydessä vauvaan. 

Toksoplasma-alkueläimiä voi olla useiden nisäkkäiden kudoksissa, ja luonnossa toksoplasma lisääntyy kissojen suolessa. Ihminen saakin tartunnan useimmiten kissan ulosteiden saastuttamasta ympäristöstä tai ravinnosta tai raa’asta lihasta. Yleisimmin tartunta saadaan huonosti kypsennetystä sian-, lampaan- tai naudanlihasta, jossa on toksoplasman kystamuotoja.

Toksoplasmoosin vaikutus sikiöön ja vastasyntyneeseen

Jos äiti on saanut toksoplasman jo ennen raskautta, siitä ei ole haittaa lapselle. Raskauden aikana tai raskautta edeltävinä viikkoina saatu tuore tartunta kuitenkin aiheuttaa vakavan riskin sikiölle ja lapselle. Mitä aikaisemmin raskauden aikana äidin infektio puhkeaa, sitä harvinaisempaa on, että sikiö saa tartunnan. Toisaalta, mitä aikaisemmin sikiö infektoituu, sitä todennäköisemmin tartunta aiheuttaa lapselle vakavia haittoja.

Toksoplasmoositartunta nostaa keskenmenon riskiä ja altistaa lapsen pysyville vammoille ja ensimmäisten elinviikkojen kuumeiselle yleisinfektiolle. Synnynnäinen toksoplasmoosi ilmenee useimmiten silmän verkkokalvon tulehduksena, josta voi seurata vakava näköhaitta tai jopa sokeus. Muita riskejä ovat epilepsia, liikunnalliset ongelmat ja älyllisen kehityksen häiriöt.

Toksoplasmoosi ja kielletyt ruoat raskauden aikana

Toksoplasmoosin välttäminen

Erityisiä toimia toksoplasmoosin välttämiseksi suositellaan vain raskaana oleville. Suosituksia ovat puutarhatöiden tekeminen suojakäsinein, vihanneksien ja hedelmien peseminen tai kuoriminen ja raa’an lihan välttäminen. Lihassa olevat toksoplasman kystat kuolevat, kun lihaa säilytetään kaksi vuorokautta pakastimessa alle -12 asteessa tai kun lihaa kuumennetaan yli 56 asteeseen.

Ruoan lisäksi ihminen voi saada tartunnan kissan ulosteista tai maaperästä, johon kissan ulostetta on joutunut. Kissa saa toksoplasmansa hiirestäessään ja myyrästäessään ja syömällä saaliinsa, minkä vuoksi naisen raskauden aikana kissa on hyvä pitää sisällä tai ulkoiltaessa talutushihnassa, jotta se ei pääse syömään saaliinsa lihaa. Tämän lisäksi suositellaan, että odottava äiti tyhjentää kissan hiekkalaatikon käsineet kädessään, ja että laatikko pestään säännöllisesti kuumalla vedellä.

On  hyvä muistaa, että Suomessa vain noin yksi sadasta kissasta on tartuttava, eikä lemmikistä luopumista raskauden ajaksi katsota tarpeelliseksi. Tämän lisäksi tuore uloste ei tartuta ihmistä, vaan ulosteen täytyy seistä vähintään vuorokausi, jotta siinä oleva toksoplasma muuttuu tartuttavaksi.

Toksoplasmoosi ja kielletyt ruoat raskauden aikana

Miten toksoplasmoositartunta selvitetään ja hoidetaan?

Toksoplasmoosidiagnoosi tehdään yleensä osoittamalla toksoplasman IgM-luokan vasta-aineita verestä. Raskauden aikana sikiön kehitystä seurataan kaikukuvauksilla. Jos sikiön epäillään saaneen tartunnan, toksoplasmaa voidaan etsiä lapsivesinäytteestä toksoplasman geenitestillä. Silmänpohjan toksoplasmoosi todetaan silmänpohjan tähystyksessä.

Toksoplasmoosiin ei ole ihmisille tai kissoille sopivaa rokotetta. Tauti, johon liittyy korkeaa kuumetta tai aivotulehdus, hoidetaan antibiootein. Sama pätee immuunipuutteisten tulehduksiin ja kaikkiin vastasyntyneiden ja raskaana olevien tuoreisiin tartuntoihin. Muuten hoito vaatii harvemmin käytettyjä lääkkeitä kuten sulfonamideja, pyrimetamiinia ja spiramysiiniä. Äidin raskauden aikana saama antibioottihoito vähentää merkittävästi lapseen kohdistuvia riskejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mayo Clinic. Toxoplasmosis. Octubre 2020.
  • Oyeyemi OT., Oyeyemi IT., Adesina IA., Tiamiyu AM., et al., Toxoplasmosis in pregnancy: a neglected bane but a serius threat in Nigeria. Parasitology, 2020. 147 (2): 127-134.
  • Pearson R. Toxoplasmosis. Manual MSD: Noviembre 2020.
  • Sierra M, Bosch J, et al. Diagnóstico serológico de las infecciones por Toxoplasma gondii. Control Calidad Seimc.
  • U. S. Food and Drug Administration. Toxoplasma de Seguridad Alimentaria. Septiembre 2018.
  • Vaniscotte MBA., Combes B., Umhang G., Germain E., et al., High density of fox and cat faeces in kitchen gardens and resulting rodent exposure to echinococcus multilocularis and toxoplasma gondii. Folia Parastiol, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.